Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Négy-öt naponta meghal egy magyar nő családi erőszak miatt

A rendőrségi statisztikák szerint idén már 67 nőt gyilkolt meg itthon a férje vagy élettársa, de jóval többen vannak azok az asszonyok és gyerekek, akiket bántalmaztak.
A vasárnap kezdődő "16 akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen" nevű rendezvénysorozattal civil szervezetek a magyar törvényi szabályozás hiányosságaira akarják felhívni a figyelmet.

A becslések szerint élete során minden ötödik magyar nő kerül fizikailag erőszakos kapcsolatba. Azt a rendőrségi statisztikák is alátámasztják, hogy ebben az évben már 67 nő vált családon belüli gyilkosság áldozatává, és ebben még nincsenek benne a nők és gyerekek elleni testi sértések. A családon belüli bántalmazások nagy részéről azonban még csak nem is tudni, mert az áldozatok többsége nem mer segítséget kérni.

A külföldi példák azt mutatják, hogy ha jó a törvényi szabályozás, az megdobja a bejelentések számát, és napvilágra hozza az addig titkolt eseteket is. A civil szervezetek éppen ezért nem értik, hogy egy ilyen fontos emberi jogi kérdést Magyarországon miért nem tudnak megfelelően rendezni a döntéshozók - mondta a Független Hírügynökségnek Spronz Júlia, a "16 akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen" nevű rendezvénysorozat egyik szervezője.

A civilek vasárnap délután 3 órakor felvonulást tartanak a fővárosban a Gerlóczy utcától a Bajcsy-Zsilinszky úton át a Legfelsőbb Bíróság Markó utcai épületéig, ahol mécseseket gyújtanak az áldozatok emlékére. A felvonulás célja, hogy felhívják a figyelmet arra: a hazai törvények nem nyújtanak megfelelő védelmet a bántalmazott nőknek és gyerekeknek. Az eseménynek szomorú aktualitást ad, hogy éppen a múlt héten kerültek az Országgyűlés elé olyan módosító javaslatok, amelyek ellehetetlenítik, hogy a távoltartási törvény a jövőben működőképes legyen - tette hozzá Spronz Júlia.

A civilek úgy vélik, hogy az osztrák modell bevezetése lenne a probléma valódi megoldása. Ausztriában a törvény elsőbbséget biztosít az áldozatok védelmének és biztonságának, és felelősségre vonja az elkövetőt. A szabályozás három alappillérre épül: a rendőrség azonnal tud reagálni a családon belüli erőszakos eseményekre, és haladéktalanul eltávolíthatja az elkövetőt. A bíróság elrendeli és fenntartja a távolságtartást, és garantálja, hogy a bántalmazottak az eljárás alatt, akár három hónapig is biztonságban legyenek. A rendszer harmadik eleme pedig a civilek által működtetett, úgynevezett intervenciós központok, ahol az áldozatok automatikusan pszichológiai, szociális és jogi segítséget kaphatnak. Az osztrák modellt számtalan ország átvette, és mindenhol pozitívak a tapasztalatok - mondta Spronz Júlia.

Olvasóink írták

 • 9. VásárhelyiÁgi 2008. november 23. 22:52
  „A férjem azt mondta a házasságkötésünk idején: bele lehet sz*rni abba a házasságba, ahol a férj megveri az asszonyt. Ez 25 éve volt.
  Mivel szeretne ezután még legalább 25 évet velem tölteni, soha nem bántottés szerintem nem is fog.
  Igazából még szóval sem.
  Ezért maradtam vele.
  De, ha egyszer is megütött volna , rögtön otthagyom, hiába szeretem, mert:
  1.) nem vagyok mazohista,
  2.) egy ilyen férfi a gyerekeit is bántja.
  És egy anyának a gyerekei fontosabbnak kell legyenek, mint a férfiak.”
 • 8. Cat 2008. november 23. 20:44
  „radenko
  Az áldozatot általában fokozatosan szoktatja hozzá a partnere a bántalmazáshoz; először megtöri az önbizalmát, ami azt eredményezi, hogy az illető értéktelennek érzi magát, a büntetést pedig megérdemeltnek. Ez a pszichikai presszúra az oka annak, hogy nem hagyják ott a bántalmazót csak úgy, egyszerűen.”
 • 7. radenko 2008. november 23. 19:16
  „Az első pofonnál kell elhagyni a verekedő felet. Aki pedig nem aszt teszi és elnézi az első pofont annak a rendőrség sem tud segíteni mivel nincs önálló akarata a megvertnek.
  Én ellene vagyok minden erőszaknak családon belül és kívül de azért annyi megjegyzésem van, hogy egyetlen nő
  se tűrje el azt, hogy kezet emeljenek rá. Nincs az a szerelem szeretett , hogy ilyen megaláztatást bárki eltűrjön párjának társának. Itt hívom fel a nők figyelmét nincs az a szerelem és szeretett hogy eltűrjétek a megaláztatást legyen bátorságotok lépni bármi áron. Nincs fontosabb a világon mint az életetek erre kell gondolni minden percben.”
 • 6. exluzer 2008. november 23. 18:00
  „Már hogy unhatja az a Magyar Nő, négy-öt naponta meghalni, mellette mosni, főzni, takarítani....”
 • 5. belabacsi 2008. november 23. 17:13
  „a madarinfluenza nagy beetetés volt,üzlet . sok a hiszékeny ember sajnos,bár azon jot röhögtem hogy még nagyjaink is beoltatták magukat :)))))))))))”
 • 4. belabacsi 2008. november 23. 17:12
  „el kell vállni,vagy meg se házasodni :Dx”
 • 3. KukoricaJancsi 2008. november 23. 16:56
  „Na most 2-3 éve Feri 10 vagy 100 milliókat költött a nem létező madárinfluenza elleni oltóanyag kifejlesztésére, amely kór
  egyetlen magyar ember életét SEM oltotta ki (de nem a vakcina következtében, hanem mert egyszerűen nem is létezett emberre terjedő madárinfluenza).

  Kérdésem:
  Hány milliót költött Feri a 2008-ban 67 magyar nő életét követelő családi erőszak csökkentése érdekében??”
 • 2. Ajna 2008. november 23. 16:52
  „és a három hónap után, vagy a büntetés letöltése után mi garantálja, hogy nem jön vissza? ha valaki bántani akar valakit, azt nem fogja megállítani semmi ... bosszút fog állni ... aztán már mindegy.”
 • 1. Johnson 2008. november 23. 16:26
  „Érdekes statisztika,és ezt a 67 esetet hol jegyzik,sehol nincs rólla hir-hiiii”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtámadtak egy mentőt Budapesten

Megütöttek egy mentőt vasárnap délután Budapesten, az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán.… Tovább olvasom