Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Nem lesz munkavállalói roham Ausztriába és Németországba

Nem várható magyar munkavállalói "roham" Ausztriába és Németországba, azután, hogy a két európai uniós tagállamban az idén májustól korlátozások nélkül vállalhatnak munkát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép-, illetve kelet-európai országok - köztük Magyarország - állampolgárai - mondta Kovács Géza, a Foglalkoztatási Hivatal (FH) Nemzetközi és Migrációs Főosztályának vezetője az MTI-nek.
Kovács Géza hangsúlyozta: aki akart, az a különböző kétoldalú egyezmények alapján már eddig is tudott munkát vállalni ebben a két országban, az úgynevezett "tizenkét hónapos szabály" értelmében pedig ha valaki már egyéves munkaviszonnyal rendelkezett ezekben a tagállamokban, a továbbiakban szabadon vállalhatott munkát. Így például sok Ausztriába ingázó munkavállaló megkapta ezt a "zöld kártyát" a második hat hónap után - fűzte hozzá.

A főosztályvezető szerint elsősorban a diplomások számára válik könnyebbé a munkavállalás a május elsejei nyitással, mivel keresett a magasan kvalifikált munkaerő, például a gépész- és villamosmérnökök, és informatikusok találhatnak állást, de van kereslet az orvosok iránt is. Emellett könnyebbé válik azon munkavállalók elhelyezkedése, akik a helyiek által nem szívesen végzett munkákra - főként mezőgazdasági, vagy képzettséget nem igénylő vendéglátó-ipari munkákra, például spárgaszedésre vagy konyhai kisegítő munkára - jelentkeznek.

Kovács Géza hozzátette: az osztrákok 2008. január 1-jétől, illetve 2008. július 1-jétől bizonyos szakmák esetén könnyített eljárással adnak ki munkavállalási engedélyt, a 60-70 foglalkozásból álló hiányszakmák listáját folyamatosan frissítették, ezekben a szakmákban a munkavállalási engedélyeket akkor is kiadták, ha valaki nem esett a kormányközi egyezmények hatálya alá. A német és osztrák munkaügyi szervezet képviselői, de cégek is évente az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) programjai keretében több alkalommal jönnek Magyarországra toborozni, ez is mutatja, hogy van igény a magyar munkaerő iránt. Elmondta: hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de Ausztriában összesen körülbelül 20.000 magyar dolgozik, és Németországban is legalább ugyanennyien vállalnak munkát. Németországba évente 2.000-2.500-an mennek ki három-négy hónapos szezonmunkákra - közölte Kovács Géza.

Megjegyezte, hogy a szezonmunkások már 2011. január 1-je óta engedélymentesen dolgozhatnak Németországban. A kétoldalú egyezmények keretében Ausztriában 35 éves, Németországban 40 éves korig vállalhattak eddig munkát a magyar állampolgárok. Arra a kérdésre, hogy a munkaerő-piaci nyitás után kimehetnek-e többen a két korhatárnál idősebb magyarok közül, Kovács Géza úgy válaszolt: elvileg igen, ha találnak megfelelő munkát, de a magyar munkavállalók nem annyira mobilak, sokszor a nyelvtudás is hiányzik, és soknak közülük nincs megfelelő anyagi forrása sem arra, hogy adott esetben az első fizetésig finanszírozza a külföldi tartózkodást. Németországba 2.000, Ausztriába maximum 1.800 munkavállaló mehetett évente a kétoldalú egyezmények alapján, de az osztrák keretszámot 2004 óta általában 80 százalékig sikerült feltölteni, és a német irányszámot sem sikerült soha teljesen kitölteni, a legtöbb 1.500 volt, még jóval a magyar uniós csatlakozás előtt. 2004 után számuk rohamosan csökkent, jelenleg évente néhány százan jelentkeznek az FH-nál németországi munkára - mondta Kovács Géza.

A 2004-ben belépett országok munkavállalóit Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta korlátozás nélkül engedi területére. Spanyolország, Portugália, Görögország és Finnország 2006-ban csatlakozott hozzájuk, míg Franciaország, Olaszország, Hollandia és Luxemburg később döntött erről. Belgium és Dánia 2009. május elsejétől nyitotta meg munkaerőpiacát. Az EURES folyamatosan frissülő adatbázisában január 12-én Németországban 251.824, Ausztriában 25.562 álláslehetőséget kínáltak a munkáltatók.

Olvasóink írták

 • 5. hahaha62 2011. január 16. 20:52
  „Lesz itt még mars innen nem is sokára....sok ismerős próbálkozik ingatlant akár ár alatt is eladni...és pápát int ezen értelmetlen országnak-----szerintem------aki megteheti menjen is-nem érdemli meg ez az ország-hogy bárki is aggódjon érte!
  ADÓZZ ÉS KUSSOLJ----EZ MUTYISZTÁN !”
 • 4. deszkás 2011. január 16. 20:44
  „GÉZA! Wazze eltaláltad lassan a szomszéd faluba se tudunk elmenni.”
 • 3. JungHeinrich 2011. január 16. 13:40
  „1. ..csak az a röghöz kötés általában önkéntes,senki sem születik nyelvtudással :-)”
 • 2. zoltanszabo 2011. január 16. 12:22
  „Ausztriában hajléktalan munkanélkülinek is jobb lenni mint itthon ! Ott még azok is jobban élnek mint aki itthon minbéren dolgozik napi 10 órát.
  Míg ott se rezsi,ingyen szállás--ingyen kaja, alkalmi munkával kiegészítve úgy él mint a király !”
 • 1. tol 2011. január 16. 11:49
  „esztet úgy hijják, hogy röghöz kötöttség. Aki tud németül, már elment, aki meg nem tud, az hova rohangájjon...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszkótragédia: mint a dominó, úgy dőltünk le

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt, három halálos áldozatot követelő tragédiáról… Tovább olvasom