Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Négy hónapig vallatott egy ártatlan német férfit a CIA

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy feltételezett európai áldozatát hallgatta meg az Európai Parlament e témával foglalkozó ideiglenes bizottsága kedd hajnalba nyúló strasbourgi találkozóján: a libanoni származású, de német állampolgár Haled al-Maszri azt mesélte el, hogyan vették őrizetbe Macedóniában, illetve vitték onnan Afganisztánba, ahol több mint négy hónapon át vallatták, sőt kínozták is.
Al-Maszri - egy libanoni radikális szervezet régebbi tagja - meghallgatásán arról beszélt, hogy hamis útlevél birtoklásának vádjával tartóztatták le a volt jugoszláv köztársaságban, ahová pihenni érkezett ulmi lakhelyéről. A helyi rendőrség állítólag azzal gyanúsította, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozik. Ezután elmondása szerint Kabulba szállították, ahol meglehetősen embertelen körülmények között tartották fogva egy börtönben. Egy akcentus nélküli németséggel beszélő, magát Samnek nevező férfi hallgatta ki heteken át. Több hónap után közölték vele, hogy összekeverték valakivel, és visszaszállították Európába, Albániába. Ezt követően beperelte fogva tartóit és a CIA-t a német hatóságoknál.

Az EP-bizottság elsősorban azt vizsgálja, az európai országok hatóságai belekeveredtek-e, illetve milyen mértékben a feltételezett CIA-fogdák ügyébe. Al-Maszri azonban nem tudta megerősíteni a német hatóságok érintettségét, csupán azt ismételte meg, hogy kihallgatója minden bizonnyal német volt. A férfi kijelentéseinek egy része nyilvánvalóan feltételezéseken alapult. Így például azt, hogy Afganisztánban van, a szomszéd cellában raboskodó szaúd-arábiai fogoly mondta neki. Nem tudott egyértelműen nyilatkozni arról sem, hogy az amerikai ügynökség ügynökeivel volt dolga. Az EP-bizottság a közeljövőben CIA-illetékesekkel is szeretné felvenni a kapcsolatot. Noha az európai testület már többször jelezte, hogy tevékenységében kerüli az Amerika-ellenességet, Washington mindeddig nem mutatkozott munkája lelkes támogatójának.

Az EP januárban hozta létre a 46 fős ideiglenes vizsgálóbizottságot az Európában fenntartott állítólagos CIA-fogdák és CIA-légijáratok ügyének elemzésére, miután számos képviselő kifogásolta az üggyel kapcsolatos egyéb vizsgálatok lassú haladását. A testület a tervek szerint még nyár előtt elkészíti első jelentését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszport a biopoliszban

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tavaly augusztusban megrendezett Gondolkodjunk együtt… Tovább olvasom