Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Negatív jövőkép jellemzi a dél-alföldi régiót

A többség azzal számol, hogy a lakosság egészségi állapota romlani fog a recesszió hatására.
Az Egészségrecesszió kutatás eredményei ugyanis azt tükrözik, hogy akár az életkörülményekről, akár a családi életről, akár az egészségükről kérdezzük az itt élőket, negatívan nyilatkoznak az elkövetkezendő időszak tendenciáiról. A Béres Egészség Hungarikum Program reprezentatív felmérése országos és régiós szinten vizsgálta, hogy a gazdasági válság idején milyen változások következnek be a magyarok egészségtudatában.

Az Egészségrecesszió kutatás rámutat: a többség azzal számol, hogy a lakosság egészségi állapota romlani fog a recesszió hatására. Egészségtudatosságunk azonban gyenge lábakon áll: saját egészségi kilátásainkról optimistán nyilatkozunk, miközben többségében ma sem élünk az egészségmegőrzés módszereivel. „A testi, lelki és szociális jólét az a három alappillér, amire alapozhatunk, ha az egészségünkről beszélünk. Meghatározzák az életünket a családunk, a barátaink, és a bennünket körülvevő közösségek, legyen szó akár egy iskolai csoportról, a munkahelyünkről vagy egy énekkarról" – kommentálja dr. Béres József, a Béres Egészség Hungarikum Program életre hívója az eredményeket.

Azok, akik Bács-Kiskun, Békés vagy Csongrád megyében élnek, nemcsak a jelenlegi egészségi állapotukat értékelik rosszabbra („kielégítő"), mint az országos átlag, hanem azt is gondolják, hogy az előttünk álló időszakban tovább romlanak majd az életkörülményeik, negatív irányú fejlődés következik be a családi életükkel kapcsolatban és az egészségi állapotuk is romlani fog.

A Dél-Alföldről begyűjtött válaszok azt is alátámasztják, hogy a pénztárcánk vastagsága nagyban befolyásolja azt, hogy tud-e valaki az egészségével foglalkozni: a válaszadók közel 89 %-a gondolja úgy, hogy a válság miatt az embereknek nem lesz anyagi keretük arra, hogy az egészségükkel törődjenek. Az itt élők a jó életkörülményeket minden másnál fontosabbnak értékelték.

A Béres Egészség Hungarikum Program harmadik éve irányítja a figyelmet az egészségmegőrzésre és a betegségmegelőzésre, a közösségek életünkben betöltött pozitív szerepére. A reprezentatív felmérés eredményei megerősítik, hogy szükség van az ilyen fajta segítségnyújtásra. Erre tökéletes példa a program nevéhez fűződő, immár hagyományossá vált egészségterv-készítő tréning, ami lehetőséget ad arra, hogy új, valós közösségek jöjjenek létre.

Ugyancsak a közösségeket mozgósítja az az egészségterv-készítő pályázat, amihez 2009. november 17-ig lehet csatlakozni. A Program támogatásával hazai, 5.000 és 10.000 közötti lakosságszámú települések - saját lakóhelyük igényeit felmérve - tervezik meg az egészségmegőrző cselekvéseiket, majd a nyertesek meg is valósíthatják azt. A tavalyi pályázat eredményeképpen és az összefogására való ösztönzés jegyében 2009-ben kilenc hazai település valósítja meg egészségtervét. Az idei pályázati kiírás letölthető a Béres Egészség Hungarikum Program honlapjáról.

Olvasóink írták

  • 1. mosómasa 2009. szeptember 24. 19:06
    „Mitől lennénk optimisták, mikor már hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra. Vagy hadd hulljon a férgese?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei

Hét találatos szelvény nem volt. Tovább olvasom