Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Naponta több ezer kátyú jön létre a hőingadozás miatt

Az úthibákat folyamatosan javítják, sok helyen táblákkal hívják fel a figyelmet.
Naponta több ezer kátyú keletkezett az elmúlt időszakban a mintegy 40 Celsius-fokos hőingadozás hatására a Magyar Közút Zrt. által üzemeltetett közúthálózaton - közölte a társaság kedden az MTI-vel. A közútkezelő munkatársai dolgoznak a hibák kijavításán, de kérik az autósokat, hogy addig is vegyék figyelembe a forgalomkorlátozó táblákat.

A társaság a közleményében úgy fogalmazott: az időjárás miatt rendkívüli módon nőtt a kátyúk száma a mintegy 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton, ezért a zrt. valamennyi hadra fogható emberét és gépét munkába állította az úthibák megszüntetésére.

Mint hozzátették, az útellenőrök a szokásosnál is többször járják végig az ország állami közúthálózatát, és a 77 üzemmérnökség 3.300 embere dolgozik azért, hogy amíg az időjárás ezt engedi, a lehető legtöbb kátyút kijavítsák.

A közútkezelő utalt arra: az idén az év első hónapjaiban volt hasonlóan szélsőséges időjárás, akkor a mostanihoz hasonló számban keletkeztek kátyúk. A hatékony nyári munkának köszönhetően novemberre sikerült a kátyúk számát a biztonságos téli közlekedéshez szükséges mértékben csökkenteni, december közepéig mintegy 700 ezer kátyút szüntetett meg a közútkezelő, csaknem 6 milliárd forint ráfordítással.

Az elmúlt tíz nap 40 fokos hőingadozása azonban ismét komoly károkat okozott az országos közúthálózaton. Az úthibákat folyamatosan javítják, sok helyen táblákkal hívják fel a figyelmet egy-egy nagyobb kátyúra vagy rosszabb útszakaszra, amíg a javítást el tudják végezni. A közútkezelő nyomatékosította: nem "kint felejtett" táblákról van szó, hanem arról, hogy a biztonságos közlekedés érdekében sebességkorlátozásra van szükség.
A közleményben kitértek arra: a meteorológusok előrejelzése szerint kedd délutántól esős, hideg idő várható, így csupán néhány nap állt rendelkezésre a hibák kijavítására, hiszen 5 fok alatt, illetve esőben kevésbé eredményes a munka. A jövő héttől ismét enyhe időjárás várható, akkor a zrt. újból hozzákezd a kátyúk megszüntetéséhez.

Olvasóink írták

  • 2. emzsr 2009. december 29. 15:39
    „Pont most jártuk meg a Szeged-Mátészalka-Szeged útvonalat, Szolnok felé. Hát, Szolnoktól Szalkáig olyan lyukak vannak az utakon, hogyha egy kutya belefekszik, hát, nem lóg ki a füle! Meredek partfallal, szakadékszerű, hatalmas, teljesen kiszámíthatatlan, váratlan lyukak, vagy olyan sűrűn vannak, hogy ki sem bírod kerülni, főleg, ha szembe is jönnek. Csoda, ha az ember tengelytörés nélkül megússza. Komolyan, kezdem értékelni a hazai útviszonyokat! A Vásárhely-Szeged szakasz pedig kifejezetten élményszerű, felüdülés volt!”
  • 1. linda83 2009. december 29. 13:44
    „A Magyar Közút Zrt-nek, de valamennyi útépítő redves cégnek, minden időjárás jól jön magyarázatként. Nem a 40 fokos hőmérséklet különbség óta minősíthetelenül hitványak az utak. Pesten, vidéken és általában mindenhol! Mert hitvány anyagból hitványul dolgoznak. Amiből még mindig tudnak ellopni annyit, hogy jól járjanak!!!!
    Tragédia az egész bagázs, a tervezőtől kezdve mindenki!!!!(a pályázatot behozókig midnenki)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglopták a körözött bűnőzőt - őrizetbe vették a feljelentéskor

A sértett ismeretlen személy ellen tett feljelentést, ám kiderült, hogy a 65 éves férfit az Interpol… Tovább olvasom