Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Navracsics: a bírósági mediáció jelentősége túlmutat az igazságszolgáltatáson

Legutóbb idén módosult, bővült jelentősen a mediáció, és már a bíróságokon is lehetőség van közvetítői eljárásra.
A bírósági mediáció jelentősége túlmutat önmagán, és az igazságszolgáltatáson kívül is teret adhat az együttműködés, partnerség értékeinek, magatartásmintáinak - mondta a Navracsics Tibor igazságügy-miniszter a bírósági mediációról tartott konferencián Budapesten hétfőn.

Az elmúlt évtizedben különböző kormányzati ciklusok alatt több törvény fokozatosan építette ki az állami segítséggel, közvetítéssel zajló mediáció, peren kívüli vitatrendezés intézményeit, eljárásait. Legutóbb idén módosult, bővült jelentősen a mediáció, és már a bíróságokon is lehetőség van közvetítői eljárásra - mondta a fideszes politikus, aki szerint ez pozitív példa arra, hogy a politikában is lehet konszenzus, bizonyos területeken az eltérő összetételű kormányok is képesek egymás munkáját folytatni.

A mediáció sikerágazat. Egy olyan terület, ahol az állam nem mint hatóság, hanem mint támogató, ösztönző partner lép be a folyamatokba, és ehhez infrastruktúrával, szaktudással segítséget kell nyújtani - fűzte hozzá a miniszter.

A szakmai rendezvény címét idézve Navracsics Tibor azt hangsúlyozta, hogy perbeszéd helyett párbeszédre van szükség polgár és polgár, polgár és állam között egyre több területen, hogy ez a szellem ne csak az igazságszolgáltatásban, hanem azon túl is egyre nagyobb teret nyerjen.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a hivatal által szervezett konferencián a mediáció előnyeit sorolva kiemelte, hogy ez a pereskedésnél lényegesen gyorsabb és olcsóbb vitarendezési mód, amely jelentősen csökkenti a bíróságok munkaterheit, és lehetőséget ad arra, hogy a bírák azoknak a jogvitáknak az eldöntésére koncentráljanak, ahol valóban semmi esély a felek közti megegyezésre. Továbbá a mediációban az ítélkező munkából nyugdíjazásuk miatt távozó nagy tapasztalatú bírákat tovább lehet foglalkoztatni.

Ugyanakkor a szakember is kiemelte, hogy a peres eljárásokkal szemben a mediáció békés, a felek nem nyertesként vagy vesztesként lépnek ki belőle, hanem partnerként. A közvetítői eljárás egy újfajta vitakultúrát képvisel, melyben nem a másik legyőzése, hanem az egymás iránti megértés, bizalom és tisztelet jelenti a megoldást. Ezért is kell támogatnia az államnak ezt a konfliktuskezelési módot, melyet egyébként az EU is szorgalmaz.

Gyengéné Nagy Márta, az OBH mediációs munkacsoportjának vezetője az MTI-nek elmondta: 2012 nyarától számos területen, így például a családjogban, szomszédvitákban, gazdasági és munkaügyi perekben van lehetőség bírósági mediációra, melyet a felek kezdeményezhetnek.

Ez az alternatív konfliktuskezelési mód átalakítja a felek viszonyát, több esélyt nyújt a másik oldal meghallgatására, megértésére, a párbeszéd helyreálltására, ami rendkívül fontos az olyan konfliktusokban, ahol a feleknek a vita eldöntése után is együtt kell működniük, például családjogi vagy szomszédjogi pereknél - tette hozzá a szakember.

Hat törvényszéken 12 bírósági közvetítővel indult el a program, de a szervezők bíznak abban, hogy előbb-utóbb minden megyében elterjed a bírósági mediáció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoznak a biztosítók a kgfb-törvény módosítása ellen

Ellentétes az uniós eljárással gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) törvény módosító javaslata - a… Tovább olvasom