Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nem javul a korrupciós helyzet Magyarországon

Hazánk jelenleg az 54. helyen áll a 183 országot vizsgáló korrupciós rangsorban.
Magyarország korrupciós megítélése nem javult: jelenleg az 54. helyen áll a 183 országot vizsgáló korrupciós rangsorban, míg tavaly az 50. volt 178 ország között; európai összehasonlításban a tavalyihoz hasonlóan a 20. helyezett - ismertette a Transparency International (TI) 2011-es Korrupció Érzékelési Index (CPI) eredményeit Földes Ádám, a nemzetközi szervezet magyarországi vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

"Magyarországon az elmúlt évben a korrupció elleni fellépésben kulcsszerepet játszó független intézmények kerültek veszélybe, ami tovább rontotta az ország megítélését" - mondta Földes Ádám.

Az elemzők azt látják, hogy politikai elszámoltatás folyik, ami összefügg korrupciós ügyekkel, nem látszik azonban, hogy átfogó és hatékony korrupcióellenes intézkedéseket vezetnének be. Negatívan értékelik a jogállami garanciák és a jogbiztonság sérelmét, a közszektorban látható politikai korrupciót is.

A CPI indexet különböző felmérések összesítésével készítik évente, Magyarország esetében kilenc elemző intézet 11 adata került be. Azt vizsgálják, hogy a nemzetközi és helyi elemzők, üzletemberek mennyire látják súlyosnak a korrupció problémáját az egyes országokban.

Az index nullától tízig terjedő skálán osztályozza az országokat, az alacsony pontszám jelentős, a magas csekély mértékű korrupcióra utal. A vizsgált országok több mint kétharmada 5 pont alatti besorolást ért el.

Magyarország idei pontszáma 4,6, míg tavaly 4,7 volt. A felmérés a 2009. december és 2011. szeptember közötti adatokat tartalmazza, ez a teljesítmény már a kormányváltás utáni időszakot jellemzi - jelentette ki Földes Ádám. Az EU-tagállamok között Magyarország a 18. helyen áll.


A rangsor élén Új-Zéland áll 9,5 ponttal, Dánia és Finnország követi 9,4-9-4,4 ponttal, majd Svédország és Szingapúr következik 9,3, illetve 9,2 ponttal. Tavaly is ezek az országok voltak az élmezőnyben, csak más sorrendben.

A sereghajtó Afganisztán és Mianmar 1,5-1,5, valamint Észak-Korea és Szomália 1-1 ponttal. Az utolsó helyeken továbbra is a gyenge állami intézményekkel rendelkező, belpolitikai konfliktusokkal küzdő országok a dominánsak.

Az elmúlt évek változásaiból azonban az az összefüggés is kiolvasható, hogy azokat az országokat, amelyeknek a korrupciós fertőzöttsége magas - tekintettel felhalmozott államadósságukra - súlyosabban érintette a válság.

Európában a legkevésbé korrupt Dánia (9,4 pont), Finnország (9,4) és Svédország (9,3). Megelőzi Magyarországot a rangsorban Észtország (6,49, Ciprus (6,3), Szlovénia (5,9), Málta (5,6, Lengyelország (5,5) és Litvánia (4,8) is, míg Csehország (4,4), Lettország (4,2), Horvátország (4) vagy például Szlovákia (4) és Olaszország (3,9) utána következik.
Európában jelentősen javult Belgium (+0,4) és Norvégia (+0,4) helyezése, míg Szlovénia (-0,5) és Bulgária (-0,3) esetében jelentős visszaesés következett be.

A TI a korrupció visszaszorítására átfogó korrupcióellenes stratégia végrehajtását, az átlátható párt- és kampányfinanszírozásra vonatkozó új törvény elfogadását, az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését, a kontrollintézmények függetlenségének megőrzését, a nyomozó hatóságok és az ügyészség korrupcióellenes munkája hatékonyságának növelését javasolja.

Földes Ádám úgy látja, bár a szervezet már évek óta ezeket a lépéseket javasolja, inkább ellenkező tendencia figyelhető meg, példaként a bírák jogállásáról szóló törvényt említette, amelyet éppen a napokban fogadott el a parlament.

