Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nagyértékű könyvtárért harcolnak Gyulafehérváron

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség folytatja küzdelmét felbecsülhetetlen értékű könyvtára, a Batthyaneum visszaszerzéséért.
Potyó Ferenc általános helynök és Komáromi Attila jogtanácsos azután nyilatkozott, hogy az egyik újság közzétette a gyulafehérvári ítélőtábla döntését, amely szerint a Batthyaneum nem kizárólag az egyházé, hanem a román állam és az érsekség közös tulajdona. A felbecsülhetetlen értékű ősnyomtatvány- és könyvgyűjteményt a XVIII. században gróf Batthyányi Ignác püspök alapította, és hagyta egyházára, valamint az erdélyi guberniumra.

A kommunizmus idején elkobzott Batthyaneumot 1998-ban sürgősségi kormányrendelettel visszakapta a Gyulafehérvári Érsekség, de tényleges birtokbavételét azóta bírósági perek sorozatával gátolja a helyi kormánypárt és a megye prefektusa, most már a kultuszminisztérium segítségével.

A gyulafehérvári fellebbviteli bíróság friss ítéletét, amelynek indoklását még nem kapta meg az érsekség, Potyó Ferenc helynök politikai döntésnek minősítette, és a román kultuszminiszter egy korábbi kijelentésére emlékeztetett: azért nem lepett meg, hogy politikai döntésről van szó, mert két éve, amikor Razvan Teodorescu Gyulafehérváron járt, beismerte az érsek úr jelenlétében, hogy mindenki nagyon jól tudja, a könyvtár a római katolikus egyház tulajdona.

De külföldön annyira bekerült a köztudatba, hogy ez állami tulajdon, hogy ez óriási csalódást és visszatetszést váltana ki, ha kitudódna, hogy egy kisebbségi magyar egyházé. Ezért keresni kell egy megoldást, hogy közös tulajdon legyen, s ez mindenkinek jó lesz - idézte a minisztert Potyó Ferenc. A Gyulafehérvári Érsekség tanulmányozni fogja az ítélet szövegét, és egyelőre belföldön keres jogorvoslati lehetőséget, de ha kell a strassburgi bírósághoz fordul - mondta a jogtanácsos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős árcsökkentés az Intelnél

Az Intel jelentősen csökkentette egyes Pentium 4 és Xeon processzorainak árát.… Tovább olvasom