Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem fogadta el Sólyom ebédmeghívását a Mazsihisz

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetősége levélben tudatta Sólyom László köztársasági elnökkel, hogy "a kialakult helyzet miatt" nem vesz részt az év végi, immáron hagyományosnak tekinthető ünnepélyes ebéden, amelyre a másik három történelmi egyházzal együtt hívták meg. A meghívást lemondó levelet hétfőn hozták nyilvánosságra a Mazsihisz honlapján.
A Mazsihisz honlapján szereplő közlemény szerint a "magyarországi zsidóság hosszú évek óta várja, hogy jogszabályi tiltással akadályozzák meg a gyűlölködők hangjának felerősödését, a mind útszélibb és durvább szóbeli támadásokat a zsidóság és a többi kisebbség ellen".

A levélben hangsúlyozták, hogy a parlament elfogadta azt a törvényt, amely lehetőséget adott volna a gyűlölködő magatartást tanúsítókkal szembeni polgári jogi perek indítására. A Mazsihisz szerint azonban a köztársasági elnök megakadályozta ennek a törvénynek a mielőbbi hatálybalépését.

A Mazsihisz szívesen kifejtette volna személyesen is érveit az üggyel kapcsolatban, de erre nem kaptak felkérést - olvasható a levélben.

A levél szerzői Sólyom László jogi szaktudásának elismerése mellett megjegyezték: a köztársasági elnök fontosabbnak tartja a gyalázkodók vagyoni védelmét és az esetleges nagyszámú pertől való megóvását, mint "a megalázottak és megszomorítottak méltóságának védelmét".

A nyílt levél sajnálatát fejezte ki, hogy a köztársasági elnökhöz "nem jutott el azoknak a hangja, akik túlélték a holokauszt szörnyűségeit", majd hozzátette, hogy a Mazsihisz a közeljövőben személyesen és részletesen szeretné kifejteni álláspontját "az emberi méltóság védelmének további erősítéséről".

Olvasóink írták

 • 3. triatlonos 2007. december 04. 12:36
  „Tisztelt Dodó!
  Akkor ki is igazán az uriember? Szabadna egy néhány nevet kérni az ismertebbek közül?! Kiváncsian várom a felsorolást, de legyen benne innen-onnan is.”
 • 2. Dodó 2007. december 03. 20:29
  „Tökéletesen igazuk van! Sólyom már többször bizonyította, hogy támogatja a szélsőségeseket /gárdaavatás az ablaka alatt, a TV székház ostromlóit védi a rendőrséggel szemben, "magánjellegű "látogatások és séták stb./ Visszaél a rábízott szereppel. Nem úriember!”
 • 1. triatlonos 2007. december 03. 17:34
  „Most amikor hivja őket, akkor nem akarnak menni, pedig itt lenne a lehetőség elmondani, hogy mi a gondjuk. Fehér asztal mellett sokkal többet el lehet intézni. De lehet, hogy kérvényt kell eljuttatni hozzájuk. Nekem erről az "érintetlen kislány" esete jut eszembe.Jó lenne ..., de jó lenne ....maradni! A kettő nem megy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségügyi kampányt indítanak a liberálisok

Kóka Jánost, az SZDSZ elnökét választotta frakcióvezetőnek a liberális párt képviselőcsoportja… Tovább olvasom