Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem adják ki a lejárt szavatosságú termékek forgalmazóját

Lejárt szavatosságú termékeket hozott forgalomba egy törökbálinti nagykereskedés úgy, hogy átcsomagolta őket. Ilyen mértékű visszaélést még soha nem tapasztaltak az ellenőrök, azt mégsem hozzák nyilvánosságra, hogy melyik nagykereskedő termékeiről van szó.
Az árukat tehát a kereskedők nem tudják levenni a polcokról, pedig valószínűleg az egész országba jutott belőlük. A titkolózást az adatvédelmi biztos sem érti.

A Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője elmondta: a raktárt már néhány hete felkeresték, és a hiányosságok miatt felfüggesztették a működését.

Most egy utóellenőrzésre mentek ki, amikor az egyik munkatársuk acetonszagot érzett. A furcsa szag vezette el az ellenőröket egy olyan helyiségbe, ahol korábban nem jártak. Itt bukkantak rá azokra az igen jó minőségű hamisított címkékre, amelyek segítségével átcsomagolták az élelmiszereket. "A lejárt szavatosságú élelmiszerek palettája szinte teljes: fagyasztott hús, készétel, tojás, lekvár, csokoládé és még sok egyéb van köztük" – közölte Virsinger György.

Ha megvan a teljes terméklista, azt elküldik a megyei állategészségügyi intézetekhez, hogy ellenőrizzék: területükön megtalálhatók-e ezek a boltokban. Addig azonban az áruk a polcokon maradnak. A kereskedők ugyanis nem tudják: melyik az a beszállító, amelynek a termékeit nem lenne szabad árulni.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: nem ez az első eset, hogy a hatóságok nem hoznak nyilvánosságra egy adatot, amellyel azonban megkönnyítenék a munkájukat. Vámos György szerint a fogyasztóvédelmi törvény szerint is tudatni kell, melyik az a kereskedő, amely megtéveszti a vásárlókat.

A beszállító cég nevét az adatvédelmi biztos szerint is nyilvánosságra kellene hozni. Péterfalvi Attila azt mondta: egy egészségkárosító termékekkel kereskedő vállalkozás nem érvelhet a jó hírnevének megsértésével.

A biztos megérti a hatóságok félelmeit, hiszen egy esetleges kártérítés kifizetésére nem lenne pénzük, egy olyan esetben azonban, amikor bizonyított tényekre hivatkoznak, nyilvánosságra kell hozni az eredményeket. Péterfalvi Attila ugyanakkor kezdeményezi a fogyasztók védelmét szolgáló törvények módosítását, hogy a vásárlók több információhoz jussanak hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itthon is bemutatták a Vistát

Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy az üzleti felhasználók… Tovább olvasom