Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Nem lesz hírzárlat az átcsomagolási botrányban

Az agrártárca nem rendel el hírzárlatot a megabotrány ügyében - jelentette be a szaktárca államtitkára. Korábban azt a rendőrség kérte az élelmiszer-biztonsági szakemberektől a nyomozás érdekeire hivatkozva. Gőgös Zoltán azt mondta, kötelességük a tájékoztatás.
Üllőn, Gyálon, Vecsésen újabb gyanús élelmiszerkészletekre bukkantak az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás szakemberei - jelentette be Süth Miklós országos főállatorvos. Azt még nem tudni, hogy a három településen tárolt termékeknek köze van-e a Törökbálinton fogyaszthatósági határidős címkéket hamisító és lejárt szavatosságú élelmiszereket átcsomagoló M.E.G.A. Trade-hez, de a hatóságok nem zárják ki, hogy az újabb három raktárban is előfordulhatott címkehamisítás.

A M.E.G.A. Trade tulajdonosait továbbra sem találják a hatóságok. A szerdán kirobbant élelmiszerbotrányban több mint négyszáz, országszerte forgalmazott készítmény érintett, ezeket már kivonták a kereskedelmi forgalomból. Az üzletek egy csomagban adják át a kifogásolt árucikkeket a hatóságnak megsemmisítésre. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szakértője szerint a kereskedőknek kötelességük a szóban forgó termékeket hibátlanra cserélni vagy visszaadni a pénzt, ha a vásárló bizonyítja, hogy azt náluk szerezte be.

Az átcímkézett áru további raktározási, szállítási és megsemmisítési költségei a M.E.G.A Trade-et terhelik, de az már nem biztos, hogy a többmilliós összeget be is lehet-e hajtani a cégcsoporton. A hatóságoknak egyelőre nem sikerült felvenniük a kapcsolatot a cégvezetőkkel. A büntetést és a költségeket a vállalkozónak egyébként nem lenne nehéz kifizetnie. A lejárt vagy lejárat közeli termékeket az eredeti ár 10-20 százalékáért lehet beszerezni Nyugat-Európában, és hazánkban becslések szerint 200-300 százalékos haszonkulccsal lehet rajtuk túladni.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság speciális nyomozócsoportot alakított a törökbálinti élelmiszer-átcsomagolási botrány feltárására. Egyelőre áru hamis megjelölésének gyanújával nyomoznak, de felvetődhet a csalás, az okirat-hamisítás és az ártalmas közfogyasztású termékkel való visszaélés gyanúja is. A rendőrök napokon belül adatokat kérnek a német hatóságoktól a kifogásolt termékekről, a Törökbálinton átcsomagolt áru jelentős része ugyanis Németországból jöhetett be hazánkba. A hétvégén több élelmiszert szállító kamiont ellenőriztek Budapest környékén a hatóságok, de egyetlen esetben sem találtak hamisított címkéjű termékeket.

Az interneten megjelent közben a hamisított címkéjű termékek listája, és az FVM közzétett egy közel 1500 tranzakcióról szóló számlajegyzéket, amelyből kiderül, milyen cégeknek szállított október eleje és november vége között a M.E.G.A. Food Dis Kft. A két hónap alatt a Spar bruttó 729 millió, a CBA 271 millió, a Tesco 213 millió, az Auchan pedig 117 millió forint értékben vásárolt a törökbálinti raktárból.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára óriási szakmai hibának minősítette a számlalista kiadását, mivel ezzel az agrártárca súlyosan megsértette a megnevezett cégek üzleti titkait. Benedek Fülöp, az FVM szakállamtitkára tegnap hírzárlatot rendelt el az ügyben. Megerősítette ugyanakkor, hogy a M.E.G.A. Trade cégcsoportnak idén már kétszer is meggyűlt a baja a hatóságokkal. Márciusban egy Heves megyei hűtőházban, májusban pedig Budapesten bukkantak nagy mennyiségben kifogásolható minőségű árura. A két eset miatt több mint 90 millió forintos bírságot szabtak ki, de a büntetést a vállalkozás nem fizette meg, hanem bírósághoz fordult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FC Fehérvár

3 (2) FC Sopron 1 (0)

Székesfehérvár, Borsodi Liga-mérkőzés, 1500 néző. V.: … Tovább olvasom