Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Negyedóránként tönkre megy egy vállalkozás

Tavaly összesen 11500 céggel szemben indult felszámolási eljárás, idén eddig 4000-nél több esetében, az év során 23 ezer vállalkozás szűnhet meg, vagyis átlagosan 15 percenként megy tönkre egy cég.
Herman István, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának elnöke a negyedóránkénti átlagot jelképező homokórát adott át a Miniszterelnöki Hivatalban Gyurcsány Ferenc kormányfőnek címezve. A szervezet három javaslatot készített, ezek egyike az, hogy a kis- és közepes vállalkozásoktól kérésükre vegye át az APEH a bérszámfejtést.

Elszakadt a cérna a kis- és közepes vállalkozásoknál (kkv) - mondta Herman István a kancellária előtti autóparkolóban tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a kkv-k állítják elő a bruttó hazai termék több, mint felét, foglalkoztatják az emberek kétharmadát, most azonban csődközeli helyzetben vannak. Tavaly havi átlagban ezer céget, de novemberben 1166-ot számoltak fel, 2009-ben eddig viszont több, mint 4000 ellen indult már felszámolási vagy végelszámolási eljárás, és becslések szerint 2009-ben legalább 23 ezer cég szűnhet meg a tavalyi 11500-zal szemben - mondta Herman. Vagyis átlagban 15 percenként megy tönkre vállalkozás Magyarországon - tette hozzá.

Az MVMP három javaslatot készített a kormánynak, amelyek a költségvetés fő számait nem érintik - mondta Szepesi Zsolt ügyvivő. Szeretnék elérni, hogy a visszaigényelt áfához ne akár 120 nap múlva jussanak hozzá az APEH-től, hanem gyorsítsák fel az utalást, ezzel is javulna a cégek likviditása. Ugyancsak az adóhivatalt érintené, hogy a kkv-k kérésére az APEH végezze a bérszámfejtést az elektronikus bevallás segítségével. Ezzel nem csupán tetemes költségtől szabadulnának meg a vállalkozások, hanem a naprakész adatok segítségével csökkenne a feketefoglalkoztatás - állítják az MVMP-ben. Harmadik javaslatuk az, hogy jogszabályban maximálják a banki tranzakciós jutalékokat. Szepesi Zsolt a közjegyzői jutalékokat hozta fel példaként, valamint a szerintük Nyugat-Európában bevett gyakorlatra hivatkoznak.

A sajtótájékoztató végeztével Herman István és Szepesi Zsolt a Miniszterelnöki Hivatalba ment, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címezve átadtak egy homokórát. Mire a szemek leperegnek újabb vállalkozás megy tönkre - mondta az MVMP elnöke.

Olvasóink írták

 • 8. LukSzusz 2009. március 04. 16:37
  „Érdekes,Gyurcsány cége meg virul,csak tud valamit ez a Feri.”
 • 7. nemecsekerno_007 2009. március 04. 16:07
  „petermeister:

  Abban igazad van, hogy helyileg is tenni kéne.

  Csak azt mondd meg, hogy én személy szerint mit tehetek az ellen, hogy ingyen utazzanak a nyugdíjasok, 13. havi fizetést kapjanak a közalkalmazottak, és még sorolhatnám......

  Vagy arra gondolsz, hogy mérgezzem le a szomszéd nyugdíjast? :)”
 • 6. nemecsekerno_007 2009. március 04. 16:04
  „- 15 percenként tönkre megy egy cég.
  - 15 percenként ki fognak rúgni X embert

  És ezek a tôröl metszett idióták mirôl vitatkoznak a parlamentben.

  Csongrád megyében 728 helyi képviselô van.

  Normális?!!!!
  Minden tönkrement 10 cégre, egy kirúgott képviselô jusson.
  Hamar elkezdenének dolgozni a kis sz*rosok az állami költségek lefaragásán, meg az adóreformon.”
 • 5. petermeister 2009. március 04. 16:02
  „achilleusnak is igazat adok, meg drednek is. Ebben-abban. Valóban nem történt semmi nagyvezetés szinten. Viszont mindenki a maga környezetében tehet ezt-azt. minden nap, amikor nem teszünk a válság ellen semmit, meghosszabbítjuk azt.”
 • 4. achilleus 2009. március 04. 15:34
  „3. hozzászólás dred 2009.03.04. 15:29
  Ebben a kérdésben csak a kormány tud(na) lépni. Vannak országok, ahol meg is tették a szükséges intézkedéseket. Sajnos Magyarországon EGYETLEN EGY, a helyzetet javító intézkedés nem történt. A gazdasági törvények nem kétharmadosak!!!!!”
 • 3. dred 2009. március 04. 15:29
  „Ebben mi a hír. Miért nem arról írnak és beszélnek mi lenne a megoldás, az összefogáson kívül amit több ezer éve nem sikerült megtenni ?...Ne csak ócsároljuk a vezérkart és lessük egymást mikor csődölünk be, találjunk megoldást !”
 • 2. petermeister 2009. március 04. 15:03
  „hát igen. nagyon az elején vagyunk még. százezrek személyes egzisztenciája fog megroppanni hónapokon belül. nem csak a vállalkozásoké, hanem válogatás nélkül alkalmazottaké, vállalkozóké...”
 • 1. trixi11 2009. március 04. 13:42
  „Ez elég borzasztó, de amit ez magával hoz, az lesz csak igazán szörnyű!:-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélybe zuhant a forint: 312 felett az euró

A magyar fizetőeszköz új történelmi mélypontra esett az euróval szemben. Tovább olvasom