Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Negyven jogosítványt vontak be két nap alatt

Az elmúlt két napban több mint 40 autósnak vették el a jogosítványát a rendőrök a helyszínen ittas vezetés miatt - hangzott el a rendőrség keddi sajtótájékoztatóján.
A jogszabályok vasárnap óta adnak lehetőséget arra, hogy azonnal elvegyék a vezetői engedélyét legalább 3 hónapra annak, akinek igazoltatásakor elszíneződik a szonda. A rendőrség ezzel az intézkedéssel próbálja visszaszorítani az ittas vezetők számát, ők ugyanis évente átlagosan 150 ember halálát okozzák az utakon. Az eddigi adatok egyébként nagyjából megfelelnek az éves átlagnak.

Vasárnap 26, hétfőn pedig 18 autósnak vették el a rendőrök a jogosítványát, miután elszíneződött náluk a szonda. Ez az arány nagyjából megfelel az éves átlagnak: tavaly összesen körülbelül 15 ezer olyan vezetővel szemben intézkedtek, aki ivott. Közülük nagyjából 12 ezer 600 sofőrnek vették el a jogosítványát, igaz, akkor eljárás közben - mondta el Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatója.

A jogosítványt minimum három hónapra veszik el, ezalatt folytatják le a rendőrök az eljárást. Attól függően, hogy a sofőr mennyit ivott, a három hónap után még további időre is bevonhatják a vezetői engedélyt - tette hozzá a vezérőrnagy.

A rendőrök egyébként többféle szondát is használnak az igazoltatáskor. Az egyik a Spiratest, azaz egy indikátorcső, a másik pedig egy elektromos mérő. Mindkettő a vezető által kifújt levegőből méri az alkoholtartalmat. Amennyiben valakinél a szonda csak kicsit színeződik el, az alkoholmérő pedig 0,5 milligramm/liternél alacsonyabb értéket mutat, akkor szabálysértési eljárást indítanak ellene. Efölött azonban már az illetőt vér- vagy vizeletvizsgálatra állítják elő a rendőrségre és bűncselekmény - ittas vagy bódult állapotban való vezetés - miatt kell felelnie.

A tájékoztatón Komáromi Endre, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője azt mondta: nem igazak azok a híresztelések, amelyek szerint egy negró, szájvíz, vagy akár egy kiadós töltött káposzta miatt is elszíneződhetne a szonda. A rendőrség által használt készülékek ugyanis kifejezetten csak az alkoholt mérik.

Mint mondta, a jövőbeni terveik között szerepel, hogy olyan szondákat vásároljanak, amelyek minden egyes használatot rögzítenek. Ezzel elkerülhető, hogy egy esetleges pozitív eredmény esetén a sofőr megpróbálja megvesztegetni a rendőrt.

Komáromi Endre beszélt arról is, hogy Magyarországon kiugróan magas az ittas vezetők által okozott halálos balesetek száma. Évente átlagosan 1200-1300 ember hal meg az utakon, közülük 13 százaléknak, azaz 150 embernek a halálát okozzák a részeg sofőrök. Ez az arány tőlünk nyugatra 5-6 százalék. Hazánkban a múlt évben 1,4 millió vezetőt szondáztattak meg, a készülék azonban csak körülbelül 45 ezer esetben színeződött el.

Olvasóink írták

 • 2. Öcsibá 2008. január 23. 22:58
  „Felháborító dolog ez az úgynevezett "zéró tolerancia" aminek a jogszabályát a fent ülők alkották. A gyorsan száguldozókra miért nem alkalmazzák, holott ők követik el a legtöbb halálos balesetet? Valószínű azért mert a jogalkotók is gyorsan közlekednek, és a büntetéseket is szemrebbenés nélkül ki tudják fizeti a nem alacsony keresetükből. Ez nem a diszkriminációhoz tartozik?”
 • 1. skorpio21 2008. január 23. 06:10
  „Azok az emberek (rendőrök),akik a lakosságot hivatottak szolgálni és védeni (számon kérni és kihallgatni) még mindég nem szavahihetők???Megvesztegethetők,lefizethetők?
  És ezek az emberek követelnek a lakosságtól....
  Igazán elérhetnénk már oda,hogy a szabályokat betarttatók is minden szabályt tartsanak be,jó példával járva elöl,megmutatva a népnek,hogy így kell csinálni!
  Utána követelhetnének,és várhatnák el másoktól is ugyan azt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Ab ismét zöld utat adott a Fidesz népszavazásának

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi ülésén helybenhagyta a Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási… Tovább olvasom