Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Nem biztos, hogy Dávid Ibolyának kell vezetnie az MDF-et

A Századvég közvélemény-kutatása szerint az MDF társadalmi támogatottsága kismértékben nőtt ugyan a július hónapban rögzített támogatottsági mutatókhoz képest, ám a párt egy most esedékes országgyűlési választáson szinte bizonyos, hogy nem lépné át a parlamentbe kerüléshez szükséges öt százalékos bejutási küszöböt.
Az MDF az összes megkérdezett körében 2 százalékon áll (+ 1%), míg a biztos szavazó választópolgároknak mindössze 4 százaléka jelezte (+ 2%), hogy feltétlenül támogatja az ellenzéki pártot. A kutatást a jelenleg az MDF-ben folyó elnökválasztási kampány motiválta, mint közismert a pártban 2008. szeptember 27-én tisztújítás lesz.

Az MDF jelenlegi vezetése szerint a párt egy határozott ideológia arculattal rendelkező konzervatív párt, ám a szavazópolgárok körében jelentős zavar alakult ki a politikai organizáció identitását illetően. Az összes megkérdezettnek ugyanis kevesebb mint háromtizede vélte úgy, hogy a párt konzervatív, illetve mérsékelt konzervatív nézetrendszer alapján politizál, miközben további kéttizedük szerint alapvetően liberális értékeket követ, közel 50 százalékuk pedig nem tudott vagy akart erre a kérdésre válaszolni. Amennyiben a pártot egy bal-jobb skálán kellett a válaszadóknak elhelyezni, úgy a pártra nézve kedvezőbb „eredmény" született, de ebben az esetben is jelentős eltérés van a párt vezetői által kommunikált imázs és a szavazóknak a pártról kialakult értékelése között. A válaszolók alig több mint négytizede szerint az MDF jobboldali, valamint jobbközép párt, ám 11 százalékuk szerint inkább tartozik a baloldalhoz, míg 20 százalékuk úgy véli az MDF - letérve az „Antall-i hagyományokról" - centrumpártként funkcionál. A párt vezető politikusai és a közvélemény-kutatásban megkérdezett állampolgárok közötti eltérő értékítélet oka leginkább talán a párt által folytatott politikai gyakorlattal magyarázható. A Dávid Ibolya vezette párt ugyan erőteljesen hangoztatja az MDF ellenzéki voltát, ám ez a mindennapi gyakorlatban csak korlátozottan érvényesül – legalábbis a megkérdezettek szerint. Amíg ugyanis a mintába kerülő válaszadók csak fele állítja azt, hogy a párt felelős ellenzéki szervezet, addig 27 százalékuk egyenesen úgy gondolja, hogy az MDF túlzottan megengedő politikát folytat a jelenleg regnáló kormánnyal szemben.

Az MDF programalkotási deficittel is kénytelen megküzdeni. A politikai elemzők körében ismert és a különböző médiumokban kellően propagált „Normális Magyarország" program társadalmi beazonosítása egyáltalán nem kedvező a pártra nézve. A válaszolók 27 százaléka szerint ugyan ezt a címet viselő programot az MDF alkotta, ám több mint héttizedük úgy vélte, hogy vagy más párt alkotta programról van szó, vagy egyáltalán nem mertek véleményt alkotni. További problémát jelenthet a párt jövője szempontjából, hogy a válaszadók háromnegyede képtelennek bizonyult olyan programpontokat megnevezni az elmúlt időszakból, amelyek egyértelműen az MDF-hez köthetők, s azok között is, akik tudtak ilyet mondani, legtöbbjüknek az örökösödési illeték eltörlése és az adócsökkentés jutott az eszébe.

A párt elnök-asszonya ismert személyiség: Dávid Ibolyát a válaszolók 80 százaléka tudta helyesen megnevezni az MDF elnökeként. Ez az egyéni népszerűség azonban a párt támogatottságában - mint ahogyan a mostani empirikus vizsgálatunk is kellően alátámasztja - egyáltalán nem tükröződik vissza. A válaszadók közel hattizede szerint a párt jelenlegi alacsony támogatottsága a belpolitikai helyzetre vezethető vissza, ám 24 százalékuk az MDF jelenlegi vezetésével magyarázza a rossz támogatottsági mutatókat. Az mindenesetre figyelemreméltó, hogy ha csak kis mértékben is, de többen gondolták úgy, hogy sikeresebb lenne a párt egy új elnökkel, mintha a jelenlegi vezetés maradna.

