Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Nehéz táskák, könnyű pénztárcák

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium adatai szerint egy diák iskolakezdése 15–20 ezer forintba kerül szüleinek. A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének számításai szerint ez legalább 25–30 ezer forintba kerül. Lapunk is ez utóbbit tapasztalta.
Az iskolakezdés költségei közül az egyik legjelentősebb tétel a tankönyvek ára. A tankönyvpiac sajátossága, hogy a fogyasztó – a szülő és a tanuló – nem dönthet szabadon, kíván-e vevő lenni.

A családdal számoltunk

Kíváncsiak voltunk, hogy egy elsős kisdiák beiskolázása mennyibe kerül valójában. Lapunk ezért ellátogatott a mosonmagyaróvári Németh Józsefékhez, ahol a negyedikes nagylány mellett a kisebbik szeptemberben ül be az iskolapadba. Bár még nem teljes a lista, mondják a szülők, már az eddigi kiadások is komoly összeget tesznek ki.

Még nincs meg minden

Krisztinának a füzetcsomag ingyenes, a könyvei 9000 forintba kerültek, a különböző kellékekért (például vonalzók, festékek, ceruzák) összesen 7000 forintot hagytak az üzletben. A tornadressze 2000, a tornacipője 700, a tolltartója 1300, az iskolatáskája 6400 forintba került. Ez idáig 26 ezer 400 forint. Hiányzik még az íróasztala, amiből egy középkategóriás 30 ezer forint, hozzá a szék 7000 – jegyzik meg Némethék. A végösszeg így 60 ezer forint körül jön ki. Ehhez hozzáadódik még Krisztina nővérének az évkezdése, ami még legalább 20 ezer forinttal terheli meg a családi kasszát.

Segíthet a munkahely

Az APEH tájékoztatója szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a munkáltató a dolgozójának adómentes iskolakezdési támogatást adjon. Az adómentesen adható összeg gyermekenként 19–19 ezer forint, amelyet a családi pótlékra jogosult szülőnek vagy a vele közös háztartásban élő házastársnak a munkáltatója folyósíthat. Az adómentesség feltétele, hogy az összeget a tanév első napját megelőző 60 és az azt követő 60 napon belül adják, vagyis július másodika és október 30. között. Számos, ezzel foglalkozó cég – az étkezési utalványokhoz hasonlóan – lehetőséget nyújt a munkaadóknak iskolakezdési támogatási utalványok vásárlására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtra készen a válogatott

A csütörtökön kezdődő 35. sík vízi kajak-kenu világbajnokság előtti utolsó sajtóeseményét tartotta… Tovább olvasom