Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nem lesz népszavazás az ingyensör ügyében

Az Országos Választási Bizottság esti ülésén megtagadta az ingyensör mérésére vonatkozó népszavazási kezdeményezés hitelesítését. "Egyetért-e azzal, hogy vendéglátó üzletek vendégeinek a sörért ne kelljen fizetniük?" - áll egy magánszemély, K. Károly által benyújtott kérdőíven.
Az OVB egyhangúlag meghozott határozatában azzal indokolta a hitelesítés megtagadását, hogy a kezdeményezés hatályos nemzetközi szerződéseket, valamint az alkotmányt is sérti. A testület tagjai szerint a kérdés "piactorzító felvetés", és a piacgazdasággal is ellentétes. Az indítvány elérhetetlen célra irányul, ez egy lehetetlenség - mondta Ivancsics Imre.

K. Károly arra is választ akart kapni: a választók egyetértenek-e azzal, hogy minden vendéglátó üzlet állami vagy önkormányzati tulajdonban legyen, azokban ne kelljen belépődíjat fizetni, valamint sört csak kocsmákban lehessen árusítani. Az OVB hasonló okok miatt ugyancsak megtagadta e három kérdőív hitelesítését. Amennyiben az OVB hitelesítette volna mind a négy kérdést, és egy eredményes népszavazáson az igen szavazatok kaptak volna megfelelő többséget, akkor az országgyűlésnek olyan döntést kellett volna hoznia, amelynek értelmében csak állami és önkormányzati éttermekben csapolhattak volna sört, igaz, ott ingyen és korlátlanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Globex-kár jogilag megtérült

A Globex által Sopronnak okozott kár jogilag, dokumentálhatóan megtérült – állítja dr. Szalma… Tovább olvasom