Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Négy megyei választókerületben voksolunk

Folytatás az 1. oldalról.

Az első lesz a befutó

Most a választópolgárok csak egy szavazócédulát kapnak. A lapokon az első fordulóban első három helyezést elért jelölt neve szerepel, illetve mindenki, aki a 15 százalékot elérte az adott választókerületben és a cédulák kinyomtatása előtt nem lépett vissza. (A versenyben maradt megyei jelölteket tegnapi számunkban bemutattuk – Tíz jelölt négy körzetben – Kisalföld, 2006. áprlis 21., 1. és 3. oldal.) Közülük bárki a szavazás befejezéséig bármikor visszaléphet.
Csak akkor érvényes a szavazás, ha azon az adott választókerületben a választópolgárok több mint 25 százaléka részt vesz. A legtöbb voksot szerző jelölt szerez mandátumot, a második és harmadik helyen végző jelöltek szavazatai „elvesznek”. A töredékszavazatok csak az első fordulóban hasznosulnak; ezek alapján kaphatnak mandátumot az országos listáról az 5 százalékos parlamentbe jutási határ felett támogatott pártok.

A szavazás mikéntje

Az Országos Választási Iroda a héten értesítette az érintett választópolgárokat arról, hogy választókerületükben második fordulót tartanak. Ugyanazokat a dokumentumokat kell magukkal vinniük, mint az első forduló napján: a lakcímet is tartalmazó személyi igazolványt, vagy új típusú, kártya formátumú személyazonosító okmány esetén lakcímigazolványt is. A személyazonosító igazolvány helyettesíthető az új típusú jogosítvánnyal vagy útlevéllel is, de utóbbiakhoz is mellékelni kell a lakcímigazolványt.
A szavazatszámláló bizottságnak a választópolgár előtt le kell pecsételnie az átadott szavazólapot. A bizottság köteles egy borítékot is mellékelni, továbbá biztosítania kell a szavazás titkosságának feltételeit. A választó dönthet arról, felkeresi-e a szavazófülkét vagy sem. A kitöltött szavazólapot a szavazatszámláló bizottság előtt a borítékban kell az urnába dobnia. Amennyiben a választópolgár úgy gondolja, hogy a voksolás körülményeiben szabálytalanság történt, kérheti, hogy az esetről a bizottság jegyzőkönyvben készítsen jelentést.

Végeredmény később

A választás második fordulója már szombaton megkezdődik az amerikai földrészen, ahol az első fordulóhoz hasonlóan az időeltolódás miatt egy nappal korábban kezdik a választást, hogy a szavazás a magyarországi urnazárás időpontjára ott is befejeződjék. A külföldi szavazatok érintik mind a 110 választókerületet, ahol még nem dőlt el az egyéni mandátum sorsa.
A győri 2. számú választókerületben 69-en, a 3-asban 45-en, a mosonmagyaróvári 4-esben 19-en, a soproni 7-esben pedig 35-en jelezték, hogy a második fordulóban külföldön kívánnak szavazni.
Minden választókerületben kijelöltek egy-egy szavazókört, ahol vasárnap este hét óra után nem kezdik meg a szavazatok számlálását, hanem megvárják a külföldről hazaérkező voksokat, és csak azokkal együtt állapítják meg az eredményt április 29-én. A külképviseleteken leadott voksokat belekeverik a hazaiak közé, hogy ne sérüljön a szavazás titkossága. Az április 1-jén kezdődött választás végeredményét az Országos Választási Bizottság a töredékszavazatok kiosztása után május 10-ig hozza nyilvánosságra. A (rész)eredményekről a Kisalföld természetesen a hétfői számában már beszámol az összes megyei választókerületet illetően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerrard: nem

labdarúgás

Rafael Benitez, az FC Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője… Tovább olvasom