Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Navracsics 1956-ról: a nemzet kiválóan vizsgázott bátorságból

A forradalom és szabadságharc leverésének 57. évfordulójára emlékeztek több városban is.
Navracsics: a nemzet kiválóan vizsgázott bátorságból

1956. november 4-én és az azt követő bő egy hónapban a nemzet kiválóan vizsgázott bátorságból - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hétfőn Veszprémben.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 57. évfordulóján tartott ünnepi megemlékezésen a közigazgatási és igazságügyi miniszter a veszprémi várban több száz megemlékező előtt felidézte: 1956. november 4-én megsemmisítő erejű támadás zúdult az országra, "és mi magyarok, akikkel kapcsolatban sokszor azt mondják, hogy talán nem voltunk eléggé ellenállóak a történelem viharaiban, talán nem tartottunk ki sokszor elég sokáig az igazunk mellett, 1956. november negyedikétől kezdődően bő egy hónapon át, amíg csak erőnk és energiánk volt, ellenálltunk a világ legnagyobb hadseregének".

Navracsics Tibor szerint november 4. a nemzet karakterének próbája volt, hiszen nem volt kétséges, hogy a szovjet hadsereg ellen a magyar felkelőknek nincs esélyük. De a nemzet kiválóan vizsgázott bátorságból, s példát mutatott mások számára is - tette hozzá.

A miniszter felidézte, hogy Veszprém a dunántúli ellenállás egyik központja volt, ahol az ellenálló csoportok halált megvető bátorsággal szálltak szembe a megszálló hadsereggel. Külön szólt az 56-os mártír Brusznyai Árpádról, akinek az élete minden magyar előtt példa lehet.

Megemlékezett az Antall-kormány első belügyminiszteréről, a veszprémi Horváth Balázsról, aki a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója volt, a párt megyei elnöke, s kezdeményezésére állítottak emléktáblát 1989-ben Brusznyai Árpád középiskolai tanárnak, az 1956-os forradalom kivégzett mártírjának. November 4-én hagyományosan tartanak ott megemlékezéseket.

A Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete által szervezett megemlékezés hétfőn irodalmi műsorral, majd koszorúzással folytatódott, a Szózat és a Székely himnusz eléneklésével végződött Brusznyai Árpád emléktáblája előtt. Utána a bazilikában szentmise kezdődött.

Nógrádban először tartottak gyásznapot a forradalom leverésének évfordulóján

Először tartottak hétfőn az 1956-os forradalom leverésének gyásznapján emlékmisét a hősi halottakért Nógrád megyében, Bátonyterenyén.

A maconkai városrészben álló Szent István-templomba a megtorlás még élő áldozatait és azok családtagjait hívták – mondta Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (POFOSZ) Nógrád megyei elnöke az MTI-nek.

Bérczesi Mihályné a politikai foglyok megemlékezésén elmondta, szervezetük felkeresi a terror időszakát túlélő üldözötteket, akik közül ma már sokan a koruk és megromlott egészségi állapotuk miatt is gondoskodást igényelnek. Nógrád megyében a POFOSZ az idén 12 tagját tüntette ki, s rendszeresen tartanak megemlékezéseket a forradalom eseményeinek helyszínein.

Dancsó János, a maconkai Szent István-emlékpark tulajdonosa az MTI-nek elmondta, a parkot jövőre 1956-os emlékhellyel bővítik ki.

Áder János lerótta kegyeletét a rákoskeresztúri Új Köztemetőben

Áder János köztársasági elnök lerótta kegyeletét Budapesten a rákoskeresztúri Új Köztemetőben hétfő reggel az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének nemzeti emléknapján.

Az államfő koszorút, illetve virágot helyezett el a 298-as és a 301-es parcellában lévő emlékműnél, valamint Nagy Imre egykori miniszterelnök sírjánál.

Hétfőn országszerte tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak tiszteletére, a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 57. évfordulóján.

A rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál ünnepséget nem tartanak, de a november4.kormany.hu oldalon olvasható ismertető szerint várják a nap folyamán mindazokat, akik el kívánják helyezni az emlékezés mécseseit és virágait.

A Parlamentben hétfőn délelőtt átadják a Mindszenty-emlékérmet, köszöntőt mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke. Az eseményen részt vesz Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő, 56-os halálraítélt, Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár, a KDNP parlamenti képviselője, Brusznyai József, váci egyházmegyés áldozópap (Kálló) és Kahler Frigyes, a Mindszenty Társaság tagja. Ezt követően koszorúzást tartanak Mindszenty József parlamenti emléktáblájánál.

