Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Negyven év munka után nyugdíjba mehetnek a nők

Negyven évnyi munkaviszony után nyugdíjba vonulhat minden nő - a kormány erről szóló törvényjavaslatát hétfőn fogadta el a parlament 254 igen, 15 nem és 73 tartózkodással.
Jövő évtől az életkortól függetlenül az öregségi teljes nyugdíjra lesz jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

A jogszabály szerint jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

Az öregségi teljes nyugdíj a 40 éves jogosultsági idő ellenére nem lesz megállapítható, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet - rögzíti a törvény.

Öt gyermek felnevelése esetén viszont egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje.

Az új szabályozás más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.

Egy beszavazott módosítással a törvénynek a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó része csak 2011. március 1-jén lép hatályba.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság tájékoztatása szerint ha az érintettek 75-100 százaléka él a kedvezmény lehetőségével, és nyugdíjba megy, akkor ez az első évben, azaz 2011-ben 18-24 ezer nőt érinthet. Ez hozzávetőleg 30-35 milliárd forint kiadást jelent.

A törvény módosítja a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény más passzusait is. Egyebek közt kimondja a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése kapcsán, hogy a nyugellátás és a baleseti járadék összegét - a januári emelés végrehajtását megelőzően - meg kell emelni az egyösszegű kifizetés összegének alapjául szolgáló, kormányrendeletben meghatározott százalékos mérték egy tizenketted részével. E passzus indoklása azt rögzíti: a módosítás szerint a nyugdíj összegét januárban először az előző év novemberében teljesített egyösszegű kifizetés alapjául szolgáló százalékos mérték egy tizenkettedével kell megemelni és az így kapott összeget kell a januári emelés mértékével emelni, mivel a hatályos szabály szerint nehezen hajtható végre a novemberi egyösszegű kifizetés beépítése a januári nyugdíjba.

Olvasóink írták

 • 8. szilléri 2010. december 21. 21:47
  „Engem alapjában véve nem érdekel.
  Férfi vagyok, felsőfokú, kulák és balkezes!
  Szeretnék nyolcvan éves koromban is ,,gályázni" !”
 • 7. achilleus 2010. december 21. 17:44
  „5. hozzászólás szilléri 2010.12.21. 17:41
  Bocs szilléri, még nem voltál látható. Amúgy értem a vicces oldalát is.”
 • 6. achilleus 2010. december 21. 17:42
  „1. hozzászólás frakk 2010.12.21. 08:48
  Azért szeretném felhívni egy dologra a figyelmedet: A diplomás, esetleg magasabb, de nem legmagasabb beosztásban lévő értelmiségi nők nem mindegyike szeretne korábban nyugdíjba menni (tapasztalatból tudom), viszont a munkahelyen könnyen megkaphatják azt a szöveget (főleg ha kívánatos a helyük), szemből vagy hátulról, miszerint "te már megszerezted a nyugdíjjogosultságot, ne foglald már a fiatalabbak /x, y, z/ helyét", és ez ellen nem is igazán tud védekezni. Ilyen veszély a fizikai, netalán beosztott nő dolgozókat mégiscsak kevésbé fenyegeti.”
 • 5. szilléri 2010. december 21. 17:41
  „50 év felett már amúgy is öregek a nők!
  Adjanak lehetőséget a munkanélküli fiatal csajok dolgozni !”
 • 4. achilleus 2010. december 21. 17:21
  „Egyetértek a törvénnyel. Láthatóan nem jött be az mszp-s agitációs propagandasereg folyamatos gyalázkodása, miszerint 3 gyerek lenne a feltétel, valamint valamiféle csökkentett összeget kapnának.

  3. hozzászólás DMagóg 2010.12.21. 16:01
  Talán meg kellene várni, hogy hány ezer nő veszi igénybe, nem hiszem, hogy parasztvakításról lehetne beszélni akkor, ha már az első évben 15-20 000 személy él ezzel a lehetőséggel. (Ha csak 1 unoka is van ez már akkor is érinti a két szülőt + a gyereket, legalább 50-100 ezer családot.)”
 • 3. DMagóg 2010. december 21. 16:01
  „15+40: betanított- vagy segédmunkás, 55
  18+40: szakmunkás, 58
  19+40: érettségizett, 59
  15+4+4=23: főiskolát végzett, 63
  15+4+5=24: egyetemet végzett, 64
  évesen mehet nyugdíjba. Aki tanulásra fecsérelte az idejét, az magára vessen.
  Parasztvakítás ez is!”
 • 2. dodó 2010. december 21. 11:49
  „Fidesztől szokatlan, de helyes és jó törvény!
  Véleményem szerint a további módosításoknál ki kell terjeszteni a férfiakra is, valamint a nyugdíjba vonulási korhatárt úgy kellene módosítani, hogy ha elérte (jelenleg 65 év) és nincs meg a 40 éve, választhasson: Vagy dolgozik amíg 40 éve lesz, vagy jelentősen(!), az eddigieknél sokkal jobban csökkentsék a járandóságát!
  Valamint egyszer és mindenkorra megszüntetni a káros ún nivellálási gyakorlatot, ami szerint a "kis" nyugdíjakat jobban emelik mint a "nagynak" mondottakat. S ha már úgyis cenzúráznak, megtiltani a médiának az ún kisnyugdíjasok sajnáltatását! Kötelezni őket objektív tudósítások közlésére, amiben kitárgyalnák , miért kicsi az a nyugdíj? (kevés szolgálati idő, eltitkolt jövedelmek, kamu betegség stb)
  Egyszer végre el kell kezdeni a felelősségteljes öngondoskodásra nevelést, és megállítani az állandó sírás-rívást, felszámolni az élősködést!”
 • 1. frakk 2010. december 21. 08:48
  „Aki tanult , vagy az utolsó években kikerült a munkavállalói piacról, netalán tán fél éve munkanélküli annak ugye sosem lesz meg a 40 év munkaviszonya.
  Sajnos ezzel a törvénnyel a Fidesz bakot lőtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alkotmányban rögzítik az NMHH-elnök rendeletalkotási jogát

Az alkotmányban rögzítik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási… Tovább olvasom