Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Nem éri hátrány a később nyugdíjba vonuló tiszteket

Nem kapnak kevesebb nyugdíjat azok a hivatásos tisztek és tiszthelyettesek, akik a 20 évnyi szolgálati idő után is maradnak a honvédségnél - jelentette be a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón a honvédelmi miniszter.
Szekeres Imre azt mondta: a hamarosan a Parlament elé kerülő javaslat szerint az év végén - még a jelenlegi szabályok szerint - rögzítenék a nyugdíjak aktuális összegét, amelyet a tényleges nyugállományba vonulásig folyamatosan növelnének, így a járandóság mértékét nem befolyásolják az időközben változó számítási módok.

A kormány ezzel a lépéssel szeretné elkerülni, hogy a fegyveres erőknél dolgozó hivatásos állomány legtapasztaltabb tagjai anyagi okokból, idő előtt nyugdíjba menjenek. A rendészeti miniszter előterjesztése nem csak a katonákat, hanem a rendőröket, a tűzoltókat, a katasztrófa-védelmiseket, a vámosokat, a büntetés-végrehajtás és a titkosszolgálatok munkatársait is érinti.

Szekeres Imre beszámolt a haderőreform aktuális helyzetéről is. A tavaly nyáron kezdődött átalakítás óta lényegesen csökkent a vezető beosztások száma és megszüntették a párhuzamosságokat is - mondta a tárcavezető. A hadsereg harcoló tagjainak aránya a korábbi 50 százalékról 82 százalékra emelkedett. Ennek megfelelően 20 százalék alá csökkent a háttérintézményekben dolgozók létszáma - közölte Szekeres Imre.

Jelenleg több mint 1000 magyar katona szolgál külföldön. Három kontinensen, 13 ország 17 helyszínén látnak el különböző béketámogató feladatokat - mondta a miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.21.

Tovább olvasom