Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Nem kér Kossuth-díjat Blaskó Péter

Nem kér Kossuth-díjat Blaskó Péter. A Jászai Mari-díjas, érdemes művész Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozása jeléül utasította vissza az állami kitüntetést.
Nyílt levelet írt a kormányfőnek, ebben az olvasható: igaz, nagyon örül az elismerésnek, és köszöni azon művésztársainak, akik méltónak tartották rá, de nem fogadja el a díjat. Blaskó Péter úgy fogalmaz: "Tiltakozom Ön ellen! Egy ember ellen, akit a sors szeszélye ennek a gyönyörű országnak az élére sodort, és aki visszaélt ezzel a lehetőséggel. Ön ezt az országot tönkretette, kiárusította". A levél végén Sólyom László köztársasági elnöktől valamint Szili Katalin házelnöktől a művész "mélyen elnézést kér", és azt írja: reméli, megtalálja a módját annak, hogy kiengesztelje őket.

A Kossuth-díj nem Gyurcsány Ferencé, hanem a Magyar Köztársaság díja, ezért Blaskó Péter gesztusa sem Gyurcsány Ferencnek, hanem a Magyar Köztársaságnak szól - így reagált pénteken a kormányszóvivő a művész nyílt levelére, amelyben visszautasította a neki adományozott elismerést. Daróczi Dávid kormányszóvivő hozzátette: tudomásul vették a döntést.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Don Kartács 2008. március 17. 10:52
  „22.) Úgy látom az SS felemelkedőben van ismét. Nemzeti kisebbség? Nem ezt mondta anno Adolf Hitler?
  27.) Kedves SS parancsnok, ha valami nem tetszik nem kell elolvasni. Szánalmas jobboldali vagy, akit kizárólag a saját zsebének tömködése érdekli, letojva nagyívben a színművészetet kedvelő embereket, és közben a választott neved is pusztán azt tükrözi, hogy egyéni gyengeséged és szánalmas emberi mivoltod eredő hibáját másra hárítod, közben hangoztatva burkoltan önnön tökéletességed.
  39.) Ez egy érdekes meglátás, de hibás : amikor a jobboldal volt hatalmon ő szavazott le mindent, amikor a bal, akkor meg ő. Ez az olcsó játék hülyegyerekeknek szindróma. Viszont eléggé beteges egy magát népvezéri szintre emelő, pusztán aggressziót és rombolást szító ember melletti ennyire elkötelezettség. Tegyétek hatalomra, de .... a károkat rajtatok verik el az emberek.

  Ó igen, lehet hozzáírni bármilyen néven a megjegyzéseimhez, de javasolt, hogy az tegye meg, aki képes ama ritka emberi tulajdonságra : beismerés.”
 • 41. hmmm 2008. március 15. 22:29
  „akkor liberós.......még kártékonyabb”
 • 40. Állampolgár 2008. március 15. 15:59
  „És ki mondta amúgy, hogy szoci vagyok? Nem mindenben értek egyet a mostani vezetéssel, de az ellenzékel meg semmiben nem értek egyet. Jobboldal ellenes vagyok, mondhatnók balos. De nemvagyok szoci. Csak a Hitler fajzatokkal vannak gondjaim. Csak azért mondom, mert leostobázott megint valami agyonképzett kolléga.”
 • 39. Nem csak állampolgár... 2008. március 15. 13:27
  „Állampolgár!
  Te miről beszélsz?
  Együtt kell élni, összefogás, bla-bla-bla.
  A szocik a parlamentben a FIDESZ összes törvényjavaslatát, módosító indítványát leszavazták anélkül, hogy egyáltalán átgondolták volna. Persze álszent módon az együttműködést követelik.
  Ilyen ostobák mint te,(akik talán maguknak sem vallják be mennyire átvágták őket) pedig szajkózzák ezt az álszent dumát.
  Úgyhogy a kurva nénikéteket, és ezzel részemről is le van zárva.”
 • 38. Állampolgár 2008. március 15. 12:11
  „Mindenkit nem lehet szeretni, de tolerálni igen. Amúgy "szeresd felebarátod!" Biblia”
 • 37. nickboy 2008. március 15. 11:23
  „Két megjegyzésem van:
  1."A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek." Wass Albert: Ember az országút szélén 188. o.

