Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Nem kaptak zöld utat az MSZP népszavazási kezdeményezései

Budapest - Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem adott zöld utat az MSZP magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseinek.
Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem adott zöld utat az MSZP magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseinek, és annak a népi kezdeményezésnek sem, amely az új alkotmányról szólt volna.

A testület hétfői ülésén nem hitelesítette az ellenzéki párt által benyújtott egyik minta-aláírásgyűjtő ívet sem.

A népszavazási kezdeményezések hitelesítést azért tagadta meg a testület, mert a kérdések szerinte nem voltak egyértelműek, illetve volt közöttük megtévesztő is.

A határozatok nem jogerősek, a döntések ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) lehet fordulni. Az Ab soron kívül dönt a jogorvoslatról.

Az OVB ülésén részt vevő Korózs Lajos szocialista politikus a döntések után az MTI-nek azt mondta: az Alkotmánybírósághoz fordulnak valamennyi határozattal kapcsolatban. Mint fogalmazott, "nincs megállás, megyünk tovább, ha kell Strasbourgig megyünk".

A népszavazási kérdések közül egyet az MSZP-s delegált tag, Litresits András mellett támogatott Pozsár-Szentmiklósy Zoltán (a parlament által választott tag) és Szabó Miklós (LMP) is. A népi kezdeményezést pedig hármuk mellett a Jobbik delegáltja, Borbély Andrea is támogatta.

A népi kezdeményezés - amelyet magánszemélyként Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció platformjának tagja nyújtott be - aláírásgyűjtési ívén az áll: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új alkotmányt - annak kihirdetése előtt - bocsássa népszavazásra".

A kérdések, amelyeket három szocialista elnökségi tag nyújtott be, így szóltak: "Egyetért-e ön azzal, hogy a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket az Állam (Kormány) semmilyen módon, még átmenetileg sem vonathatja el?" "Egyetértenek-e azzal, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat törvény nem módosíthatja - még időlegesen sem - nyugdíjjárulékra?" "Egyetért-e ön azzal, hogy az állampolgárok magán-nyugdíjpénztári tagdíjait kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti?"

Mesterházy Attila pártelnök a kezdeményezéseket korábban indokolta, hogy "itt és most" akarnak megálljt parancsolni a kormány "agresszív politikájának", de ezt a parlamentben nem tudják megtenni.

Korábban írtuk

A testület hétfői ülésén nem hitelesítette az ellenzéki párt által benyújtott három minta-aláírásgyűjtő ívet.

Az OVB tíz tagja közül az egyik kérdés hitelesítését hárman, míg a másik kettőt csak egyedül a szocialista delegált támogatta.

A hitelesítést azért tagadta meg a testület, mert a kérdések szerinte nem voltak egyértelműek. A döntés nem jogerős, az ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) lehet fordulni. Az Ab soron kívül dönt a jogorvoslatról.

Olvasóink írták

  • 3. Szusi 2010. november 15. 21:35
    „Hát. Mint tudjuk a helyesírás nem az erősségük. Most kiderül, hogy olvasni sem tudnak? ;-)”
  • 2. pákásznák 2010. november 15. 19:19
    „nagyon egyértelmü ez, miért nemegyértelmü a fidesz által soronkivül kinevezett OVB.-nek....”
  • 1. történész 2010. november 15. 18:28
    „Nem buták ezek...tudják holnap már menesztik is őket ha..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országgyűlés: a rendőrtiszt-helyettesek 30 százaléka legyen roma

A miniszterelnök felszólalásával kezdődik ma a 2011-es költségvetés tárgyalása. Tovább olvasom