Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Nem járnak majd a buszok, minden bizonytalan

Leállnak a BKV-buszok, és bizonytalan lesz a villamosok és a trolibuszok közlekedése egy esetleges keddi munkabeszüntetés alatt, amely hétfő éjfélkor kezdődik, de a sztrájk csak üzemkezdettől (4.30) lesz érezhető. A metróközlekedésben nem lesznek fennakadások.
Bartha Pál, az elégséges szolgáltatásról tárgyaló bizottság elnöke hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy csak az alvállalkozók által működtetett 26 vonalon közlekednek majd buszok. Az éjszakai járatokat nem érinti a munkabeszüntetés - tette hozzá.

A sztrájk miatt rendkívüli szünetet rendelhetnek el az iskolákban az igazgatók. Ez a hiányzások számától függ, de a tanulókról a rendkívüli szünet alatt is gondoskodni kell - olvasható az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményében. Ugyanez vonatkozik az alkalmazottakra: ha a BKV-sztrájk miatt késnek vagy nem tudnak bemenni dolgozni, akkor azt igazolt távolmaradásnak kell elfogadni.

A tanárok elmaradt óráit viszont nem lehet teljesítettként figyelembe venni. Azonban az intézmény vezetője, a fenntartó egyetértésével, dönthet úgy, hogy a sztrájk miatt kiesett tanítási órákkal az érintett pedagógusok már megállapított tanítási időkeretét csökkenti, így őket nem éri hátrány - áll a közleményben.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményben figyelmeztetett, hogy az autósok a BKV-sztrájk alatt sem használhatják a buszsávot, csak arra, hogy a megállókban felvegyenek embereket; a parkolásért a sztrájk alatt is fizetni kell a fővárosban.

Mint írták: a sztrájk idején jelentős dugókra, forgalmi fennakadásokra lehet számítani. Hozzátették azt is, hogy a fővárosi kórházak megtervezték a beosztási rendet, így nem várható fennakadás az ellátásban. A sürgősségi ellátás biztosításához a fővárosi önkormányzat az ÁNTSZ együttműködését kéri. A kórházak ügyeleti rendjében nincs változás a sztrájk miatt.

Az esetleges munkabeszüntetés alatt a MÁV - a bejelentett vasúti sztrájktól függően - sűrűbben közlekedteti járatait egyes elővárosi vonalakon és több vasútállomáson is megállít bizonyos szerelvényeket.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan idejű országos szolidaritási sztrájkot hirdetett a BKV dolgozóival. A munkabeszüntetés kezdetének időpontját később jelentik be - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke hétfőn. Elmondta: elsősorban a Budapest környéki vasúti közlekedésre koncentrál majd, de a munkabeszüntetés hatással lesz az ország egész vasúti közlekedésére.

A sztrájk alatt a Volánbusz járatain a főváros közigazgatási határain belül elfogadják a BKV-bérleteket és jegyeket.

Hétfőn a budapesti taxi-társaságok többsége már nem vett fel előrendelést keddre, különösen a reggeli órákra. A taxisok legalább kétszer akkora forgalomra számítanak, mint egy átlagos hétköznapon.

A BKV vezérigazgatója szerint a cég megtett mindent, hogy elkerülje a sztrájkot és megajánlotta a szakszervezeteknek azt, amit kértek. Kocsis István szerint az ajánlatuk nettó félmillió forinttal többet adott volna a munkavállalóknak.

A szakszervezetek szerint viszont az álláspontok egyáltalán nem közeledtek, emiatt a keddre meghirdetett sztrájk egyre elkerülhetetlenebbnek látszik.

Olvasóink írták

 • 9. flexsnake 2010. január 11. 22:22
  „Hát kuvára örülök ám neki. De a havi tízest dobjam be bérletre...”
 • 8. CID 2010. január 11. 22:03
  „4. hozzászólás leeannlarue 2010.01.11. 21:05

  nettó fél millió... éves fizetésbe összesen (tehát havi41ezer plusz. nagyon megerőltették magukat!) ... átlagosan...
  a hír nem teljes. ez szándékos (?)

  És, ez most szerinted kevés, vagy valamit olvastál amit én nem ?”
 • 7. KolompárRómeó 2010. január 11. 21:48
  „"hétfő éjfélkor kezdődik, de a sztrájk csak üzemkezdettől (4.30) lesz érezhető."

  Mint a kolompárok, amikor éhségsztrájkoltak. 2 óránként váltották egymást :)”
 • 6. 751510 2010. január 11. 21:44
  „Megnéznélek, amint Káposztásmegyerről begyalogolsz a Belvárosba...”
 • 5. 751510 2010. január 11. 21:42
  „tótkomlósi

  Ezt ugye nem komolyan írtad?”
 • 4. leeannlarue 2010. január 11. 21:05
  „nettó fél millió... éves fizetésbe összesen (tehát havi41ezer plusz. nagyon megerőltették magukat!) ... átlagosan...
  a hír nem teljes. ez szándékos (?)”
 • 3. tótkomlósi 2010. január 11. 20:36
  „az fel se merült a kényelmes pestiekben, hogy van gyalog is?”
 • 2. igazságkereső 2010. január 11. 20:22
  „A BKV vezérigazgatójának elég "nagy arca" van, hogy ki merte jelenteni: mindent megtettek a sztrájk elkerülése érdekében! Akkor amikor "talicskával" hordták ki a százmilliókat a cégtől, közben az étkezési támogatás és más egyéb szociális kérdésről van szó a dolgozók érdekében,ezek "fillére tárgyalások"eredmény nélkül! Közben az elsíbolt 3 milliárd forintból mi mindent lehetett volna megvalósítani?! Az egész BKV vezetést leváltanám Kocsis Úrral az élen / Paks Atomerőmű, MVM vezérigazgatói alkalmatlansága, / hiszen most sikerrel tetet tönkre a felsoroltakon kívül BKV-t és annak dolgozói többségét! Természetesen bűnvádi eljárás alá vonnám a cégnél a teljes vezérkart,vagy legalább is azokat,kiknek aláírása ellenjegyzése szerepel mindazon a kifizetéseken,melyek lehetővé tették a 3 milliárd "kiszivattyúzását" a cégből.Meddig lehet még ezt az országot "lelopni"?”
 • 1. achilleus 2010. január 11. 20:21
  „"A BKV vezérigazgatója szerint a cég megtett mindent, hogy elkerülje a sztrájkot és megajánlotta a szakszervezeteknek azt, amit kértek. Kocsis István szerint az ajánlatuk nettó félmillió forinttal többet adott volna a munkavállalóknak."

  El kéne takarodni! Szemenszedett hazugság!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balatoni nádaratás: egyelőre se jég, se pénz

A balatoni nádaratásra meghirdetett közbeszerzési eljárás tenderbontása hétfőn megtörtént, de… Tovább olvasom