Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Négy nap múlva állapítják meg a felvételi ponthatárokat

Csütörtökön állapítják meg az idei felvételi ponthatárokat a felsőoktatásban - emlékeztet az Országos Felsőoktatási Információs Központ. Egy számítógépes algoritmus segítségével számolják ki, hogy egy-egy intézménybe hány ponttól lehet bejutni.
A kormány minden évben meghatározza, hány hallgatót vehetnek fel az egyetemek, főiskolák az államilag finanszírozott képzésekre. Olyan diákok is megkezdhetik tanulmányaikat, akik fizetős képzésben vesznek részt. Meghatároznak ezért egy plafont ahhoz is, hány diákot vehetnek fel az államilag támogatott és költségtérítéses képzésekre összesen - ez a szám jelzi az adott intézmény kapacitását.

A ponthatárokat egy számítógépes algoritmussal állapítják meg. Ez képes összevetni a jelentkezők pontszámait, az általuk felállított rangsort, az államilag finanszírozott képzésekre felvehető hallgatók keretszámát és az intézmények kapacitását - így rangsorolja a hallgatókat. Ha az államilag finanszírozott szakokon feltöltötte a létszámot az algoritmus, a fizetős diákokkal folytatja, egészen addig, amíg az egyetemek, főiskolák kapacitása ezt engedi.

A következő tanévben újabb kilencezer hallgatót vár az SZTE Fotó: Schmidt Andrea
A következő tanévben újabb kilencezer hallgatót vár az SZTE
Fotó: Schmidt Andrea

A szakemberek azt mondják, hogy nem lehet előre megbecsülni a ponthatárokat. A jelentkezések alapján úgy gondolják, hogy idén is ott lesznek magasak a ponthatárok, ahol eddig nagy volt a túljelentkezés. Ezekre a szakokra csak a legjobban teljesítő diákokat tudják felvenni. A www.felvi.hu oldalon egyébként megtalálhatják az érdeklődők a korábbi évek ide kapcsolódó statisztikáit.

Akit ebben a körben egyik képzésre sem vesznek fel, jelentkezhet pótfelvételire, amelyet várhatóan július 26-án, szombaton hirdetnek meg a www.felvi.hu-n. Erre augusztus 13-ig lehet jelentkezni, de már csak egy szakra. Azok is pótfelvételizhetnek, akik az idei hagyományos felvételin nem vettek részt - olvasható a központ hétfői közleményében.

Olvasóink írták

  • 2. Anonymus 2008. július 21. 13:54
    „Szevasz boka

    nekem már nem kell izgulni hisz már tavaly bekerültem a Bölszécskarra.

    egyébként meg a cikkben lévő kép még karácsonykor készült mikor vizsga volt.”
  • 1. boka 2008. július 21. 13:33
    „Már nagyon izgulok....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjed a monoki példa

Hetvenkét település nyilvánította ki, hogy támogatja a szociális juttatások feltételhez kötésére… Tovább olvasom