Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Negyvennyolc súlyponti kórház a legújabb reformtervezetben

Negyvennyolc súlyponti kórház szerepel az egészségügyi tárca legújabb reformtervezetében. A dokumentum komoly szakmai vitát indított el, a munkaanyag nem tesz említést ugyanis a Balatonfüredi Szívkórházról vagy az Országos Pszichiátriai Intézetről.
Összesen alig több mint negyvenezer kórházi ágy és negyvennyolc intézmény szerepel azon a listán, amelyet az egészségügyi reform részeként állítottak össze az egészségügyi tárca szakértői. A munkaanyagban megyénként és régiónként jelölték meg, hogy javaslatuk szerint mely kórházakkal szerződjön az Országos Egészségbiztosító. Mindehhez pontos ágyszámokat is rendelnek - harmadával kevesebbet, mint a most meglévők. Emellett szakmánként is meghatározzák, hogy az egyes régiókban milyen kapacitás szükséges. Az összes fennmaradóra - a teljes leépítés ugyanis a számítások szerint kilencezer ágyat érint majd - régiónként lehet pályázni.

Az aktív ágyak számának csökkentése - néhány kivételtől eltekintve - szinte valamennyi hazai kórházat érintené. És minden harmadikban lenne olyan szakmatípus - belgyógyászat és társszakmái, sebészet és társszakmái, szülészet-nőgyógyászat, fül-orr-gégészet, szemészet, urológia -, amely megszűnne. Az anyagból kiderül: a kijelölteken felül a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak (RET), illetve az önkormányzatoknak lehetőségük lesz még újabb helyekre.

A munkaanyagot pénteken ismertették kórházi vezetőkkel is, és komoly vihart kavartak a tervek. Voltak, akik saját elképzeléseiket látták megvalósulni, mások viszont teljesen megalapozatlannak tartják a terveket. Felháborodást váltott ki például, hogy a munkaanyagból teljesen kimaradt az Országos Idegsebészeti Intézet, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, illetve a gerincsebészeti szakma. A Balatonfüredi Szívkórház sem szerepel a listákon. Ugyanakkor például a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, a deszki szakkórház, a pomázi vagy a szentesi egészségügyi intézmények a kiemeltek közé sorolódtak.

A mostani átszervezés első "költségvetési" lépése az a 6,5 milliárd forint, amit struktúraváltásra, pályázat formájában hirdetett meg - s oszt szét rövidesen - a minisztérium, jövőre pedig újabb forrásokat különít el az átalakításokhoz. Az azonban kérdéses, hogy a már kijelölt intézményeken túl ki határoz majd azok köréről, akik pályázhatnak: a RET-ek ugyanis inkább a minisztérium kezébe adnák ezt a döntést is. Ez magyarul azt jelenti, hogy a tárca döntsön arról, hogy mely kórházakra nincs szükség a jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az omegás Benkő Lászlóval készül első CD-je

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom