Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Nagy siker lehet Európában a magyar művér

Bizakodásra adnak okot azok az állatkísérletek, amelyekkel a magyar kutatók azt vizsgálták, hogy kiürül-e a szervezetből a vér kiváltására szolgáló készítmény. Franciaországból 300 millió dollárt ajánlottak a licencért, de mégis itthon maradt a kutatás.
Horváth István, a kutatást vezető biológus a elmondta, hogy elkezdődtek azok a kísérletek, amelyek során megállapítják: mennyi ideig kering a szervezetben a művér, illetve a lépben, a szervezet által raktározott vérben mennyi művér található. Az eddigi állatkísérletek biztatóak: hetek után sem látni annak jelét, hogy kiürülne a szervezetből a művér. Ez hatalmas eredmény: a más eljárással készülő, ugyancsak magas oxigénmegkötésre képes művérkészítmények ugyanis rendszerint nagyon hamar távoztak a szervezetből.

Nagyjából egy évvel ezelőtt megkereste a kutatókat egy francia multinacionális gyógyszergyártó vállalat, amely a kért találmányi jogdíjak kifizetése mellett a teljes további kutatást Franciaországba telepítette volna. Mindennek fejében 300 millió dollárt (55 milliárd forintot) ígértek a kutatások folytatásához. Horváth István szerint azonban olyan feltételeket szabtak, amelyekbe a hazai kutatócsoport nem mehetett bele, így az egyeztetések megszakadtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-ukrán kishatárforgalmi megállapodás

Tovább olvasom