Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Nem lesz népszavazás a művi meddővé tételről

Az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság határozatát, amelyben az OVB megtagadta a Magyarok Világszövetsége által benyújtott országos népszavazás aláírásgyűjtő ívének hitelesítését a művi meddővé tétellel kapcsolatban.
Az íven szereplő kérdés: "Egyetért-e azzal, hogy művi meddővé tételt kizárólag és csakis pontosan meghatározott egészségügyi okból lehessen végezni?"

Az OVB szerint ha a családtervezési célú művi meddővé tétel teljes és határidő nélküli megtiltásáról szóló népszavazás eredményes lenne, az olyan jogalkotási kötelezettséget teremtene az Országgyűlés számára, amely nem egyeztethető össze a hatályos alkotmánnyal, így burkoltan annak módosítására kötelezne. A Magyarok Világszövetsége szerint viszont a népszavazási kezdeményezés nem irányul az alkotmány módosítására, éppen ellenkezőleg, az alkotmányban deklarált, élethez való jog szelleméhez igazodó.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a világszövetség kifogása nem megalapozott, mert eredményes népszavazás esetén a törvényhozónak a családtervezési célú művi meddővé tétel minden formáját feltétel nélkül meg kellene tiltania. Vagyis a népszavazás nem az önrendelkezési jog alkotmányosan elfogadható célú és mértékű korlátozására irányulna, hanem a lehetőség teljes megszüntetésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszlánné

– Gyerekek – kérdi az osztálytól a tanító néni –, ki tudná megmondani, hogy hívják… Tovább olvasom