Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Nem ért egyet az SZDSZ Gyurcsány hétpontos javaslatával

Az SZDSZ álláspontja szerint sem szerencsés, ha egy parlamenti képviselő polgármester, vagy önkormányzati képviselő, de más, civil hivatást minden további nélkül a jövőben is betölthetnének - mondta az SZDSZ ügyvivője szerdán.
Ebben a miniszterelnök egyebek mellett a főállású parlamenti képviselőség visszaállítását is szorgalmazza. Horn Gábor közölte: az elvekkel egyetértenek, de a részleteket ötpárti egyeztetéseken kell kidolgozni.Gyurcsány Ferenc hétpontos csomagja nem új javaslat, Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő az év elején már nyújtott be hasonlót, de akkor az MSZP nem támogatta - mondta Horn Gábor.

Örülnek annak, hogy a képviselők összeférhetetlensége, javadalmazása és a pártfinanszírozás ismét előkerült, mert lehet és kell is változtatni a meglévő szabályozáson. Az SZDSZ-es ügyvivő közölte: csaknem 100 olyan képviselő ül a parlamentben, aki polgármester is valahol, ezért valóban érdemes lenne újragondolni a 90-es évek elején született szabályozást.

Olyan képviselőket kell a parlamentbe küldeni, aki nem polgármester, vagy önkormányzati képviselő, de azt nem szeretnék, hogy minden politikus főállású képviselő legyen, mert nem szakadhat meg a kapcsolatuk a közélettel - mondta Horn Gábor. Orvos, tanár, szociális munkás minden további nélkül lehet egy országgyűlési képviselő - tette hozzá. Az SZDSZ-es ügyvivő szerint ezt a kormányfő is így gondolja, ha jól értik a javaslatot, de pontosan kellene fogalmazni.

Az összeférhetetlenség szigorítását támogatják, de a főállású képviselőség már csak azért is probléma, mert jelenleg a kormánytagok majd mindegyike parlamenti képviselő is, ami az SZDSZ szerint helyénvaló - közölte Horn Gábor. A képviselői fizetésekkel kapcsolatban a szabad demokrata ügyvivő elmondta: nem jó, ha konkrét összegekkel, például 800 ezer forinttal dobálóznak. Nem mindegy ugyanis, hogy fővárosi vagy vidéki képviselőről van szó, és hogy hány bizottságban tag vagy vezető. Ötpárti egyeztetést javasoltak ebben a kérdésben is.

A költségtérítés rendszerét az SZDSZ szerint meg kell tartani, de a számlaadás bevezetését támogatják - mondta Horn Gábor. A politikus úgy vélte: egy szakállamtitkári-államtitkári fizetés megfelelő lenne egy képviselő számára. Ez 700 ezer forint körüli bruttó fizetést jelentene. A képviselők alapfizetése jelenleg bruttó 220 ezer forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberek fele nem tud lehajolni a lábujjáig

Állóképességünk, fittségünk állandó felmérések célpontja. Legutóbb azt derítették ki a kutatók, hogy… Tovább olvasom