Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

NATO-válságkezelési gyakorlat kezdődik

NATO-válságkezelési gyakorlat lesz a héten Magyarországon több tárca részvételével, amelyre a felkészítés kedden kezdődött meg a Honvédelmi Minisztériumban.
A CMX09 (Crisis Management Exercise) elnevezésű, március negyedikétől tizedikéig tartó művelet felvezetőjét Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a gyakorlat célja az észak-atlanti szervezet válságkezelési koncepciónak, eljárásainak és intézkedéseinek, valamint a válsághelyzet idején szükséges konzultációknak, a közös döntéshozatalnak a gyakoroltatása.

Eddig tizenhat ilyen gyakorlat volt, Magyarország kilencedik alkalommal vesz részt benne.

A forgatókönyv fikcióra épül, így a helyszín is kitalált. A feldolgozandó konfliktushelyzet az euroatlanti térség területén kívül eső, egymást fenyegető, kitalált szomszédos országok közötti, fokozatosan romló biztonsági helyzetet feltételez, amelyben humanitárius válság, terrorizmus és többnemzetiségű békefenntartó műveletek történnek. A gyakorlat fontosabb nemzeti célkitűzései: részt venni a szövetség tagállamai közötti konzultációs és kollektív döntéshozatali folyamatban, valamint a szövetség válaszlépéseinek kidolgozásában. Gyakorolni fogják a hazai válságkezelési rendszer politikai és katonai döntés előkészítő és döntéshozatali folyamatait, a válságkezelési rendszabályok vételét és feldolgozását, valamit a polgári és katonai szervek együttműködését.

A CMX09 törzsvezetési gyakorlat, abban nem használnak valós erőket. A manőver ideje alatt a Honvédelmi Minisztérium szervezésében, több érintett tárcával és országos hatáskörű szervezetekkel - köztük közszolgálati médiumokkal - együttműködve történik a politikai és katonai döntés-előkészítés, valamint a döntéshozatal elsajátítása. A folyamatban gyakorolják a minisztériumok válságkezelő szervezetei közötti együttműködést, hogy egy esetleges jövőbeni nemzetközi válságban zökkenőmentes legyen a szövetséges keretek közötti konfliktuskezelés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viszlát tavasz! - kemény fagyokkal tér vissza a tél

Ma megmutatta magát a tavaszra, de még kicsit várni kell rá. A hét második felében többfelé lehet hózápor, reggelente újra kemény fagyokra készülhetünk. Tovább olvasom