Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nem helyettesítik a reformokat az uniós források

Az Európai Uniós források fontosak, de nem helyettesítik a reformokat - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Budapesten az EU Forráskonferencia Hét rendezvényének kerekasztal beszélgetésén.
Magyarország versenyképességének helyreállításához nem elégségesek az EU-s források - hangsúlyozta a jegybank elnöke, aki szerint, mindegy, hogy reformnak vagy modernizációs lépésnek nevezzük a változásokat, a lényeg, hogy "csinálni kell".

Pozitív példaként említette a jegybank elnöke a tb-rendszerben bekövetkezett regisztrációs kötelezettséget, valamint az előrehozott nyugdíjazásban életbe léptetett szigorításokat, de megjegyezte, hogy Magyarországon az 55-64 év közötti korosztály 30 százaléka dolgozik, Csehországban és Lengyelországban ez az arány 40 százalék. Simor András szerint a versenyképesség javításához hiányzik az adórendszer reformja, az üzleti környezet javítása, az önkormányzati rendszer átalakítása.

Ha a potenciálisan felvehető EU-s források 80-90 százalékát sikerül lehívni, akkor hét éven keresztül a GDP 3-3,5 százalékának megfelelő forrást tudunk bevonni - mondta Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter. Hozzátette azt is, ha ezek az összegek rendelkezésre állnak, akkor igen magas, 50 százalékos újraelosztást feltételezve, évente 6-7 százalékkal több költségvetési kiadásra nyílik mód, anélkül, hogy többletadót kellene szedni.

Draskovics Tibor elmondta: a társadalmi kohéziót az értelmes reformok nem gyengítik, hanem erősítik. "Tudom, hogy vannak politikai erők, amelyek ennek ellenkezőjét állítják, s a reformokat említve, a társadalom végleges szétszakításától kívánják megóvni az országot" - tette hozzá. Valamennyi reformjavaslat egyik központi eleme, hogy jól definiált módon, mindenki számára azonosan elérhető közszolgáltatást lehessen nyújtani - hangsúlyozta a miniszter.

"Magyarország versenyképességével kapcsolatban nekem mindig a magas adók jutnak az eszembe" - mondta Havas István. Az Ernst and Young vezérigazgatója szerint ha egy szolgáltatási központ adóterhelése Magyarországon 100, akkor a cseh 92, a szlovák 85, a lengyel 54-67 százalék. Az üzleti világ elfogadta a költségvetési kiigazítás szükségességét, de azt várja, hogy a növekvő adóbevételek után változzon az adóstruktúra, csökkenjenek a vállalkozásokat, illetve a munkát terhelő adók - jelezte Havas István. Az Ernst and Young vezérigazgatója elmondta azt is, hogy az üzleti élet szerint a korrupció "túlment a tűrhető határon, a kormánynak lépnie kell".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az őszi szépségre hangolás lépésről lépésre

Amíg a természetben az ősz az elmúlás, addig a kozmetikai szalonokban ez a bőr megújításának, a test… Tovább olvasom