Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Nem indokolja nyugdíjazási kérelmét Gergényi Péter

Benyújtotta nyugdíjazási kérelmét Gergényi Péter vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, de a vasprefektus nem indokolta a nyilvánosságnak döntését. Valószínűleg távozik Gergényi közbiztonsági helyettese, Lapid Lajos és Szík László, a gazdálkodásért felelős főkapitány-helyettes is, és állítólag ezt fontolgatja több kerületi rendőrkapitány is.
Rendőrségi források szerint Gergényi egyszerűen belefáradt a budapesti zavargások óta őt ért mind élesebb politikai támadásokba. A jobboldal folyamatosan tűz alatt tartja, és a Népszabadságnak név nélkül nyilatkozó rendőrségi tisztviselők szerint a kormány és az ORFK sem áll mögötte úgy, ahogy az elvárható lenne. A napilap forrásai úgy vélik: Gergényivel vitetik el a balhét az október 23-i zavargásokért, és az Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány vezette vizsgálóbizottság is őt tartja majd felelősnek az MTV ostroma alatt történt rendőri intézkedésekért, illetve azok elmaradásáért.

Lehet egyébként, hogy a főkapitány már csak civilként olvassa majd a jelentéseket, a Népszabadság értesülései szerint ugyanis januártól a vállalkozói szférában helyezkedik el. Mértékadó körök álláspontja szerint Gergényi távozása mögött az (is) állhat, hogy a kormány módosítani készül a rendvédelemben dolgozók korkedvezményes nyugdíjba vonulásának szabályait, márpedig az új rendszerben több tízezer forinttal járna rosszabbul a rendőri vezető.

A főkapitány kérelméről mindenesetre Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök dönt, de szerdán még egyikük sem kívánt az ügyben nyilatkozni. A Magyar Hírlap értesülései szerint ugyanakkor Gergényi Péter kedden már beszélt Petrétei Józseffel, és az igazságügyi miniszter érzékeltette: elfogadná a főkapitány távozását. A napilap azt is tudni véli, hogy az országos rendőrfőkapitány sem bánja Gergényi nyugdíjba vonulását, Bene László a vasprefektusnak az október 23-i zavargásokat követő kommunikációját nehezményezte, jelesül azt, hogy a főkapitány nem fogadott el semmilyen kritikát a rendőri intézkedésekkel kapcsolatosan. Az újság szerint távozik az a rendőri vezető is, aki a zavargások ügyében a nyomozást irányította. Eddig egyébként 93 feljelentés érkezett az ügyészségre rendőri túlkapás miatt: 38 vizsgálatot a szeptemberi, 55-öt az októberi összecsapások miatt indítottak. Hivatalos személy, vagyis rendőr elleni erőszak vádjával 67 eljárást kezdeményezett az ügyészség. A Fidesz szerint Gergényi nyugdíjba vonulása a felelősség beismerését jelenti, ugyanakkor nem oldja meg az október 23-a után kialakult helyzetet.

Tegnap egyébként megalakult az a szakértői bizottság, melyet Gyurcsány Ferenc kormányfő kért fel, hogy elemezze a szeptemberi és októberi zavargásokat. A kormányfő azt kérte a testülettől, készítsen olyan jelentést, amely alapjául szolgálhat annak, hogy a kormány, de a politikusok is levonhassák a szükséges tanulságokat. A rendőrség vezetői és a Legfőbb Ügyészség november 30-áig bocsátja a testület rendelkezésére a vizsgálódáshoz szükséges dokumentumokat, egyedi nyomozati anyagot azonban nem kap a munkacsoport.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sánta bravúrjaival megmaradt a gyirmót esélye

Hazai pályán szenvedett kínos vereséget az ETO FC és az FC Sopron a Magyar Kupa tegnapi… Tovább olvasom