Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nagy vonzerő a laptop mobilitása

Amíg három-négy évvel ezelőtt egy profi notebook négyszázezer forintért már jó árban volt kapható, mára egy minden igényt kielégítő darab ennek az összegnek a felébe kerül. A szakember szerint látványos árcsökkenés már nem várható a piacon, de az alkatrészek minősége a mostani árak megtartása mellett még bizonyosan javulhat. Az érdeklődés hatalmas: asztali számítógép helyett egyre inkább a laptopokat keresik-veszik a vásárlók.
Célszerű előre kigondolni, mire szeretnénk használni a notebookot. Fotó: Karnok Csaba
– Szeptembertől a fővárosban tanulok majd, ezért albérletet kell keresnem. Nem tudom lesz-e számítógép a lakásban, így mindenképpen szeretnék egy notebookot vásárolni. Az egyetemen biztosan lesz router (vezeték nélküli internetmegosztó), ezért olyan laptopot keresek, amibe vezeték nélküli hálózatkártyát raktak. Így nem csak órai jegyzetelésre, hanem internetezésre is használhatom majd a gépemet – mondja Lukács Attila, miközben a Media Markt laptopkínálatával és -áraival ismerkedik. Elárulja, nyári munkát is vállalt az idén a cél, mármint a laptopvásárlás érdekében, de így sem gyűjtött össze többet hetvenezer forintnál. – A többit a szüleim állják – mondta mosolyogva.
Ez pedig minimum nyolcvanezer forint lesz, ugyanis az áruház huszonegy darabos notebookkínálatából a legolcsóbb gép tíz forint híján 150 ezer forintba kerül. A legdrágábbat 430 ezer forintért vesztegetik.

– Egy kisdiák általában játszani is szeretne, az egyetemistáknak már nem erre, hanem iskolai teendőik ellátásához van szükségük egy notebookra – tudtuk meg Dombóvári Andrástól. Az áruház számítógéposztályának vezetője elmondta, a legtöbb fiatal szülőkkel együtt érkezik notebookot vásárolni. – A fiatalok választanak, a szülők fizetnek – meséli a „leosztást" az osztályvezető. Leginkább a 200-250 ezer forintos gépek a népszerűek: ez már mindent tud, amire egy diáknak szüksége lehet. Nem elhanyagolható tény, hogy az összes laptopot operációs rendszerrel telepítve árulják: ennek hiányában egy Windows XP home-rendszerre 25-30 ezer forintot is áldoznia kellene a vásárlónak.

Hasznos kiegészítők

Ha már megvettük a laptopot, de még nincsen miben tárolnunk, közel ötvenféle táska közül válogathatunk az áruház kínálatából. Áruk ötezertől ötvenezer forintig terjed, attól függően, hogy műanyag vagy bőrtáskán akadt-e meg a szemünk. Egy vezeték nélküli egérrel pedig könnyíthetünk notebookunk kezelhetőségén: a Logitech rózsaszín virágos vagy tigrismintás miniegere a legextrémebb vásárlói igényeket is kielégíti – 6500 forintért.

S hogy mi alapján veszünk laptopokat? – Egy kocsivásárláshoz tudnám ezt hasonlítani. Ezen a piacon is fontos a design és a méret – magyarázza a szakember. A felsőkategóriás laptopokat – súlyuk még a másfél kilót sem éri el – az üzletembereknek, a hagyományos „aktatáska méretű és formájú" darabokat irodáknak és diákoknak ajánlják. Megtudtuk: ha valakinek csak internetezésre és iskolai feladatai ellátásához kell a notebook, elég egy kisebb teljesítményűre beruháznia. – A profi játékok egy nagyobb LCD-kijelzős gépen élvezhetők igazán, amelyek súlya az öt-hat kilót is meghaladhatja – mondja Dombóvári András.

Célszerű jó előre kigondolni, mire szeretnénk használni újdonsült számítógépünket. Videokártyával vagy anélkül vegyük meg? Ha egyszer utóbbi mellett döntünk, azon profi játék soha nem fog elindulni. S a notebook legnagyobb hátránya itt mutatkozik meg: a PC-vel szemben a legtöbb opciót az alaplapba „égetik bele", így nem bővíthető. A winchesterre ez szerencsére nem igaz. A jelenleg 60-80 gigabyte-os merevlemezzel árusított példányok mellé bármikor vásárolhatunk másik winchestert. Egy 120 GB-os már 42 ezerért a miénk lehet.

Szín- és árvilág

A „hagyományos" notebook fekete vagy ezüstszínben kerül a boltok polcaira, de a nagy gyártók külön szériákat készítenek színes laptopokból is. Az extrém igényeket extrém árral terhelik meg. A színesebb változatok tudásban semmivel sem jobbak szürkébb megfelelőiknél, mégis kétszer-háromszor annyiba kerülnek.

Összehasonlításképpen: egy ugyanekkora kapacitású, de PC-be illő társának ára fele ennyi. Ebből kiderül, laptopalkatrész-vásárláskor mindenképpen forduljunk szakemberhez! Kínos meglepetés lehet, ha a megvásárolt winchester nem fér bele laptopunkba.

Amire még különösen ügyelnünk kell, az a laptop szervizelése. – Mivel ezek az eszközök sokkal érzékenyebbek a PC-nél, nem ajánlatos saját szakállunkra szétszedni, bővíteni őket. A garancia is csak akkor érvényes, ha az esetleges hibákat szakszervízben, szakemberrel javíttatjuk meg – mondta az osztályvezető. Az érdeklődés a laptopok iránt hatalmas: kétszer annyian vásárolnak belőle, mint egy évvel ezelőtt, és a szakember szerint ez a tendencia csak növekedni fog. A PC-t mégsem szorítja ki a piacról: az emberek a laptopot elsősorban asztali számítógépük mellé, és nem helyett vásárolják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerény remények

A Magyar Atlétikai Szövetség eredetileg 22 fős csapat utaztatását tervezte a ma kezdődő göteborgi… Tovább olvasom