  2. Azok után amit a Gyurcsány és bandája művelt az elmúlt 6 évben egyáltalán nem csodálkozok azon, hogy vannak emberek akik látni nem bírják.............nemhogy kezet fogjanak vele!”
 • 36. Állampolgár 2008. március 15. 10:18
  „Nem vagytok normálisak. Mi az, hogy én, meg a társaim? Együtt élünk ebben az országban, szocik, nemszocik, jobboldaliak, melegek, kínaiak, hajlékalanok, újgazdagok, bárkik. Ha valaki nem tud békével, toleranciával élni, szerintem azzal van a baj. Az igazi hazafi dolgozik az országért, tanul az országért, gyarapítja a nemzetet és annak kulturális és anyagi javait. Akik csak kiabálni, dobálózni, pocskondiázni tudnak, törni-zúzni, keresztbe tenni, Isten nevével visszaélni, gyűlölködni, azok jelentik a fekélyt a hazának. Amíg egy normális ember dolgozik, a családjával tölti az időt, szórakzik, rendben lesz alelki élete. De aki egyfolytában csak harcol és gyűlölködik, az beteg. Nem kell elmennek, ha nem akartok. De ha itt maradtok, nélkülünk, békés emberek nélkül nem juttok semmire, mert mi tartjuk a lelket Magyarországban, nem a szélsőséges nézeteitek. És ezzel részemről le van zárva a vita.”
 • 35. kiri01 2008. március 14. 21:49
  „Szerintem nagyon helyesen teszi, hogy nem veszi át a díjat.Ha egy becstelen hazug ember adja azt át nem sok erkölcsi értéket hordoz magában.
  Állampolgár, nagyon sajnálom hogy így gondolkozo, neked mosták ki az agyad. Én tudom, mert engem is fertőztek egy darabig ezek az agymosós dumák. De az már nagy butaságra vall ha még most sem nyílt ki a szemed.
  És szerintem neked meg a társaidnak (szocik, cigányok, buzik stb..) kellene elköltöznötök, mindenki jobban járna. De ha nem költöztök akkor is megoldódik majd a helyzet, csak az fájdalmasabb lesz mindenkinek.”
 • 34. Würfli Egon 2008. március 14. 20:52
  „Nálunk a húsboltban, azt mondják, aki nem eszi meg a romlott húst, nem azt jelenti hogy az illető vegetáriánus. Ily módon aki nem nem dől a jobb oldali egész pályás letámadásnak, az még nem baloldali.Szomorú , hogy a hozzászólók egy része úgy akarja kifejezni igazát, hogy pocskondiázza a vele egyet nem értőket.
  Húsz éve járhatunk, járunk nyugatra, van aki ott is dolgozik, de csak a szemetet tudjuk hazahozni, a kutúrát nem. Pedig ez csak a természetre igaz: amit találsz hagyd itt, amit hoztál vidd vissza.”
 • 33. pedagógus 2008. március 14. 20:34
  „Kedves hozzászólók! Kérem gondolkodjanak el azon,hogy 1981-benkivel fogott kezet Blaskó Péter, mikor átvette a Jászai díjat, s kinek nyújthatott kezet 1986-ban,mikor megkapta az Érdemes művész kitüntetést. A tények makacs dolgok,éppen ezért inkább gondolkodjanak el, mielőtt egymást mocskolják! Vonatkozik ez főleg a magát " nemzeti színház egik/sic!/ tagjának " valló illetőre.”
 • 32. Cilike 2008. március 14. 20:27
  „Uraim,Hölgyeim!
  Eddig, s ne tovább...!
  Nem veszik észre, hogy a véleményük megfogalmazása közben lassan egymás torkának esnek? Hol a higgadtság, hol a tolerancia és a mértékletesség?
  Egyébként minden korban és helyzetben sértést fejez ki a kézfogás visszautasítása. Ám a történelemben már előfordult, hogy valaki visszautasított valamiféle díjat.
  A mi hozzászólásaink pedig ezen az elhatározáson nem változtatnak...”
 • 31. magyaro 2008. március 14. 17:52
  „Állampolgár
  Szajkózod amit szeretett miniszterelnököd javasolt, de én azt javaslom, menjetek el ti az országból vele együtt, mert ilyen parazitákra, mint ti vagytok, nincs szükség!!!”
 • 30. Állampolgár 2008. március 14. 17:35
  „Miért, talán ő felsőbbrendű? Hihetetlenek vagytok.”
 • 29. nemzeti színház egik tagja 2008. március 14. 17:15
  „DBLaci: osztom nézetedet!
  És az embert, főleg egy rdemes művészt, még fokozottabban érinti az a tény, kivel is kell kezet fognia......”
 • 28. Állampolgár 2008. március 14. 16:56
  „Nektek nem tetszik itthon, lehet távozni. Mindent megesztek, amit a kuruc.info feltálal. Hát egyétek. Kiváncsi lennék, mit kezdenétek az országgal, ha itt maradnátok magatokban. Szerintem halomra ölnétek egymást... Tessék csak. De a békés magyarokat, ki lehet hagyni. Hány évesek vagytok? Megnénzélek titeket 56-ban (akár üldözőként, akár üldözöttként), vagy Hitler alatt. Asszem nem lenne ekkora hangotok.”
 • 27. Don Kartács a balfasz 2008. március 14. 16:44
  „Az EMBERT természetesen nagyon is érdekli, kitől kap díjat.
  Neked persze mindegy lenne, csak jó sok zsozsót adjanak vele.
  Adjon csak gyurcsány Sass Józsefnek! Megérdemli, akárcsak Gálvölgyi, aki amit az "úgynevezett" művészetével nem tudott elérni, elérte a heti tetvesben való mocskolódással.”
 • 26. DBLaci 2008. március 14. 16:32
  „A cím hibás, illetve hazug. Helyesen:

  Nem kér Kossuth-díjat !!gyurcsánytól!! Blaskó Péter”
 • 25. valóság 2008. március 14. 16:26
  „Állampolgár: a hozzád hasonlók takarodjanak az országból. Negogy már a nemzet fiai menjenek, ezek a zsidók már mindent akarnak. De nem fog nekik sikerülni.”
 • 24. rt 2008. március 14. 16:24
  „Állampolgár: te egy hatökör vagy! Egy balfék!
  Nemzet embere: minden szavaddal eggyetértek! Ami ebben az országban történik, az már mindenen túl megy!”
 • 23. Állampolgár 2008. március 14. 16:09
  „Szabad az út, lehet elköltözni. Szépen kimosták az agyad pajtás. De ha nem mész, nembaj, mellettünk élhetsz békében. :-D Amúgy a cseheknél zavarta haza a nép a neonácikat? Hát inkább az kellne el itthon is.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas vezetés: enyhítés lesz, de addig szigorítanak

A tervek szerint egy pohár sör vagy bor elfogyasztása után is volán mögé lehetne ülni itthon, ha a… Tovább olvasom