Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nagyon kevesen dolgoznak távmunkában itthon

A magyarok mindössze 2,5-4 százaléka végez távmunkát, pedig az otthonról dolgozók teljesítménye esetenként 20-30 százalékkal is jobb - mondta Csapó Ida, a Magyar Internetező Nők Egyesületének elnöke a témában tartott szerdai konferencia után.
Tévhit, hogy többségében kismamák a távmunkások: általában magasan képzett férfiak keresik így a kenyerüket - tette hozzá.

Nemcsak ez az egy tévhit él az emberekben a távmunkával kapcsolatban - mondta a Független Hírügynökségnek Csapó Ida. Példaként említette, hogy sokan azt hiszik: ez a megoldás elsősorban a kisgyerekes anyáknak lehet megfelelő. A távmunkások többsége azonban magasan képzett férfi: fordítók, számítógépes szakemberek, újságírók, tanácsadók is vannak közöttük.

Az sem igaz, hogy alkalmazottakról van szó, a legtöbben vállalkozók ugyanis. Itthon a munkavállalók 2,5-4 százaléka dolgozik otthonról, de mivel nem teljesen tisztázott a távmunka fogalma, így elképzelhető, hogy többen vannak - mondta az egyesület elnöke.

Csapó Ida szerint ahhoz, hogy jobban elterjedjen a távmunka Magyarországon, elsősorban a munkaadói attitűdön kellene változtatni. Sokan úgy vélik ugyanis, hogy az a jó, ha szem előtt van a munkaerő. A munkaadóknak azonban el kellene hinniük, hogy otthon is lehet dolgozni, hiszen a tapasztalatok szerint a távmunkások akár 20-30 százalékkal is hatékonyabbak irodában dolgozó társaiknál - fogalmazott.

A távmunkáról májusban ismeretterjesztő kiadványt jelentetnek meg, és heteken belül honlapot is indítanak www.noitavmunka.hu címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

76 milliót költ idén az állam a május 1-i ünnepségre

Összesen nettó 76 millió forintot fordít a kormány idén a május elsejei programok lebonyolítására,… Tovább olvasom