Olvasóink írták

 • 9. tapsi 2008. szeptember 09. 09:21
  „A Jobbikot a Fidesz bábjaként említeni nem kis tájékozatlanságra utal. Még a KDNP-t annak mondani elfogadható, bár az sem úgy van. De a Jobbikot, akik nem másból élnek, mint a Fidesz szapulásából. Eszméletlen hülye vagy. Mint ahogyan Nyalánk is. Az MDF, mint tisztességes párt? Magát konzervatívnak vallja, és megbuktatja a jobboldalt 2006-ban az OGY választáson, no meg Budapesten is? Dávid Ibolya, mint tisztességes asszony, akinek a férje közreműködött a Budapest Airport privatizációjánál? És akinek a fia Ausztráliában drogbotrányba keveredett? A konzervatív MDF... Ez igen. Antalli örökséget emlegetve kizárják a pártból az alapítókat, akik felmerik emelni a hangjukat Dávid ellen. Így van, ez egy tisztességes párt.”
 • 8. 4 2008. szeptember 08. 22:09
  „Nyalánk : te látsz is vagy csak nézel?
  Az Mdf is mint a többi csak a saját zsebét képviseli semmi mást.
  Ha annyira tisztességes volna mint ahogy írod, már régen tett volna lépéseket azon ügyben, hogy a parlamentben lévő léhütök ne vehessenek fel SZÁMLA NÉLKÜLI JUTTATÁSOKAT, mondván, hogy ez nekik jár.
  Majd ha ezeket a lépéseket megteszik akkor, de csakis akkor lehet mondani rájuk, hogy tisztességes, addig bármennyire is sajnálom de nem mondhatók tisztességesnek.
  Végül azt se felejtsük el, hogy hogyan is került a parlamentbe ??
  És végül, hogyan lett önálló pártnak nevezett köpönyeg forgató.”
 • 7. Nyalánk 2008. szeptember 08. 21:39
  „Szerintem az MDF az egyetlen olyan párt Magyarországon, ami képvisel valamit és nem néppárt akar lenni!
  Az MDF a középosztály pártja és nem tolja Feri vagy Viki szekerét!
  A legtisztességesebb párt az ogy-be! Bár ott ez nem nagy teljesítmény! :)
  Ibolya meg szerintem marad a posztján! Ő az MDF legemblematikusabb figurája, aki pont , hogy Gyurcsány megdöntése és az ellenzéki összefogásért kezdeményez most is találkozót!
  Csak a sok tájékozatlanba csak az marad meg, hogy ha már nem nyalja Viktor seggét, akkor már nem is jobb oldali, hanem MSZP-s csatlós, holott az MDF elutasítja az MSZP és az Szdsz politikáját!”
 • 6. grenadle 2008. szeptember 08. 20:34
  „Hát ez a fotó eszméletlen.”
 • 5. Pongrácz Tamás 2008. szeptember 08. 18:29
  „Bill42!
  Nemártana a vérfrissités az MDF-ben mert a kalapos puccos asszony meglehetősen az MSZP szekerét tolja.Csak azt tudnám miért hivja magát-magikat- jobboldali ellenzéknek???”
 • 4. Kebelezze be őket is a Fidesz és irány a jobboldali Egypártrendszer 2008. szeptember 08. 17:58
  „Bolsevizmus Fidesz-módra, báb pártokat mint a KDNP-t és a Jobbikot.”
 • 3. tora 2008. szeptember 08. 15:49
  „Vezetheti bárki, mehetnek oda, ahol a bors terem. Nincs szükségem rájuk. És még nagyon sokan vagyunk így velük.”
 • 2. Figaro 2008. szeptember 08. 14:28
  „Ibolyka mhet Ferivel együtt! Oszt jónapot!”
 • 1. Humgor 2008. szeptember 08. 14:22
  „Nem biztos, hogy Dávid Ibolyának kell vezetnie az MDF-et


  Inkább: Biztos, hogy nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákhitel-igénylés: már csak egy hét a leadásra

Már csak egy hetük maradt igénylésük leadására azoknak, akik új Diákhitel-igénylőként, már az első… Tovább olvasom