A tavaly november 4-én a XVIII. kerületben felavatott, Hargita téri 1956-os emlékműnél 15 órakor kezdődő esemény a történelmi zászlók bevonulásával indul. A megemlékezésen - amelyen fellép Sebő Ferenc és zenekara - beszédet mond Tőkés László európai parlamenti képviselő, Kucsák László (Fidesz-KDNP) kerületi alpolgármester és Regéczy-Nagy László nyugállományú dandártábornok. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az állami megemlékezés részeként a rendezvény katonai tiszteletadás mellett koszorúzással zárul.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékezik a KDNP veszprémi szervezete. Köszöntőt mond Latorczai János, a KDNP városi elnöke. Megemlékező beszédet mond Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Este hat órakor szentmisét tartanak a Szent Mihály-bazilikában.

A gyásznap este hét órától emlékkoncerttel zárul a fővárosi Szent István-bazilikában.

A forradalom és szabadságharc leverésének 57. évfordulójára emlékeznek Debrecenben, Győrött, Zalaegerszegen, Miskolcon, Szegeden, Jászberényben és Keszthelyen is.

1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre, és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás. Nagy Imre miniszterelnök családjával és a hozzá közel álló politikai körrel november 4-én menedékjogot kért és kapott a jugoszláv nagykövetségen, de november 22-én a romániai Snagovba hurcolták őket.


Előzmények

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek ma országszerte a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 57. évfordulóján.

A parlamentben átadják a Mindszenty-emlékérmet, köszöntőt mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke.

Az eseményen részt vesz Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő, 56-os halálraítélt, Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár, a KDNP országgyűlési képviselője, Brusznyai József váci egyházmegyés áldozópap (Kálló) és Kahler Frigyes, a Mindszenty Társaság tagja. Ezt követően koszorúzást tartanak Mindszenty József parlamenti emléktáblájánál.

A tavaly november 4-én a XVIII. kerületben felavatott, Hargita téri 1956-os emlékműnél 15 órakor kezdődő esemény a történelmi zászlók bevonulásával indul. A megemlékezésen - amelyen fellép Sebő Ferenc és zenekara - beszédet mond Tőkés László európai parlamenti képviselő, Kucsák László (Fidesz-KDNP) kerületi alpolgármester és Regéczy-Nagy Lászlónyugállományú dandártábornok. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az állami megemlékezés részeként a rendezvény katonai tiszteletadás mellett koszorúzással zárul.

A rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál ünnepséget nem tartanak, de a november4.kormany.hu oldalon olvasható ismertető szerint várják a nap folyamán mindazokat, akik el kívánják helyezni az emlékezés mécseseit és virágait.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékezik a Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete. Köszöntőt mond Latorczai János, a KDNP Veszprém városi elnöke. Megemlékező beszédet mond Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Este hat órakor szentmisét tartanak a Szent Mihály-bazilikában.

A gyásznap este hét órától emlékkoncerttel zárul a fővárosi Szent István-bazilikában.

A forradalom és szabadságharc leverésének 57. évfordulójára emlékeznek Debrecenben, Győrött, Zalaegerszegen, Miskolcon, Szegeden, Jászberényben és Keszthelyen is.

1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre, és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás. Nagy Imre miniszterelnök családjával és a hozzá közel álló politikai körrel november 4-én menedékjogot kért és kapott a jugoszláv nagykövetségen, de november 22-én a romániai Snagovba hurcolták őket.

Olvasóink írták

 • 4. x 2013. november 05. 00:28
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/1956-rol_a_magyar_pietanal/2356415/”
 • 3. tom_peris 2013. november 04. 21:56
  „A kérdés már csak az hogy jövőre meg lesz e a kettes...”
 • 2. zero 2013. november 04. 12:45
  „Steiner Pál eközben Horn Gyula szobrát látogatta meg”
 • 1. _csutak_ 2013. november 04. 07:59
  „Köszönjétek meg Sztálin, Churchill és Roosevelt uraknak akik 1945. február 2-a és 12 között eldöntötték hazánk sorsát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrautó vs. teherautó baleset Esztergomban

A baleset körülményei még tisztázatlanok, két járőr megsérült. Estére feloldották az útzárat. Tovább olvasom