Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Nem becsülik eléggé a szürke marhát

Péter Oszkárnak mindig az volt az álma, hogy nyugdíjasként őshonos állatokkal foglalkozzon.
A győri Péter család vállalkozását a szárazvirág-kereskedelemre alapozta. A virágtermesztés miatt vettek a Pannonhalmi-dombságon telkeket, de annak piaca beszűkült, a lejtős, erózió veszélyeztette területek hagyományos művelése viszont nehéz. Ezért találták ki, hogy szürke marhákat vesznek, az maga rendben tartja legelőit.
„ Az a gond, hogy kevés a szürke marha, ha többen lennénk tartók, össze tudnánk fogni, együtt vágathatnánk. Én abban bízom, hogy előbb-utóbb pályázatok révén támogatják ennek az őshonos állatnak a tartását."

Péter Oszkárnak egyébként is mindig az volt az álma, hogy nyugdíjasként őshonos állatokkal foglalkozzon. Fiával együtt teszi ezt, a család pedig segíti őket, hiszen több agrárvégzettségű tagja is van.
Két éve szereztek be alig több mint húsz állatot, azok mára egy híján hatvanra szaporodtak. Vata, a bika egytonnás, a harmadik az országban tenyészértéke alapján. De a gulyában nem ő a vezér, hanem időszakonként más-más tehén.

A hungaricumnak számító fajta csak a harmadik év után vágásérett, így eddig Péteréknek tizenegymillió forintjába került a beruházás – hitelt is vettek fel hozzá –, de bevételt még nem hozott. Viszont a szürkét egyszerűbb tartani, mint más szarvasmarhát. A ridegtartáshoz nem kell ugyanis istálló, télen kell a takarmányozást megoldani és egész évben az itatást. Villanypásztor vigyáz az állatokra és az emberekre is, mert a szürke marha nem barátságos az idegennel. Egyébként viszont békésen legel, a parlagfüvet, a gyógynövényeket is megeszi.

Péter Oszkár szerint épp ezek a körülmények teszik egészségessé húsát, és a vírusos agyvelőgyulladást sem kapja el. Minden részét lehetne hasznosítani, de a vállalkozó tájékozódása alapján csak a húsát tudná eladni. Viszont az élő állatért a vágóhíd ugyanannyit fizet, mint más szarvasmarháért, kilójáért háromszázötven forintot. Pedig nagyáruházakban láttunk friss szürkemarha-hátszínt, -felsált kilónként kétezer forint körüli áron, tizenöt deka szürkemarha-szalámit mintegy kilencszáz forintért.

– Azt remélem, hogy hosszú távon megtérül számunkra a szürkemarha-tartás, azt tervezem, hogy később magunk készítünk belőle kolbászt, a pannonhalmi földpincékben érleljük. Hazánkban rengeteg az olyan terület, amit nem lehet gazdaságosan művelni, a szürkemarha-termékek pedig nem a tömeg-, hanem a minőségi árut képviselik. Aki megkóstolja, a marhahús Rolls-Royce-át élvezi, bébiételekhez is keresik, mert tulajdonképpen bio. Nő a kereslet iránta, ezért úgy uralhatná az európai piacot, mint a középkorban évszázadokon át tette – szögezte le a gazda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis jogosítvánnyal vezetett

Sopronban, a Brennbergi úton a rendőrök igazoltattak egy soproni férfit, aki saját gépkocsijával… Tovább olvasom