Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Nagy korkülönbség = nagy család?

A bécsi egyetem kutatói kimutatták, hogy igaz az elmélet: evolúciós késztetésünk van rá, hogy a nagyobb reprodukciós siker érdekében nőként a nálunk kissé idősebb és sikeres férfiakat, férfiként pedig a csinos és lehetőleg minél fiatalabb nőket részesítsük előnyben.
A kutatók 11.500 férfi és nő adatait elemezték. Miután megnézték, hogy vizsgálati alanyaik mely életkorban kötöttek házasságot, illetve hány gyermekük született életük párjától, azt találták, hogy sikeres házasság esetén a legtöbb utód a négy, illetve hat év korkülönbséggel jellemezhető házaspároknál született (az eredmény az idősebb férfiakból és fiatalabb nőkből álló párokra vonatkozott). Hasonló eredmény jött ki abban az esetben is, ha olyan párokat vizsgáltak, akik korábban elváltak, majd újraházasodtak: kiderült, hogy ilyenkor legtöbben az előző párjuknál fiatalabb jelöltet keresnek maguknak.

Ez különösen a már idősebb férfiakra volt igaz. Az elmélet eredetileg is azzal magyarázta ezt a jelenséget, hogy mindkét nem a reprodukciós siker növelése érdekében választ így: a férfiak minél életrevalóbb utódokat szeretnének, a nők pedig olyan férfit, aki közös gyermekeik felneveléséhez a legtöbb erőforrást és biztonságos körülményeket képes nyújtani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz-csoport alakul

Tovább olvasom