Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Nem egyenruha viselése miatt állítottak elő tüntetőket

Nem azért állított elő a rendőrség a múlt szombati Erzsébet téri rendezvényről több embert, mert a demonstrálók gárdista egyenruhát viseltek, hanem mert megtiltott rendezvényen vettek részt és ellenszegültek a rendőri intézkedésnek - jelentette ki az országos rendőrfőkapitány pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Bencze József elmondta: a rendőrség jogszerűen tiltotta meg a rendezvény megtartását. Az oszlatás is jogszerű volt, mert a megjelentek egy megtiltott rendezvényen vettek részt, és a rendezvény több esetben is elveszítette békés jellegét, rendőrökre támadtak, ami önmagában is feloszlatási ok.

Hangsúlyozta: a rendőrség nem azért állított elő néhány tüntetőt, mert azok a Magyar Gárda formaruháját viselték. Minden esetben a jogszerű rendőri intézkedésnek való ellenszegülés miatt tett feljelentést a rendőrség, az más kérdés, hogy az előállítottak büszkén vállalták, hogy a Magyar Gárda tagjai és a szervezet formaruháját viselik - tette hozzá.
A főkapitány a július 4-ei eseményekkel kapcsolatban elmondta: még szombat előtt egy magánszemély jelentett be rendezvényt a Kossuth térre, ezt az egyeztetés során megváltoztatta és a Szabadság teret választotta. A teret azonban az V. kerületi önkormányzat már korábban átengedte kulturális rendezvény céljára, így a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) már nem volt jogköre elbírálni a bejelentést. Ezt a bejelentő tudomásul vette.

Július 4-én délben, délután fél 4-kor és fél 5-kor magánszemélyek jelentettek be rendezvényeket a főváros három különböző pontjára. A rendőrség mindhárom rendezvényt megtiltotta, arra hivatkozva, hogy a közlekedés más módon nem biztosítható.

Bencze József emlékeztetett arra: az Alkotmánybíróság korábban úgy foglalt állást, hogy meg lehet tiltani egy rendezvény megtartását, ha a rendőrségnek nem áll rendelkezésére elég idő a közlekedés más útvonalon való biztosítására. A tiltó határozatot egy bejelentő megfellebbezte, kettő tudomásul vette.
A rendőrségi tiltás ellenére azonban több csoport is érkezett a korábban meghirdetett demonstrációkra, őket a rendőrség folyamatosan tájékoztatta arról, hogy tiltott rendezvényen vesznek részt, és felszólította őket a helyszín elhagyására. Aznap egyébként további 45 rendezvényt biztosított a BRFK.

A főkapitány hangsúlyozta: a gyülekezési törvény felhatalmazza a rendőrséget arra, hogy a megtiltott rendezvényt feloszlassa. Az oszlatás során "a legnagyobb kímélettel, arányosan és fokozatosan járt el az intézkedő parancsnok és a biztosításban részt vevő rendőri erők" - mondta. Hozzátette, hogy a tüntetők passzív ellenállására reagálva a rendőrség elkezdte feloszlatni a rendezvényt, igazoltatásba, előállításba kezdett. Megjegyezte: az oszlatás nem mindig vízágyú, "vannak kíméletesebb módok is".

A szabálysértési törvény tartalmazza, hogy a jogszerű rendőri intézkedésnek ellenszegülő szabálysértést követ el, a rendőrségi törvény pedig azt, hogy aki a szabálysértést tovább folytatja, azt a rendőrség előállítja. Ennek megfelelően járt el a parancsnok - hangsúlyozta Bencze József.

Mint mondta, öt embert bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő, közülük négyet hivatalos személy elleni erőszakkal, egyet pedig lopással gyanúsítanak. A többi esetben a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés, és más cselekmény - például garázdaság, közlekedési szabálysértés, közbiztonságra veszélyt jelentő eszköz tartása - volt a feljelentés oka. Három esetben lufiba töltött emberi vagy más eredetű vizelet miatt állítottak elő demonstrálókat.

Bencze József közölte: mindenkinek, akit a rendőri intézkedés során előállítottak vagy igazoltattak, van lehetősége jogorvoslatra, ezzel eddig kilencen éltek. A szabálysértési ügyekben pedig a bíróság jár el. A szombati oszlatás összesen 89 millió forintba került, a rendőri eszközökben félmillió forint kár keletkezett.

Hozzátette, hogy július 11-ére a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelentett be rendezvényt a Szabadság térre, ezt a rendőrség tudomásul vette, valamint egy magánszemély jelentett be rendezvényt az Erzsébet térre, s erre "rácsatlakozott" a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Szombatra a fővárosban 50, az ország többi részén 21 rendezvényt jelentettek be.

A főkapitány megjegyezte: a büntető törvénykönyv szerint az, aki egy feloszlatott egyesület vezetőjeként lép fel, megvalósítja a gyülekezési törvénnyel kapcsolatos jogsértést. Ha valaki jogsértést követ el, a rendőrség határozottan, szakszerűen és törvényesen lép fel vele szemben - jelentette ki. Megjegyezte: mivel sok rendezvényt tartanak szombaton a fővárosban, a budapesti rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el.

