Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nem kell banki garancia a gazdaságfejlesztési pályázatokhoz

Csaknem harmincmilliárd forintra pályázhatnak március elsejétől a mikro- és kisvállalkozások a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. Ezekhez nem kellenek olyan garanciák, mint amilyeneket a jelenlegi banki finanszírozáshoz kell benyújtani.
A vállalkozások a munkahelyteremtéstől kezdve új korszerű gépek vásárlásáig több célra is pályázhatnak - mondta Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista alelnöke. Az ügyintézés egyablakos, azaz egy helyre kell benyújtani a dokumentumokat.

Podolák György elmondta, hogy azok pályázhatnak, akik már bizonyítottak, vagyis kétéves gazdasági tevékenység van mögöttük, és minimum egy foglalkoztatottjuk van. A pályázathoz nem kellenek olyan garanciák, mint amilyeneket a jelenlegi banki finanszírozáshoz kell a vállalkozásoknak benyújtaniuk.

Példaként említette, hogy ha egy vállalkozás tízmillió forintos beruházást akar megvalósítani, akkor kétmillió forintos saját tőkével kell rendelkeznie, ehhez felvehet hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást, és a hitelbanknál további 4,5 millió forintot. A vissza nem térintendő összeg és a hiteltámogatás a likviditás 75 százalékát fedi le.

Podolák György szerint rendkívül fontos, hogy Magyarországon olyan feltételeket teremtsen a kormányzat, hogy minél több uniós forrást lehessen felhasználni. A minimumcél a 90 százalékos hatékonyság.

A politikus kitért arra, hogy ma Magyarországon 1,2 millió vállalkozás van, ezek kétharmada mikrovállalkozás. Hozzátette: ez a négyszázezer vállalkozás a GDP ötven százalékát adja, az alkalmazottak 65 százalékát foglalkoztatja, exportrészesedése pedig 36 százalék. Podolák György szerint e vállalkozások erőteljesebb támogatására van szükség, mivel alacsony a tőkerejük, és nem bankképesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan gátolná a fiatalkori erőszakot?

Tovább olvasom