Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Nem lesz népszavazás a több biztosítós egészségbiztosításról

Nem lesz népszavazás a több biztosítós egészségbiztosításról - tudta meg a Független Hírügynökség Sereg Andrástól, az Alkotmánybíróság sajtófőnökétől.
Az Alkotmánybíróság hétfői döntésével megsemmisítette azt az országgyűlési határozatot, amelyben az Országgyűlés elrendelte az országos népszavazást a következő kérdésben: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítást?"

Az országgyűlési határozat ellen benyújtott kifogások elbírálásakor az Alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény elfogadásával, majd hatályon kívül helyezésével a kérdés érdemi tartalma és ezzel együtt a népszavazási kezdeményezésnek a választópolgárok által támogatott célja megváltozott. Az Alkotmánybíróság kiemelte, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezése az egészségbiztosítási rendszer átalakítására irányuló folyamatot megállította. Ezt követően az egészségbiztosítási rendszer üzleti alapú átalakítására, illetőleg annak meghatározott módjára irányuló kormányzati törvényhozási szándék nem fogalmazódott meg.

Az Alkotmánybíróság ugyancsak hétfőn hozott határozatával 2008. december 31-i hatállyal megsemmisítette a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeletet. Ugyanakkor megállapította, hogy alkotmányellenes helyzet jött létre amiatt, hogy az Országgyűlés a helyi önkormányzatokról szóló törvényben nem szabályozta az önkormányzatok felett törvényességi ellenőrzést gyakorló közigazgatási hivatalok jogállását. Ezért a taláros testület felhívta az Országgyűlést arra, hogy jogalkotási kötelességének az év végéig tegyen eleget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 éves fiú halt meg a tiszafüredi buszbalesetben

A hétfő reggeli tiszafüredi balesetben elhunyt fiún kívül összesen 29-en sérültek meg. A balesetről… Tovább olvasom