Olvasóink írták

 • 18. Logaritmus 2009. július 11. 01:20
  „moderálva 2x”
 • 17. Logaritmus 2009. július 11. 01:20
  „"..kár,hogy ezt a kormány CIGÁNY és fehérgalléros bűnelkövetőkkel szemben nem tartja ennyire fontosnak"

  Zuschlagnak fehérebb gallérű bűnöző nem nagyon van - tessék, ott ül a vádlottak padján. A nyomozást, az eljárást az állam fizeti. A börtönök tele vannak elítélt cigány és nem cigány bűnözőkkel. Mi kell még? Szerinted volt már olyan kormány, amelyik ennyire ráment volna a bűnözés elleni harcra?”
 • 16. lidocain 2009. július 10. 21:40
  „11: az idézetekhez: kár,hogy ezt a kormány CIGÁNY és fehérgalléros bűnelkövetőkkel szemben nem tartja ennyire fontosnak.Sőt!”
 • 15. mugri 2009. július 10. 21:20
  „tuulmozzgássoss loggicseek, hamánn csakk éggy tagglya marrada PÁÁRRTNAKK, azz tuttkórra té lösszöll he-he:)))”
 • 14. LukSzusz 2009. július 10. 20:26
  „Ez a Bencze a fingot is megtudja köszörülni,ill.tojást is tud vele festeni.”
 • 13. Logaritmus 2009. július 10. 19:17
  „Achilleus, mi lenne ha konkrétan és egyenesen fogalmaznál? Mert mi az, hogy ez csak "dumák, dumák, dumák" ? Mire gondolsz? Írd le. Nem vagyok gondolatolvasó. Ha esetleg arra gondolsz, hogy nem volt rendőr rángatás, üvegdobálás, ordítozás (már önmagában ez garázdaságnak minősül) akkor tévedsz, vagy azok a videók hamisítványok amiket én láttam a neten a szombati "buliról".”
 • 12. achilleus 2009. július 10. 19:10
  „Az előző bekezdései végén természetesen a barikad szerkesztőjének megjegyzései vannak, zárójelben.
  Logaritmus! Sajnos, Te még mindig felülsz a dumáknak. És ezek csak azok, dumák, dumák, dumák.”
 • 11. achilleus 2009. július 10. 19:08
  „Bajnai hozzátette: ,,...az állampolgárok joggal várják az államtól Magyarország minden részén, a legkisebb településen, vagy éppen egy nagyvárosban, hogy szavatolja a biztonságot, tegyen meg mindent a rend védelme érdekében. Célunk, hogy a törvénytisztelő állampolgároknak ne lehessen oka a félelemre, sem származásuk, sem bizonyos csoportok megfélemlítő magatartása miatt." (Akkor a Szabadság tér helyett inkább vidékre kellett volna kimenni, ahol állandó a cigányterror! - a szerk.)

  "A kormány célja az is, hogy a bűnelkövetőkkel szemben kellő szigorral, de minden esetben a törvényi előírások szerint lépjen fel a hatóság, a jogszabályokat sértők cselekedetüknek megfelelő mértékű, arányos eljárásban részesüljenek" - áll a nyilatkozatban. "A kormány mindent megtesz a biztonság szavatolása és annak érdekében, hogy végre rend legyen Magyarországon" - zárul a kommüniké. (Az hol arányos intézkedés, amikor békésen ülő emberekre fél méterről ráfújják a könnygázt, aztán válogatás nélkül ütlegelni kezdik őket?)”
 • 10. Logaritmus 2009. július 10. 18:55
  „"A kormány célja az is, hogy a bűnelkövetőkkel szemben kellő szigorral, de minden esetben a törvényi előírások szerint lépjen fel a hatóság, a jogszabályokat sértők cselekedetüknek megfelelő mértékű, arányos eljárásban részesüljenek - áll a nyilatkozatban. A kormány mindent megtesz a biztonság szavatolása és annak érdekében, hogy végre rend legyen Magyarországon - zárul a kommüniké."

  Kár, hogy a fellépés nem volt mindenki esetében arányos. Aki a rendőrt üveggel dobta, aki eltalálta egy másik palackkal a HírTV munkatársát azt valóban könyörtelenül el kellett volna kapni - vagy el is kapták, nem tudom. Aki viszont csak ült és nem igazolta magát, azt teljesen felesleges volt könnygázzal lefújni. Simán elő kell állítani, és kész. Aki meg nem engedi a rendőrt intézkedni, pl. az előállítandót vagy a rendőrt lefelé rángatja, azzal szemben ugyancsak eljárásnak van helye.”
 • 9. Logaritmus 2009. július 10. 18:51
  „Achilleus, nem értem, hogy szerinted mit loptam, de járjunk utána együtt! Mit vettem át tőled, szerinted?

