Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Nagy ötletek kis szobákhoz

Kis szobát jól berendezni nem egyszerű, azonban jó ha tudjuk, hogy a kihasználatlan helyeken elképesztően sok minden elfér. Az alábbiakban konkrét példákkal is igazoljuk ezt a tételt!

A szoba mérete 3,12x3,3 cm (1,2 kép)

1. kép
Még a legszűkebb hálószobában is akad kihasználatlan hasznos hely. Ez a változat különösen azoknak való, akik az ágyban heverészve szeretik nézni a televíziót, illetve akik számára elengedhetetlenül fontos, hogy a „kacatok" – ruha, cipő, vasalódeszka, porszívó és egyéb tárgyak – eltűnjenek a láthatárról. Egyébként ezt az utóbbi feladatot nem is olyan egyszerű megvalósítani egy 10 m2 területű szobában.

2. kép
A megoldás kulcsa: néhány örökérvényű szabályt betartani, például azt, hogy kisméretű szobában a berendezés semmilyen körülmények között nem tűnhet zsúfoltnak. Ezért a jelenlegi hálószobában levő görgős, masszív juharfából készült ágy szélessége mindössze 160 cm. Az enteriőrben kimondottan elegánsan hat a mozgatható tároló-szekrény és az üveglapos éjjeli asztalka; a hosszú, hajlékony rudas asztali lámpa kecses könnyedségéről pedig jóformán beszélni sem kell. A „kacatokat" az ágy fejrésze mögötti beépített, 150 cm magas, oldalajtós szekrény zárja magába,
2. kép
amely még a valóban nagyméretű tárgyak befogadására is képes (vasalódeszka, mindenféle dobozok és bőröndök). A szekrényke minden része kihasználható: teteje a polcot helyettesíti, amelyen elsősorban könyveket lehet tartani, hiszen amikor a televíziót valamilyen okból kifolyólag elfelejtik bekapcsolni, az ágyban sokan olvasnak. A fűtőtest elrejtését is ötletesen oldották meg: a faltól bizonyos távolságra négy széles vászonlapot feszítettek ki, amelyek alumíniumsín segítségével vannak rögzítve, így a radiátor tökéletesen láthatatlanná vált.

4. kép
A szoba mérete 3x3,55 m (3,4 kép)

A helyiség központi bútordarabja kétségkívül a hatalmas kanapé (szélessége 166 cm). A látszólag szokványos bútordarab érdekessége, hogy attól függően, mennyire nyitjuk szét, többfajta funkciót is betölthet. Összecsukott állapotban akár három ember is elfér rajta; ha csak félig nyitjuk szét, kényelmes heverőt kapunk, amelyen kellemesebb a tévénézés; éjszakára pedig teljesen szétnyithatjuk, hogy ággyá alakuljon. A fejrésznél levő, átlósan elhelyezett könnyű válaszfal mögött gardróbot létesítettek, ahová bármilyen útban levő dolog elraktározható.
A nyitott görgős állvány (mérete 117x43x51
5. kép
cm) a televízió és a kompakt zeneközpont elhelyezésére szolgál, a falon levő polc pedig megoldja a nem túl nagy könyvtár problémáját.
Az aprócska szoba falai mindemellett vidám sárga színűek, így vizuálisan megnagyobbítják a területet.

A szoba mérete 2,5x3,5 m (5,6 kép)
Be kell ismerni, hogy a lakás legkisebb szobája általában a gyerekszoba. Sok kisgyerek kénytelen 8 m2-t nem meghaladó helyiségben tevékenykedni: aludni, játszani, és házi feladatot írni. Ahhoz, hogy lehetősége nyíljon a kis lakónak ebben a szerény méretű helyiségben egy kicsit pajkoskodni, kicsikarta az emeletes ágyas megoldást. Az alsó

6. kép
szinten minden egyéb szükséges tárgyat el lehet helyezni: a szekrényt, a nem nagy komódokat vagy állványokat. Ne feledjék azonban, a biztonság érdekében az ágyat gondosan rögzíteni kell.

Az ablak alatti hosszú polc ideálisan megvilágított munkahelyet képez. A mozgatható tárolók se céltalanul töltik a szobát: bármilyen apróság elfér bennük, így nem kell különösebb gondot fordítani a rend megőrzésére. Másik nagy hasznuk, hogy ily módon, a szoba közepén elegendő hely marad játszani, olvasni és rajzolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncos lábúak és lepénylesők

Tucatnyi nemzet táncos lábú fiainak, leányainak énekétől, zenéjétől, talpdobogásától volt hangos a… Tovább olvasom