Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nem ismerjük a légiutazással kapcsolatos jogainkat

A magyarok fele nem tudja, milyen lehetőségei vannak, ha törlik a repülőjáratát vagy késik a gépe. A fogyasztóvédők szerint nem ártana jobban tájékozódnunk, hiszen bizonyos esetekben akár 600 eurós kártérítés is megilleti a hoppon maradt utasokat.
A 25-45 éves magyarok fele nem ismeri a repülőjegy-foglalás során őket megillető jogokat. A Gallup egy tavalyi felmérésén a megkérdezettek 27 százaléka állította, hogy tökéletesen tisztában van ezekkel, 65 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy nincs képben, de szeretne tájékozódni a témáról. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülethez (OFE) számos panasz érkezik a légiutazással kapcsolatban. Kevesen tudják, hogy mi a teendő, ha a légitársaság törli a járatot, amivel utazni szerettünk volna, vagy visszautasítja a beszállást például túlfoglalásra hivatkozva - mondta a Független Hírügynökségnek az OFE szóvivője.

Keszthelyi Nikoletta hozzátette: ilyen esetben jogunk van ahhoz, hogy más járatra adjanak jegyet, de ha ez nem megy, akkor az utas visszakaphatja a jegye árát, vagy kártérítést is kérhet. A repülőút távolságától függően 250-től 600 euróig terjedő összeg is megilletheti a hoppon maradt utast. Nem mindig jár pénz, ha törlik a járatunkat, például ha erről legalább 14 nappal a menetrend szerinti indulási időpont előtt tájékoztatták az utast vagy a légitársaság átfoglalást ajánlott. Akkor sem jár kártalanítás, ha a járat törlését rendkívüli körülmények, például szélsőséges időjárási viszonyok okozzák - tette hozzá a szóvivő. Ha a repülőgép késik, a társaságnak kötelessége frissítőket és ingyenes telefonálási lehetőséget felajánlania. Ha pedig hosszú ideig, akár egy-két napig is várakozniuk kell az utasoknak, akkor szállást is biztosítania kell. Azt, hogy mi számít késésnek, jogszabály határozza meg. Egy 1500 kilométeres vagy annál rövidebb út esetén például két óra már késésnek számít, és az említett jogok megilletik az utazókat. Ha pedig a járat 5 órát vagy annál többet késik, akkor a jegy árát egy héten belül vissza kell fizetnie a légitársaságnak - mondta Keszthelyi Nikoletta.

Az utasjogokról részletesen tájékozódhatnak a www.ofe.hu honlapon.

Olvasóink írták

  • 3. orgona 2008. május 14. 13:07
    „TRICSE ezen jot nevettem !”
  • 2. elvették a nevem 2008. május 13. 10:15
    „Ne gondold, hogy olyan drága: sok akció van a fapadosoknál, 2-3 ezer forintból meg lehet fordulni pl. Brémába. Sokan csinálják, hogy reptéri alvással 1,5 nap alatt megnéznek 1-1 várost.”
  • 1. tricse 2008. május 13. 08:49
    „ki a frászt érdekelnek a légijogaim amikor a pénzforrást sem ismerem amiből repkedhetnék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bő egy hét van még az adóbevallásra

Bő egy hét van még hátra, hogy mindenki elkészítse személyi jövedelemadó-bevallását. A határidő… Tovább olvasom