Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Néhány napon belül elkezdik építeni az új kolontári védőgátat

Már a jövő hét elején elkezdik a Kolontárt és Devecsert védő új, mintegy másfél kilométeres védőgát építését, az alapozás befejeződött, a nyomvonal melletti szervizút mintegy fél kilométeren elkészült - mutatták meg az eddig végzett munkálatokat vízügyi szakemberek az MTI tudósítójának szombaton a helyszínen.
A csaknem félmilliárd forintos beruházásra azért van szükség, hogy teljes biztonsággal működhessen a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tulajdonában lévő timföldgyár, és egy esetleges újabb gátszakadás ne veszélyeztethesse Kolontárt és Devecsert – mondták a szakemberek.

A nyomvonal kijelölése egy hete megtörtént, az alapozási munkák szombat délelőttre befejeződtek. Az építkezéshez szervizutat kell kialakítani, amelyen a húsztonnás járművek tucatjai hordhatják a földet és a dolomitot. Eddig mintegy hatszáz méter hosszúságban, hat méter szélességben erősítették meg zúzott kővel a munkagépekkel legyalult talajt A szakemberek abban bíznak, hogy már november végéig befejezhetik a védmű építését, a talajmenti fagyok miatt ugyanis később ilyen jellegű munkát nem tudnak majd végezni. Az alapjainál huszonöt méter, koronájánál hat méter széles, öt méter magas építmény a timföldgyár által már korábban megépített kettes számú körgát nyomvonalán épül majd, és év végéig el kell készülnie, mivel a katasztrófahelyzetet december 31-ig hosszabbította meg a kormány.

A biztonsági védőgát négy funkciót tölt majd be: meggátolja, hogy egy esetleges, újabb iszapkitörés esetén elöntse Kolontár és Devecser, valamint Somlóvásárhely lakott és mezőgazdasági területeit, összefogja, szabályozott medrekben kiengedje a csurgalékvizeket, és szükség esetén, megfelelő szigetelés után egy új, száraz technológia veszélyes hulladékának tározójává is át lehet alakítani - magyarázták. A múlt vasárnapra elkészült lokalizációs töltés melletti elvezető árkokban, amely a sérült zagytározó kiszakadt részét veszi körbe, folyamatosan csordogál a vörös színű, 12 pH-értéket meghaladó lúgos víz, amelyet savakkal és gipsszel közömbösítenek. Szombat délutánra ismét vörössé változott a Torna-patak vize, mert egy töltés mellől nagyobb mennyiségű, korábban feltorlódott vörösiszap ömlött a folyóba.

A szakemberek most újra gipsszel próbálják csökkenteni a lúgosságot. Kolontáron a nap folyamán is bontották az október 4-én bekövetkezett katasztrófa miatt lakhatatlanná vált házakat, és a munkagépek folyamatosan szállítják a törmelékeket a deponáló helyre. Szombat délutánig 23 házat bontottak el a 34 megsemmisítésre váró ingatlanból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: korlátlanul bevethetővé válnak a külföldi rendőrök

A Jobbik szerint a kormány által jegyzett rendészeti törvényjavaslat alapján korlátlanul bevethetővé… Tovább olvasom