Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem drágul a gáz áprilistól

Nem drágul a földgáz közüzemi ára április elsején, annak ellenére, hogy a Magyar Energia Hivatal javaslatának elkészülte óta romlott a forint-dollár árfolyam - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
Októbertől pedig "komolyan felül lehet vizsgálni" az árat, mert akkorra az importár jelentős csökkenése és a forint erősödése várható - fogalmazott Molnár Csaba.

A Magyar Energia Hivatal azt javasolta a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternek, hogy áprilistól ne változzon a földgáz közüzemi ára, de akkor 228 forintos dollárral számoltak. Azóta viszont romlott a kurzus, az elmúlt napokban volt 233-nál is gyengébb a forint, ennek ellenére nem lesz gázdrágulás - közölte Molnár Csaba. Az importáron és az árfolyamon kívül befolyásolja a gáz árát a nagykereskedő E.ON-nal szembeni tartozás, ami az indokoltnál kisebb tavalyi drágulások miatt halmozódott fel. A Független Hírügynökség kérdésére Molnár Csaba elmondta: ennek összegéről vita folyik a tárca és a német cég között. A világpiaci árak és a forint várható erősödése következtében pedig a harmadik negyedévtől "komolyan felül lehet vizsgálni" a gáz árát - tette hozzá a miniszter.

A gázellátás biztonságának javítása érdekében a mostani félmilliárdról 1,2 milliárdra nő év végéig a stratégiai készletet tároló kapacitás. A kereskedelmi tárolók bővítésével együtt a jövőben 5 milliárd köbmétert meghaladó tartaléka lesz az országnak, ami az éves fogyasztás több, mint harmadát fedezni fogja.

Ukrajna és Oroszország között ismét éleződik a vita, ami megint bizonytalanná teszi a gázszállítást. Ezért a múlt héten Molnár Csaba azt kérte Brüsszelben, hogy a közös uniós fellépés ne korlátozódjék válság idejére, hanem folyamatos legyen a monitoring, és előzetesen dolgozzanak ki szankciófenyegetést a szállítások elmaradásának esetére.

Szerdai ülésén úgy döntött a kormány, hogy benyújtja Brüsszelnek az M0-ás autóút déli szakasza bővítésének programját. A 120 milliárd forint költségű munka keretében 2-szer 3 sávosra bővítik a pályát és építenek egy új Duna-hidat is. A beruházás 85 százalékát finanszírozná az Unió, 15 százaléka lenne saját forrás - mondta Molnár Csaba.

Jelenleg összesen 1000 kilométeren folyik útépítés országszerte. Idén 900 kilométer alsóbbrendű utat adnak át, és 320 kilométernyi gyorsforgalmi út építését, felújítását végzik, illetve kezdik el.

A sokféle, több tárcához tartozó energiatakarékossági és hatékonyságnövelő pályázatokat egyesíteni fogják, az összesen 100 milliárd forintnyi pénzt egységes kiírásban teszik elérhetővé - mondta Molnár Csaba. Azt is bejelentette, hogy még tavasszal benyújtják az Országgyűlésnek a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges elvi engedély kérelmezését. A 10-12 év alatt megvalósuló új blokk vagy blokkok építését tisztán magánberuházásként akarják elvégeztetni.

Olvasóink írták

 • 8. nyomdasz63 2009. február 25. 19:50
  „Édös fiam!hány éves vagy te??? ( )---osz még mindig hiszöd a mesét?”
 • 7. csutka 2009. február 25. 19:14
  „Lassan mondom,hogy mindenki megértse.Majd szeptembertől.”
 • 6. flexsnake 2009. február 25. 18:04
  „Nem lesz gázáremelés!
  Megmondta akkor is.
  Áprilistól biztos nem de Május már nem olyan biztos.”
 • 5. ojack 2009. február 25. 17:29
  „Még jó hogy nem drágul.Hisz a köolaj világpiaci ára a békasegge alatt van,akkor a földgáz árának már rég lejjebb kellett volna mennie.De ezektől csak az árdrágítás telik ki.
  Ilyen köolaj piaci árak mellett a benzin volt már ezelött pár éve/8éve/140ft és akkor 1dollár 260ft volt.
  Hogy van ez????Ébredjetek már emberek,ezek mindent ellopnak,még maguk alól a széket is.”
 • 4. csutka 2009. február 25. 17:03
  „Majd szeptembertől.”
 • 3. Kraftwerk 2009. február 25. 16:08
  „Majd erre áprilisban térjünk vissza........”
 • 2. Piki 2009. február 25. 15:57
  „Jaja.:)
  És tudod? Jön a melegedés. Van itt ész kérem!!!!!!”
 • 1. achilleus 2009. február 25. 15:50
  „Közelednek az EU-választások!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerősen is elítélték a kisvárdai emberrablókat

Elítélték szerdán a kisvárdai emberrablókat, köztük két volt rendőrt. A Debreceni Ítélőtábla… Tovább olvasom