Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Negyvenkétezer milliárd forint az állam vagyona

Tavalyi érték szerint 42 ezer milliárd forint a magyar állam vagyona a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő most elkészült katasztere alapján. Ennek nagy része sínek utak, gátak és hasonló "műtárgyak" - mondta el háttérbeszélgetésen hétfőn, a Tátrai Miklós, az MNV vezérigazgatója.
Külföldön nem szokás, de az Állami Számvevőszék évek óta sürgeti, hogy készüljön el a magyar állam vagyonát felmérő-összegző kimutatás. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nemrégiben befejezte a felmérést, a vagyonkataszter rövidesen a parlament elé kerül. Ennek alapján 2008-as értéken 42 ezer milliárd forint az állami vagyon értéke. Ebből 2-2 ezer milliárd a gazdasági társaságoké és a földalapé, a többi 38 ezer milliárd épületek, autópályák, vasutak, de közgyűjtemények, és forgalomképtelen vagyontárgyak - mint például az Országház, a Balaton - egyaránt megtalálhatók benne. A Volán társaságok 80 milliárdot, a Magyar Posta 73 milliárdot ér, a víziközművek 123 milliárdot. Van 4,4 millió leltározott közgyűjteményi tétel, az ország területének ötödét kitevő, 2 millió hektár földterület, aminek fele erdő. A földterület egymagában körülbelül 2 ezer milliárd forint. Az államnak 238 működő és 91 felszámolás, végelszámolás alatt álló cége van.

Ez a kataszter persze nem tényleges értéket takar, noha megpróbáltak valós adatok alapján számolni: cégértéket, helyben szokásos ingatlan- és földárat vettek alapul, az utak vasút esetében az újraelőállítási költséggel számoltak. Nagyban támaszkodtak a földhivatali nyilvántartásokra.

Rengeteg hagyatéki tárgya is van az államnak, ami elhunytak után szállt rá. Ezeket az MNV hagyatéki boltján keresztül is próbálják értékesíteni. Van egy darab Zetor traktor éppúgy, mint egy arany foghíd. A jövőben szedretnének áttérni az internetes eladásra, de ehhez jogszabályt kell módosítani.

Olvasóink írták

 • 5. StatusQuo 2009. február 23. 19:27
  „Nemvéletlen hogy nemkészült leltár 1989ben igy nincs mit és kin keresni! Igy az én tudomásom szerint kb 116o milliárd talált uj gazdát! Van aki másként tudja?”
 • 4. flexsnake 2009. február 23. 14:55
  „Nekem elég, a többi meg le van sajnálva :D”
 • 3. Ferrari 2009. február 23. 14:17
  „1989-ben kellett volna felmérni pontosan az államunk vagyonát.”
 • 2. achilleus 2009. február 23. 14:15
  „A Volán társaságok 80 milliárdot, a Magyar Posta 73 milliárdot ér, a víziközművek 123 milliárdot.

  Nem meglepő, hogy pont ezek kerültek eladólistára.
  A vízközművek eladása felérne egy tömeggyilkossággal.
  Vajon mennyit számítottak a Balatonra? 10 ezer milliárdot?”
 • 1. Natasha 2009. február 23. 14:05
  „Kicsit nagyon kevés! Volt értelme szétherdálni az ország vagyonát t. elődök?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lesz a tankolás szerdától

Csökkennek az üzemanyagárak szerdán. A benzin négy, míg a gázolaj hat forinttal kerül majd… Tovább olvasom