Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Nem lesz balettszobor Győrben

(Folytatás az 1. oldalról)

„ William Fomin régóta hiányolt egy olyan szobrot a városban, mely az ő művészetüknek tiszteleg – folytatódik az idézet a 2004-es Kisalföldből. – Kiss János igazgató támogatta a kezdeményezést és az önkormányzati hivatalban elmondta a nagy tervet.”
A közgyűlésen akkor, 2004 februárjában dr. Schmidt Péter javasolta: az elkülönített kulturális tartalékból kétmillió forintot adjanak a cél megvalósításához. A pénz további gyűjtését a Győr Kultúrájáért Alapítvány vállalta magára. A szobor ötlete olyan lelkesedést váltott ki, hogy szinte azonnal jelentkeztek szobrászok is, akik megálmodnák a balettet, a táncot, és ezt méltó formában el is tudnák készíteni. Az adakozók is megindultak, több százezer forint érkezett az alapítvány számlájára. A szobor azonban nem készült el, és úgy tűnik, hogy nem is fog jó darabig. Az alapítvány a támogatóknak elkezdte visszautalni a befizetett összeget.
Kiss János, a Győri Balett igazgatója nagyon sajnálja, hogy nem valósulhatott meg a szobor. Pk úgy számolták, hogy mintegy tízmillió forint lett volna szükséges hozzá, ez az összeg azonban nem jött össze. Ráadásul az elmúlt két évben a Győri Nemzeti Színház felújítása is állandóan a levegőben lógó dolog volt, ám az is maradt, mivel a milliárdos állami támogatást nem kapta meg ehhez Győr. A felújítás alkalmat adott volna arra is, hogy a szobor elkészülhessen és méltó helyet kapjon a színház épülete előtt megújuló téren.
Azon a téren, amelynek egyszintesítése és átépítése már több győri építészeti fórumon is szerepelt témaként, ám egészen biztos, hogy számos más közterület átépítése, felújítása megelőzi még azt. (Ráadásul nem csupán szándék, hanem pénz kérdése is egy-egy ilyen nagy volumenű munka elvégzése.)
Kiss Jánost, ahogy elmeséli, egyre többen hívták fel a támogatók közül: lesz-e valami a szoborból. Mivel a szükséges pénznél jóval kevesebb gyűlt csak össze a Győr Kultúrájáért Alapítvány számláján, az igazgató azt kérte, utalják vissza a pénzeket a támogatóknak. Többen felhívták már és a pénzt, amit visszakaptak, felajánlották a Győri Balett számára, mert alapvetően a világhírű együttes támogatására szánták.
A városi tartalékból szánt kétmillió forintról, amelynek elkülönítését sokan tényként kezelték, Golubkovics Péter, Győr kommunikációs vezetője elmondta, az csupán terv maradt. Mint a 2004-es önkormányzati jegyzőkönyvekből is kiderül, a pénzt nem szavazta meg a közgyűlés, így azzal akkor sem, azóta sem lehet számolni.
Mindezek alapján úgy tűnik, egyhamar a Győri Balettnek, a pillanat művészeinek mégsem állítanak szobrot Győr belvárosában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A társasházakat érinti legérzékenyebben a díjak emelkedése

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken beterjesztette a földhivatali… Tovább olvasom