Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nem igaz, hogy a főiskola könnyebb az egyetemnél

Az általános közvélekedéssel ellentétben a diákok szerint főiskolát végezni ma már egyáltalán nem könnyebb, mint egyetemet.
Egy friss kutatás arra is rámutatott, hogy a főiskolára készülő fiatalok elsősorban a költségek, a jó közlekedés és diákélet alapján választják ki az intézményt, és nem azért, mert oda elég az érettségin megszerzett pontszámuk.

A hazai főiskolák társadalmi megítéléséről készített hallgatói felmérést az OKLEVEL.HU Országos Jelentkezési Központ, és 500 interneten érkezett választ elemeztek. A kérdések összeállítói abból az általános vélekedésből indultak ki, hogy a főiskolát könnyebb elvégezni, mint egyetemet. A kutatás vezetőit is meglepte, hogy a válaszadók elsöprő többsége szerint ezt általánosságban nem lehet kijelenteni, hiszen csak annyi a különbség, hogy az egyetem időben hosszabb. Ugyanakkor érdekes volt, hogy a megkérdezettek zöme másokról gondolja, hogy osztják ezt a társadalmi előítéletet. Néhányan pedig értelmetlennek tartották a kérdést is, hiszen a bolognai folyamat miatt gyakorlatilag nem is lehet már főiskoláról és egyetemről beszélni - mondta a Független Hírügynökségnek Zsiga Henrik, az OKLEVEL.HU Országos Jelentkezési Központ vezetője.

A közvélemény-kutatás arra is kereste a választ, hogy a fiatalok milyen szempontok alapján választják a főiskolákat. Kiderült, hogy elsősorban az azzal járó költségek, a jó megközelíthetőség és a diákélet sokszínűsége a meghatározó. A kutatók előzetesen arra számítottak, hogy a diákok a felvételi pontszámokat fogják megjelölni, ám meglepő módon ez a szempont még az első három helyezett közé sem került be - tette hozzá Zsiga Henrik.

A válaszadók elsöprő többsége (85%) úgy vélte, hogy a főiskolák felkészültebbek az elméleti képzésben, mint az egyetemek. Ugyanakkor hozzátették, hogy túl kevés gyakorlatot rendelnek az elmélet mellé, amin változtatni kellene. A diákok 40 %-a szorosabb kapcsolatokat szeretne a főiskolák és a versenyszféra között, hiányolja a nemzetközi kapcsolatokat, és örömmel venné, ha a kutatás-fejlesztés jelenléte érezhetőbb lenne a főiskolákon. A válaszadók többsége felkészült oktatói gárdát, illetve megfelelő elméleti képzést vár, és csupán néhány százalékuk véli úgy, hogy a főiskola elsősorban mint "ugródeszka" funkcionál.

Olvasóink írták

 • 7. bme építész 2008. május 14. 19:10
  „nem hiszem hogy a bme és azon belül pedig az építész kar olyan marha egyszerü lenne:) minde nehéz a maga nevében de gondolom ezt vállalva jelentkeztünk oda ahol épp vagyunk, személy szerint én azt vettem észre hogy a föiskolákon leadják azt amit az egyetemen csak az egyetemen mélyebben, (fösulin tudod mit kell csinálnod, egyetemen tudod mit miért csinálsz) nekem ez a tapasztalatom..”
 • 6. YBL 2008. május 14. 06:31
  „Meg az YBL és BME csak az építészképzésben. Mindíg is túl akarta szárnylani az YBL, keményebb akart lenni, és az is volt, node nem a tanítás színvonalában szárnyalta túl, hanem a szívatásban, a kegyetlen szemét módon való kiszórásban. Sokkal nehezebb volt ott átmenni, túlélni, mint a BME-n.”
 • 5. Állampolgár 2008. május 13. 22:24
  „Pedig a legjobb példa erre a Neumann-Kandó (BMF) vs. BME. A BMF sokkal keményebb!”
 • 4. egyetemes 2008. május 13. 21:34
  „Ezt talán csak olyanok tudják megítélni, akik mindkettőt végigjárták.Vagy nem?Ha ennyivel nehezebb a fősuli,és mégse ér többett,miért oda mentetek?Ilyenekkel meg ne nézzetek senkit hülyének, hogy ugyanazt és ugyanannyit tanultok főiskolán mint egyetemen, csak kevesebb idő alatt!neeeee”
 • 3. vaek 2008. május 13. 20:52
  „Amíg az egyetemen röhögve "megcsinálják" 5 év alatt az iskolát, addig én/mi főiskolások vért izzadunk, és csak főiskolai diplomát kapunk ugyanazon név alatt futó képzésben.”
 • 2. Leid 2008. május 13. 20:15
  „Mi annó az egyetemi tananyagot tanultuk, egyetemi könyvekből. Csak nekünk 3 évünk volt arra, amire az egyetemistáknak 5.”
 • 1. Főiskolás 2008. május 13. 20:10
  „Vettem észre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatmillió digitálisan írástudatlan Magyarországon?

A digitális infokommunikációs technológiák lakossági használatának trendjeiben alapvető változás nem… Tovább olvasom