  Az egyenruháról az volt a véleményem és ma is az, hogy nevetséges. Bennem nem félelmet kelt, hanem nevetőgörcsöt, mint a rektor fehér kesztyűs ünneplője. :)

  Az szintén tény, hogy a rendőrség előbb a ruhát IS kifogásolva lépett fel, ebben igazad van. Viszont az is tény, hogy maga a gárda is bes.art rendesen, mert a szombati tüntetés után több jobbos fórumon azt olvastam, hogy a gárdának nincs is hivatalos egyenruhája, ezért nem is lehet mit elvenni/tiltani ezzek kapcsolatban. Biztonságból (és mert betojtak) mégis egyenruha helyett "ünneplőben" várnak mindenkit.”
 • 8. achilleus 2009. július 10. 18:49
  „Alattunk a legújabb nonszensz:
  "2009-07-10 17:35
  Bajnai rendőröket tüntetett ki gárdatüntetés feloszlatásáért
  Bajnai Gordon a Parlamentben kitüntette a múlt szombati tiltakozást feloszlató rendőrtiszteket. Mint emlékezetes, Demszky Gábor a 2006. október 23-i brutális rendőrterror után szintén kitüntetést adott át az akciót irányító Gergényi Péternek."

  Komment ott.”
 • 7. achilleus 2009. július 10. 18:36
  „Ezt az beszámolót már dél körül beidéztem, mint a szánalmas hazudozás iskolapéldáját, ide:
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/a_rendorseg_intezkedik_ha_gardista_ruhat_lat/2106215/#hozzaszolok
  Magjegyzem még a Délmagyar korábbi cikkének címe is ellentmond annak, amit Bencze itt cáfolgat.
  Nem kívánom elismételni, de volt a police.hu honlapon egy ruharendelet, amely eltűnt.
  1. hozzászólás Logaritmus 2009.07.10. 17:02
  Erre is itt én hívtam fel a figyelmet! Erre az esetre, és a miskolci "cigányozó" főkapitány leváltására, majd visszahelyezésére vonatkozóan használható a fejetlenség kifejezés (és én ezt használtam is). Nyilván Logaritmus innen lopta, csak természetesen jó(szoci) szokás szerint /az ellenség megtévesztésére/ éppen a másik oldalra alkalmazza. Ez is a lopás egy formája, némi aljassággal leöntve.”
 • 6. Logaritmus 2009. július 10. 17:47
  „"Logaritmus! Hozzad hasonlo ..... meg nem lattam! Te akkora ... vagy, hogy mutogatni kene!"

  Annyit bátorkodtam megjegyezni, hogy:
  1) a gárdisták félelmükben már letagadják az egyenruha létezését
  2) másrészt pedig mindenkit kérnek, hogy a tüntetésekre bakancsos ünneplőben menjenek

  Melyik dolog ....szerinted? Mindegyiket a Jobbik vagy a gárda honlapján olvastam. Ha én ... mondok az azért van, mert őket idézem. :D

  "A demokrácia a rendőrsége 30cm-ről szájba fújta a földön ülő gárdistákat könnygázzal (többen el is ájultak). "
  Na ez az, amit teljesen felesleges volt csinálni, ezt nem kellett volna, hacsak nem volt erőszakos a tüntető a rendőrrel (ilyet az index.hu mutatott)”
 • 5. barkzso 2009. július 10. 17:31
  „A demokrácia a rendőrsége 30cm-ről szájba fújta a földön ülő gárdistákat könnygázzal (többen el is ájultak). Ez volt a szakszerű és indokolt mértékű intézkedés? Komcsi rezsim karhatalma ez a banda (mármint a tarhálunk és félünk banda) - ennyi.”
 • 4. dodó 2009. július 10. 17:16
  „Számolja valaki, hányadik (mindig új) szánalmas magyarázkodása ez a jelenlegi ennek a bencze-draskovics bűnözőpárosnak???
  Nem tűnik föl az (i)gazságügy miniszternek, libajnainak, a legfőbb ügyésznek???”
 • 3. trainman 2009. július 10. 17:12
  „Hát a régi szép beidegződések nagyon működnek. Ez körülbelül olyan, mint amikor Gergényi azt mondta:- Viperát? Mi kérem nem használunk viperát! Mutasson akár egyet is! Mutattak neki, de attól függetlenül kitüntették. Így megy ez!”
 • 2. Moolnaar 2009. július 10. 17:08
  „moderálva”
 • 1. Logaritmus 2009. július 10. 17:02
  „Szegény gárdisták, azt hitték CSAK azért, és most már ott tartanak félelmükben, hogy letagadják az egyenruha létezését, másrészt pedig mindenkit kérnek, hogy a tüntetésekre bakancsos ünneplőben menjenek. Teljes fejetlenség. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9 éves kislány halt meg egy autóbalesetben

Meghalt péntek délután egy 9 éves kislány, mikor a nővér vezette autójuk balesetet szenvedett… Tovább olvasom