Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Négyszázan tüntettek a szegedi Móra-múzeumnál

Szeged - Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét egy éve hozták nyilvánosságra – erre emlékeztek hétfőn Szegeden a tüntetők a Széchenyi, majd a Dugonics téren és a Móra Ferenc Múzeum előtt. Utóbbi helyszínen, a Fidesz rendezvényén mintegy négyszázan vettek részt.

– Kitartunk, amíg lehet, amíg kell – indokolta a civil Csiszér István, miért jelentett be demonstrációt hétfő délutánra, az őszödi beszéd egyéves évfordulójára a városháza elé. – Ne feledkezzünk el az egy évvel ezelőtti eseményekről, és azokról, akik azóta folyamatosan tüntettek – magyarázta céljait a Széchenyi téren, ahol körülbelül hatvanan jöttek össze. Hiányoznak a régi arcok – nosztalgiázott egy rutinos tüntető a néhány árpádsávos és jobbikos zászló között ténferegve.

A hangsúlyozottan pártfüggetlen rendezvényen zömmel idősek vettek részt. A fiatalok ostort pattogtattak, egy lobogóval letakart autóra tett hangszóróból pedig ütemes zene szólt: „Hányszor kell még a hazámért vérrel küzdenem?"

– Forró ősz elé nézünk – jövendölte Csiszér, Gyurcsány Ferencet pedig „hazug emberként" emlegette, felelevenítve az események egyéves kronológiáját. Meglepő volt viszont, hogy igen keményen bírálta a parlamenti ellenzéket is.

Sokaknak ez nem is tetszett, egy nő például kijelentette: „befejeztem a tüntetést". Így csak a tömeg jó kétharmada vonult át rendőri biztosítással a Kárász utcán. – Nem hiszek a Ferencnek, csak a józan eszemnek – kiabálta a férfi a megafonba menet közben, mások sípoltak és az „Ébresztő, Szeged" rigmust kiabálták.

A Dugonics téren újabb szónoklat következett: Székely László kijelentette, „ennek békés vége nem igazán lehet", ám amellett is hitet tett, hogy „az igazi változás alulról indulhat el".

A Móra Ferenc Múzeum előtt este hétre mintegy négyszázan gyűltek össze, a legtöbben vidáman cseverésztek a szökőkút peremén üldögélve. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke köszöntötte őket, kiemelve: „Magyarország gazdasági és erkölcsi értelemben is súlyos válságban van". Péter Árpád gyógyszerész, a tavalyi tüntetések főszervezője – őt fogadta a leghangosabb éljenzés – pedig József Attila szavaival azt üzente a miniszterelnöknek: „tudod, hogy nincs bocsánat, hiába hát a bánat". – Mikor ér véget? Három év múlva? Késő! – kesergett egy középkorú nő, csinos kosztümben – stílusa már kevéssé volt választékos: „Gyurcsány, takarodj, vidd az összes haverod!" – kiáltotta többször is.

– Nincs alku – hangsúlyozta Kalmár Ferenc, a KDNP megyei elnöke is, Hüvös László, a Fidesz szegedi frakcióvezetője pedig úgy fogalmazott: „ezt a kormányt meg kell buktatnunk".

Elképzelésével mintegy 150 fő annyira egyetértett, hogy a Stefánián keresztül az MSZP Tisza Lajos körúti székházához vonult. A lépcsők előtti rendőrsorfallal farkasszemet nézve szólalt fel Tóth Péter, a Jobbik szegedi alelnöke, majd a tüntetők kitűzték az árpádsávos lobogót a Belvedere-palota zászlótartójára. Végül visszatértek a Széchenyi térre, ahol mintegy húszan még elénekelték a Himnuszt – fél kilenc körül pedig hazamentek.


Őszödtől október 23-áig
Szeptember 17.: „...elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. (...) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. (...) És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit!" Tavaly ezen a napon került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc fenti mondatokat is magába foglaló őszödi beszéde, amely az MSZP-frakció májusi alakuló ülésén hangzott el.
Szeptember 18.: tüntetők betörtek a Magyar Televízió Szabadság téri székházába, autókat gyújtottak fel. Több mint száz rendőr sérült meg, több tízmillió forintos kár keletkezett. Szegeden a miniszterelnök és Botka László lemondását követelték. Nem volt erőszakos megmozdulás.
Szeptember 20.: Mintegy 15 ezer ember tüntetett a Kossuth téren, a demonstrálók megalakították a nemzeti kerekasztalt. Szegeden a tüntetés az első napokban este 10 körül az MSZP székház előtt ért véget, főszervezőjévé már az első napokban a fiatal gyógyszerész, Péter Árpád vált.
Október 1.: Elsöprő győzelmet aratott vidéken a Fidesz az önkormányzati választásokon.
Október 9.: Kövér László a Kossuth téren bejelentette, a Fidesz képviselői kivonulnak a Parlament ülésterméből a kormányfő előre bejelentett beszédei alatt.
Október 23.: Tüntetők bekiabálásokkal zavarták meg az állami ünnepséget. A rendőrség vízágyúval, könnygázzal és gumilövedékekkel terelte őket a Deák tér felé – így vegyültek a Fidesz nagygyűlésén résztvevőkkel. A tüntetők barikádokat építettek az Erzsébet híd mindkét oldalán. Éjjel fél háromkor ért véget a zavargás. Csongrád megyében sehol nem volt hasonló összecsapás. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-ukrán kishatárforgalmi megállapodás

Tovább olvasom