Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Néhány napjuk maradt a pártoknak a delegáltak bejelentésére

Öt napjuk maradt az áprilisi országgyűlési választáson induló jelölteknek, hogy tagokat delegáljanak az ország mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságába.
A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felüli - további egy-egy tagját a választókerületben jelöltet, listát állító jelölő szervezet, illetve a független jelölt bízza meg.

Ezen szabály alapján megbízott tagot delegálhat a szavazatszámláló bizottságba és az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) az egyéni képviselőjelöltet állító jelölőszervezet (országszerte 19 ilyen jelölőszervezet van) és a 18 független jelölt, a területi választási bizottságba a területi választókerületben (a fővárosban, illetve a megyében) területi listát állító (összesen tíz darab) jelölőszervezet, az Országos Választási Bizottságba (OVB) pedig az országos listát állító hat jelölőszervezet.

A közösen jelöltet, illetőleg listát állító szervezetek a jelölés, illetve a listaállítás szerinti választási bizottságba közösen bízhatnak meg egy tagot.

A választási bizottságok megbízott tagjait legkésőbb április 2-án 16 óráig lehet bejelenteni.

A pártok, független jelöltek saját érdeke, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak egy-egy tagot, mivel így saját megbízottaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik azt és aktív részesei lehetnek az esetleges jogviták eldöntésének.

Az informatikai rendszer adatai alapján csak az előzetes, tájékoztató eredményeket közlik. A választókerület hivatalos eredményét azonban a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az oevb. A területi választási bizottság a területi választókerület eredményét állapítja meg, az OVB pedig (más feladatai mellett) megállapítja az 5 százalékos küszöböt és dönt arról, mely képviselők jutnak mandátumhoz a kompenzációs listáról.

A nyilvánosság biztosításán túl a pártok olcsóbbá is tehetik a választást, ha minden szavazatszámláló bizottságba delegáltat küldenek. A bizottságoknak ugyanis három olyan tagja van, akikről még az országgyűlési választások előtt döntött a helyi képviselő-testület, de a működőképességhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor póttagokat hívnak be a testületbe fejenként 15 ezer forintért. (E póttagokat korábban ugyancsak a képviselő-testület választotta meg.)

Ahhoz tehát, hogy minden szavazatszámláló bizottságban meg lehessen "spórolni" kétszer 15 ezer forintot, a pártoknak legalább mintegy 22 ezer delegáltat kellene állítaniuk. (Ez abban az esetben igaz, ha nem ugyanazokba a bizottságokba delegálnak; egyébként ennél lényegesen több küldöttre lenne szükség.)

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag nemcsak figyelemmel kíséri a választási bizottság munkáját, hanem tevékenyen részt vesz benne, a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutott személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem senki másnak nem adhatja ki.

2006-ban a szavazatszámláló bizottságokba a jelölőszervezetek 32.498 megbízott tagot delegáltak.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. március 28. 20:21
    „jaj sietni kell hogy el ne késsek :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A barokk éve lesz 2011 Gödöllőn

Mária Terézia gödöllői látogatásának 260., illetve gróf Grassalkovich Antal halálának 240.… Tovább olvasom