Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Négypárti nyilatkozat a szlovák nyelvtörvény ellen

Budapest - Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn továbbította a négy parlamenti párt által aláírt, a szlovák államnyelvtörvény módosítását kérő nyilatkozatot Pavol Paskának, a szlovák parlament elnökének.
A nyilatkozat szövegét az Országgyűlés Sajtóirodája juttatta el az MTI-hez.

Az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ közös nyilatkozatában az áll, hogy a szlovák törvényhozás által elfogadott törvényt és annak módosításait Magyarország és Szlovákia jószomszédi viszonyával, a megkötött magyar-szlovák alapszerződéssel, egyéb nemzetközi egyezményekkel, valamint a kisebbségeket és a kulturális sokszínűséget értékként kezelő európai törekvésekkel egyaránt összeegyeztethetetlennek tartják a pártok.

A szlovákiai magyar kisebbséget példátlanul szankcionáló törvény az európai kisebbségi jogokkal, az Európai Unió szellemiségével, a meglévő emberi jogi egyezményekkel és a józan ésszel is ellentétes, ezért indokolt, hogy a magyar politikai szereplők az európai és nemzetközi szervezeteknél egységesen lépjenek fel a jogszabály diszkriminatív rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése érdekében.

A pártok egyetértenen abban, hogy az új szlovák törvényi szabályozás nem két ország bilaterális vitája, hanem súlyos és az európai gyakorlattal ellentétes, a törvényhozók által szentesített emberi jogi jogsértés. A szabályozás ellentétes különösen az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Kartájával, nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó keretegyezményével, és Miniszteri Bizottságának vonatkozó ajánlásaival, valamint az Európai Unió koppenhágai kritériumaival és Alapjogi Kartájával - áll a közös nyilatkozatban.

A törvény ahelyett, hogy a nyelvek használói közötti egyenlőséget erősítené, a kisebbségi nyelvet használókat többlet kötelezettségekkel terheli és szankciókkal fenyegeti. A nyelvhasználatot nem csupán a gyakorlati szempontok által megkívánt mértékben, hanem ideológiai alapon, a mindennapi élet megannyi területén, elsősorban a nyilvános és hivatalos érintkezések számos vonatkozásában, szükségtelenül korlátozza. Ezzel aránytalanul és indokolatlanul beleavatkozik az emberek magánéletébe, és korlátozza a Szlovákiában élő magyarok és más kisebbségek jogait.

A pártok a nyilatkozatban felhívják a szlovák parlamenti pártokat, hogy a jogszabályban foglalt diszkriminatív rendelkezéseket vonják vissza, valamint kezdeményezzenek tárgyalásokat a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselőinek aktív bevonásával, egy, a kisebbségek számára is elfogadható, illetve az európai értékekkel összhangban álló nyelvhasználati szabályozás kialakításáról.

Olvasóink írták

 • 4. Logaritmus 2009. július 20. 18:13
  „Mennyivel könnyebb lenne agyagba döngölni ezt a szlovák törvényt az EU parlamentben (is), ha nem lenne semmilyen sarunk a magyarországi közállapotokat illetően.”
 • 3. flexsnake 2009. július 20. 18:13
  „nem értem mit kell ezen levelezgetni a szlovákkal. Vezessük be hogy aki megszólal itthon szlovák nyelven az 500euró pénzbírságot kap :)”
 • 2. achilleus 2009. július 20. 17:34
  „Túl nagy lelki teher Szlovákia lelkén az a Trianoni szerződés, amit - például ezzel a törvénnyel is - lábbal tipornak. Van megoldás, csak tárgyalás kérdése.
  Más: Ha az SZDSZ nem lenne dögrováson szívesen megkérdezném Eörsi Mátyástól, hogy hogyan is állunk a határok ellégiesedésével?”
 • 1. .suhym. 2009. július 20. 17:03
  „Már épp ideje volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszkó Péter: óvatos további kötvény-kibocsátási megközelítés

Budapest - Magyarország a óvatos lesz a további kötvénykibocsátásokkal - mondta Oszkó Péter. A… Tovább olvasom