Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nehezítenék a rablók dolgát

A pénztár időzítőinek meghosszabbításával, vagy a biztonsági kamerák felvételeinek javításával előzné meg a rablásokat a bankszövetség. Szakértőjük szerint a golyóálló üveg hatástalan lenne, motozni nem lehet, a beléptető kapukat pedig rosszul viselnék az ügyfelek.
Az országos rendőrfőkapitány csütörtökön egyeztet a bankokkal. Amíg tavaly összesen 22 bankot raboltak ki, idén eddig már 8-at.

Múlt szerda volt a rablások napja: egy postát, egy pénzszállítót és két bankot fosztottak ki vagy próbáltak meg kirabolni. Az országos rendőrfőkapitány ezután egyeztetésre hívta a bankokat, csütörtökön ülnek össze. Bencze József szerint fejleszteni kell a biztonsági rendszereket, mert idén - öt éves csökkenés után - újra sok a rablás. Tavaly összesen 22-szer raboltak fegyverrel, idén eddig már 8-szor.

Az elmúlt húsz évben a biztonságra költöttek nagyon sokan a legkevesebbet - mondta. Mindenképpen szükségesnek tartja áttekinteni azt, hogy hol van az a probléma, amit meg kell oldani közösen, elsősorban a megelőzésre szeretné a hangsúlyt fektetni - tette hozzá a főkapitány.

A bankszövetség biztonsági szakértője azt mondja: a móri bankrablás után, több lehetőséget megvizsgáltak. Páncélozott üveget, beléptető kaput, vagy a motozást. Jakab Péter szerint ezek önmagukban hatástalanok, másrészt elriasztják az ügyfeleket. Szerinte érdemes végiggondolni a biztonsági őrök elhelyezését, a videó megfigyelő rendszer minőségének javítását, az időzárak alkalmazását vagy a késleltetés idejének egységes változtatását.

Jelenleg ugyanis egy páncélszekrény kinyitásához - az időzítő miatt - percek kellenek. A rablónak pedig éppen ideje nincs. Jakab Péter szerint olyan késleltetési időt kell egységesen megszabni, ami már elrettenti a rablókat, de az ügyfeleknek még nem sok. Ugyanis az időzítőt nekik is ki kell várniuk.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. február 03. 19:24
    „Beléptetőkaput a mozgáskorlátozottak miatt nem lehet alkalmazni. Eddig is volt időzítő de sokat nem ér mert 5percnél többet az ügyfél sem vár a rablónak meg belefér az idejébe. Javaslom egy legalább 100tagú bizottság felállítását akik majd megbeszélik hogy semmit sem tudnak csinálni. Inkább az elkövetőket kellene súlyosabban büntetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis pénzt gyártottak - egy kocsmában buktak le

Egymillió forint értékben nyomtatott hamis tízezreseket egy 25 éves, két 18 és egy 17 éves gáborjáni és biharkeresztesi férfi. Tovább olvasom