Olvasóink írták

 • 13. Egyolvasó 2011. december 01. 19:53
  „http://www.origo.hu/nagyvilag/20111201-befagyasztottak-a-szlovak-politikusok-fizeteset.html”
 • 12. Anna54 2011. december 01. 19:24
  „Volt egyszer hol nem volt egy vállalkozó, aki ismeretlen néven szerepelhet, mert kényes a becsületére.
  Épített 5 házat, elfelejtette az új otthonok lakóinak befizetéseit egy Magyarországon kimagasló hiteleket
  nyújtó banknak visszafizetni. Ha csoda nem történik és a bíró nem lesz alapos hamarosan 32 család lesz
  hajléktalan. A tartozás házankét kb. 200 millió forint. Nem devizahitelesekről van szó, csak pár "ostoba"
  naiv emberről, aki hit ügyvédek által írt szerződésekben, banki hitegető levelekben.
  Megfogadták, ha túlélik a már 2 éve húzódó ügyüket, soha többé nem akarnak becsületesek lenni.”
 • 11. Egyolvasó 2011. december 01. 19:14
  „Magyarországon mióta a fidesz van hatalmon nincs korrupció, az csak az mszp idejében volt, most pénzügyek átcsoportosításáról lehet csak beszélni, más különben jön a fekete autó mint régen, mivel hogy egy új szervezetet állított fel a kormány ez pedig még a latrinát is fel fogja túrni, hogy pénzt tudjon behajtani.”
 • 10. LukSzkaivoker 2011. december 01. 18:35
  „Még kimaradt pár gondolat az előző hozzászólásomból ..
  Én naiv azt hittem, hogy ha valaki meggazdagodik ilyen módon, majd törvényes útra tér, de nem. Volt olyan eset, amikor a magyar milliárdos top10 "üzletember" kétes ügyletekbe keveredik (nevet nem említek, felesleges, mert a többi is ilyen).
  Az emberek nem bízhatnak meg semmilyen állami szervben. Hogy is bízhatnának meg? Amikor a rendőr megbújik ottfelejtett táblánál, vagy olyan helyen, ahol senki nem tartja be az értelmetlen szabályt? Amikor az ÁNTSZ azért megy ki kutakodni, mert az átláthatatlan, betarthatatlan, túlbonyolított szabályozás miatt úgyis találnak valamit, ami miatt lehet bírságolni? Amikor a bíró lefizethető, és az "igazságszolgáltatás" csak pénz kérdése? Mi ebből a hatalmas rakás ....ból a kiút????”
 • 9. LukSzkaivoker 2011. december 01. 18:11
  „... és a korrupció miatt az egyszeri ember is azt mondja magában: "Én legyek tisztességes, amikor EZEK ellopják a pénzem?" Így hát sokan leszázalékoltatják magukat ok nélkül, feketén, számla nélkül dolgoznak, vagy meg sem próbálnak dolgozni, csak a segélyből élnek, vagy munkahelyükön korrumpálódnak (nem csak a köztisztségviselőknél divat ez, hanem a közönséges cégeknél is). Vagy állami intézmények mellett saját céget alapítanak, és az intézmény csak attól a cégtől szerezhet dolgokat háromszoros áron (több helyről hallottam ilyet, pl. Szegedi Egyetemen), vagy egyszerűen csak lopnak, céges tulajdont magán célra használnak, stb. stb. stb.
  Az elmaradt bevételek miatt a kormány újabb adókat talál ki, intézményeit pénzbehajtásra, bírságolásra utasítja (rendőrséget, APEH, meg a többit). Azt a kevés termelő céget ami még megmaradt pedig teljesen ellehetetlenítik. Ez a helyzet. Ezen a téren semmilyen javulás nincs, sőt, romlás. Ebből államcsőd lesz rövidesen. Az emberek bankszámláit befagyasztják. Sok ember utcára kerül.”
 • 8. spiler 2011. december 01. 18:03
  „nem csodálkozom csak 1 eset OLAJ ÜGY..érdekes lenne tudni hány párt volt benne,hány mostani vezető,hány vissza hivott rendv. szervezet parancsnoka
  PÁRT támogató pénzek nem átláthatóak
  visszamenőleges törvények
  ÁB
  Buday se vizsgálja ezeket az ügyeket,jobb is mert akkor nem sok derül ki
  lobbyzás
  Kulföldi szervekre kellene bízni a vizsgálatot és aki benne van vagyonelkobzás,börtön...egyes városokba miért csak az a kör kap munkát,pedig több szakember is van”
 • 7. Vörcsi 2011. december 01. 16:56
  „Mitől is javulna? A Q...k ugyanazok, csak a bútor változott.”
 • 6. bubuk 2011. december 01. 15:05
  „Hát, ahol máig MNB elnök egy többszöresen ofsoros alak, ott nem kell meglepődni.”
 • 5. maci52 2011. december 01. 14:44
  „Az a korrupció,amiből te kimaradsz.
  Nálunk is tarkón lőnék a korrupt politikusokat,vezetőket,felére csökkene a létszám.
  Torgyán egyszer azt mondta:Ha idejönne Ali Baba és a 40 rabló,éjszaka kisomfordálnának szégyenkezve az országból,mert kilopnák az olajat a lámpásukból!”
 • 4. lukrecia 2011. december 01. 14:24
  „Tegnapi Dm azt irta mar egy szegedi Biro is erintett az ugyvedi esetnel . Es ok allapitjak meg ki a bunozo , ki nem”
 • 3. klj_54 2011. december 01. 14:01
  „Lennénk mi az első háromban is ha a valóságot ismernék!”
 • 2. papika56 2011. december 01. 13:50
  „Pénzért minden megvehető! kaja--pia----BECSÜLET is. Van pénzed--mindened van, hatalmad, bármit megtehetsz !”
 • 1. Együgyű 2011. december 01. 13:30
  „Mért javulna a korrupciós helyzet Magyarországon?
  Előre jutni és megbecsült emberré csak így lehet válni!
  A fejlet EU megélhetést is a korrupcióval lehet már csak elérni!
  Aki nem ezt teszi a süllyesztőbe kerül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Matolcsynak mennie kell

A szocialisták elkerülhetetlennek tartják Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter távozását és azt… Tovább olvasom