Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Négypontos nyilatkozatot adott ki a két kormányfő

Négypontos nyilatkozatban ítéli el a szlovák és a magyar kormányfő a mindkét oldalon megnyilvánuló szélsőséges, fajgyűlölő, nacionalista és más kirekesztő nézeteket, megnyilvánulásokat.

Gyurcsány felvetette Robert Ficónak, hogy mindkét fél a a legfelső szintű jogszabályok szintjén vállalja fel a szlovákiai magyar és a magyarországi szlovák oktatásügy kiemelt támogatását, a kisebbségi tanintézmények fejlesztési igényeinek pozitiv diszkrimináció elvén alapuló előnyben részesítését.

Ugyancsak kérte Gyurcsány Ferenc annak elfogadását, hogy mindkét országban a kisebbségi iskolák használhassák a másik államban kiadott tankönyveket. A magyar miniszterelnök felvetette egy nemzeti-nemzetiségi magatartáskódex elfogadását, amelyet a két ország politikusaival is el kellene fogadtatni. Ezzel összefüggésben Gyurcsány Ferenc egy becsületbiróság felállitását is kezdeményezte.

Negyedik pontként a miniszterelnök javasolta: ha az egyik fél nemzeti-nemzetiségi sérelmet vet fel, akkor bármelyik félnek lehetősége legyen közös viszgálatot kezdeményezni. Pozsony vegye fontolóra egy nemzeti-nemzetiségi jogbiztos kinevezését - hangzott Gyurcsány Ferenctől a további felvetés. Egyben - hatodik javasolt pontként - Szlovákia fontolja meg annak a nemrégiben jóváhagyott jogszabálynak a felfüggesztését, amellyel tulajdonképpen megtiltották a magyar állami jelképek használatát Szlovákia területén.

Robert Fico hangsúlyozta, kész bármikor és bármilyen kérdésben tárgyalni magyar partnerével, a felvetett javaslatokkal kapcsolatban pedig Pozsony rövid időn belül jelezni fogja hozzáállását.

Tanácskozás után

A magyar miniszterelnöknek a szélsőségesekkel, Robert Ficonak pedig a kormányában lévő nacionalistákkal kell megküzdenie - így nyilatkozott a szlovák kollégájával folytatott szombati révkomáromi tanácskozás után Gyurcsány Ferenc. A két kormányfő közös sajtótájékoztatón ismertette a szélsőségesekkel kapcsolatos álláspontját.

Fico szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarországról Szlovákiába exportálják a fasizmust és a szélsőséges nézeteket. Ezeket a problémákat szerinte közösen kell megoldani, és elfogadhatatlan, hogy olyan félfasiszta alakulatok, mint amilyen például a Magyar Gárda, politikai pártokhoz kapcsolódjanak. Ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte az egy héttel ezelőtti királyhelmeci esetet, amikor a Nemzeti Őrsereg 28 "fasiszta egyenruhás" tagja lépje át a határt. Hangsúlyozta, Szlovákiában nagyon érzékenyek, ha látják, hogy Budapesten szlovák zászlót égetnek.

Gyurcsány reakciójában emlékeztetett: ügyészségi szakaszba érkezett a szlovák zászló budapesti szlovák nagykövetség előtti elégetésének ügye, a Magyar Gárda elleni eljárás pedig birósági szakaszban van. Fico pedig igéretet tett: maximális erőfeszítést fejt ki, hogy koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt élén álló Ján Slota visszafogja magát, és elhatárolódik annak magyarokat sértő kijelentéseitől, ahogy - kijelentése szerint - azt a múltban már többször is megtette.

Négypontos nyilatkozatot adtak ki

Négypontos nyilatkozatban ítéli el a szlovák és a magyar kormányfő a mindkét oldalon megnyilvánuló szélsőséges, fajgyűlölő, nacionalista és más kirekesztő nézeteket, megnyilvánulásokat - áll abban a közös nyilatkozatban, amelyet Roberrt Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök adott ki szombati révkomáromi találkozójuk után.

A nyilatkozat másik pontja leszögezi, hogy a kisebbségek természetes kapcsot jelentenek a két ország közt, a magyarországi szlovák és a szlovákiai magyar kisebbségnek is joga van az anyanyelvű oktatásra és a kultúra művelésére. Mindemellett szükséges, hogy a kisebbségekhez tartozók kellő szinten elsajátitsák a többség nyelvét, vagyis az államnyelvet.

Ugyancsak fontosnak tartja mindkét fél, hogy a két nemzet a jószomszédi kapcsolatok jegyében éljen együtt, s szükséges, hogy megvalósuljon a "Közös múlt, közös jövő" című, Fico és Gyurcsány közt tavaly nyáron, pozsonyi találkozójukon jóváhagyott programtervezet.

Negyedik pontjában a nyilatkozat a közös projektek és a határon átnyúló együttműködés fontosságát hangsúlyozza.

Gyurcsány Ferenc egyébként azt javasolta szlovák kollégájának, hogy 2009 első felében ismét találkozzanak, és egyeztessenek a szlovák-magyar kétoldalú kapcsolatok, illetve a két ország közti viszony alakulásáról.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szombati magyar-szlovák csúcs után Révkomáromban találkozott a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezetőivel, és tájékoztatta őket a Robert Fico szlovák kormányfővel folyatott megbeszéléséről. Útközben hazafelé a miniszterelnök telefonon tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt is, beszámolt a magyar javaslatokról, illetve azok fogadtatásáról - közölte a Független Hírügynökséggel Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Gyurcsány elégedetlen

Gyurcsány Ferenc csalódottan vette tudomásul, hogy a szlovák fél a szombati révkomáromi szlovák-magyar miniszterelnöki találkozóra nem hozott vizsgálati jelentést a november elsejei dunaszerdahelyi DAC-Slovan mérkőzésen történt szlovák rendőri fellépésről. A magyar miniszterelnök erről szlovák kollégájával folytatott tanácskozása után, kettejük közös sa

Olvasóink írták

 • 4. KolompárRómeó 2008. november 17. 08:08
  „A "kettejük közös sa" is nagyon érdekelne, de sajna lemaradt a vége.”
 • 3. KolompárRómeó 2008. november 17. 08:06
  „Becsületbiróság??? Az meg mi a lófax?”
 • 2. LukSzusz 2008. november 15. 17:57
  „Ezt a kormányt csak az érdekli hogy megmagyrázzák az országnak ,ők milyen jó srácok,bort isznak libamájjal,de vizet prédikálnak.Alapvetően azért kellene bocsánatot kérni Gyurcsány-Lendvai komcsi utódoknak amiért 68-ban beavatkoztunk az akkori Csehszlovákia belügyeibe.Azóta köpködnek ránk joggal.Akkor is egy seggnyaló bábkormány uralkodott kommunista talpnyalókkal az élen,akik ma is vezetik ezt a szerencsétlen országot.”
 • 1. radenko 2008. november 15. 16:10
  „A néma kacsa nem tud hápogni, hát marad a régi lemez.Világtörténelem során bebizonyosodott , hogy a magyar
  embert még a saját miniszterelnöke sem tudja, vagy nem akarja megvédeni. A magyar történelme során elátkozott nép mindig saját sírját ássa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interneten keresett társakat az öngyilkossághoz

Egy kutyáját sétáltató férfi mentette meg azt a 16 éves budaörsi lányt, aki úgy akart öngyilkos… Tovább olvasom